Растенија

Најдобрите растенија во затворен простор со светли bracts

Во многу убави цветни куќички, цвеќињата не се највпечатлив и привлечен дел. Шарени bracts кои целосно го затемнуваат вистинскиот цут, всушност, се многу почести отколку обичните inflorescences и единечни цвеќиња. И скоро секогаш културите, распрснувајќи светкави влакна, се сметаат за егзотични и нестандардни. Меѓу таквите растенија се наоѓаат главните starsвезди со голема боја и најоригиналните кандидати за улогата на акцент во ентериерот.

Антириум (антуриум)

Брак нараквици

Во врска со цветни растенија кои имаат нестандардни светло-обоени bracts кои ги засенуваат самите цвеќиња, а честопати дури и целосно ги кријат, фер е да се каже дека секое растение е индивидуално и убаво на свој начин. Во некои култури, само горните лисја на пука ја менуваат својата боја за време на цветањето, во други, се формира полноправна inflorescence, bracts во кои изгледаат како ливчиња, во трето, inflorescences се толку масивни и импресивни што изгледаат скоро вештачки. Таквите растенија се разликуваат во нивната дистрибуција. Ако повеќе скромни и тврди видови веќе долго време станаа класични простории, тогаш другите растенија штотуку го започнуваат својот пат за да добијат универзално признание и досега се наоѓаат само во списоците на модерни новини.

Културите чии inflorescences наликуваат на различни варијации на класични кали, никогаш не излегуваат од стил. Тие совршено се вклопуваат во современиот ентериер, ја освојуваат не само разновидната палета на бои и можноста да бараат и скромен и попривлечен изглед, туку и експресивност на линиите, едноставна, но изненадувачки светла строгост. Меѓу омилените на ваквите култури се модерните новини кои привлекоа внимание само во последните години, и растенија чија популарност не се менуваше со векови. Згради во затворен простор, нацветите на кои се обвиткани со светла голема покривка, вклучуваат кала-зантезија соодветна, антуриум и сфатифилум.

Светли бромелади со шилести inflorescences во форма на блескави bracts, исто така, е невозможно да се игнорираат во списокот на растенија кои имаат најспектакуларни bracts. Меѓу бромеладите, постојат култури во кои горните лисја се малку благо обоени околу inflorescence скриени во длабочината на розетата, и полноправни солисти чиишто inflorescences наликуваат на главите или опашките на curубопитни птици. Светлиот тропски изглед на бромеладите се компензира дури и со фактот дека во повеќето култури мајката розета умира по цветни. И формирање на заменски деца, кои можат да бидат засадени како независни растенија, веднаш штом ќе ослободат 3-4 лисја, повеќе од компензира за овој недостаток. Шарена tillandsia, freesia и Co се идеален пример за егзотика, чија репутација е обезбедена од светла боја на bracts. Но, слични inflorescences се карактеристични не само за bromeliads, но исто така и за многу тревни растенија.

Тиландсија

Оригиналните култури и егзотика со нестандардна структура не се толку чести. Таквите култури припаѓаат на тревни растенија во кои inflorescence исто така се формираат од вистински цвеќиња и светли bracts. Најчесто, зборуваме за шилести inflorescences во форма со симетрично наредени триаголни или јајце клетки, формирајќи неверојатно убави уши и конуси. Но, постојат исклучоци од ова правило. Поинтестија и куркума се растенија што ќе направат некој да го разгледа можноста за употреба на егзотични растенија во својот ентериер. Но, само списокот на оригинали не е ограничен на нив.

Ајде подетално да ги запознаеме четирите најсветли растенија во затворен простор со светло обоени bracts и нивните главни конкуренти за титулата омилена затворена егзотика.

Следната страница е достапна листа на најдобри растенија за затворен простор со светли нараквици.

Погледнете го видеото: Најдобрите зелени бизнис идеи во Македонија 2018 (Март 2020).