Цвеќиња

Кактус растение: структурни карактеристики и карактеристики

Фабриката за кактус е една од најмистериозните на планетата. Овие succulents можат да прават без влага со месеци и да растат на најсиромашните почви во целосно отсуство на хранливи материи. Адаптивни знаци на кактуси им овозможуваат не само да преживеат под жешкото сонце, туку и да цветаат. Која е природната карактеристика на кактусите и во кое природно опкружување растат?

Каде кактусите растат во природа: услови на животната средина

Родното место на нездравиот растителен кактус (од грчки кактуси) е Јужна и Северна Америка. Центарот на формирање на семејството сè уште се смета за Јужна Америка, од каде се шират кон северноамериканскиот континент. Каде што растат кактусите, може да има сосема различни услови, бидејќи овие растенија имаат огромна област на дистрибуција, опфаќајќи различни природни зони. Ова само по себе определува широк спектар на услови за раст на растенијата: климатски, зонални и почви. Кактусите живеат во тропски шуми (епифитски видови кои растат на стебла на дрвјата), савани, разни видови пустини и полупустини, а на планините се издигаат на надморска височина од 4500 m надморска височина. И каде на друго место растат кактусите во дивината? Повеќето од овие succulents се прилагодени на животот во пустински услови, со малку врнежи од дожд и остар пад на температурата од ден на ноќ. Особено суровите услови на животната средина на кактусите се карактеристични за високопланинските пустини со нивните негативни ноќни температури и разликата помеѓу дневните и ноќните температури на површината на почвата до 45 °. На север, опсегот на кактуси се протега на 56 ° C. Н, а јужно до 54 ° С. w Екстремните точки од опсегот достигнуваат главно од претставници на под-семејството Опенцево.

Theивеалиштето на кактуси на континентите е крајно нерамномерно. Најголемата разновидност на видови е карактеристична за Мексико, планинските пустини Перу, Чиле, Аргентина и Боливија.


Кактусите се растенија кои имаат висока пластичност на животната средина. Одредени знаци на фитнес на кактуси им овозможуваат да преживеат не само во Северна и Јужна Америка, туку и во различни природни зони на другите континенти. Значи, некои видови на бодлива круша беа донесени во Западна Европа и успешно се аклиматизираа. Во поранешниот СССР, бодливите круши беа аклиматизирани во регионот на Крим и Астрахан, како и во Туркменистан. Некои видови епифитски кактуси се наоѓаат во шумите на Африка, Мадагаскар, Шри Ланка и островите на Индискиот Океан. Сепак, се верува дека тие биле донесени на овие места човек.

Кое семејство ги вклучува бодливите пустински растенија на кактуси: групи и подфамилии

Од гледна точка на таксономијата, кактусите се дикотиледони растенија по редослед на каранфилче, на семејството Кактаци. Редот на каранфилче комбинира растенија многу различни по изглед кои припаѓаат на различни семејства.


Семејството на кактуси припаѓа на повеќегодишни тревни, грмушки и форми слични на дрво со висина на стеблото од 2-5 см (Мала блофелдија) до 10-12 m (Gинска карнегија) До денес, не постои воспоставена и општо прифатена таксономија на семејството Кактус. Иновациите во оваа област сè уште не се општо прифатени и ги оспоруваат експертите. Според старата и сè уште распространета таксономија на К. Бакеберг, семејството броело до 220 родови и околу 3000 видови. Присуството на таков број на родови кактуси, овие пустински растенија, веќе подолго време се доведува во прашање. Неодамна, според една од новите и најпознатите таксономијата на Ен Андерсон, бројот на родови е намален на 124. Семејството Cactaceae е поделено на три подфамилии, описот на кактусите на секоја од нив е прикажано подолу.


Под-семејство Peireskioideae (Перескиевје) во моментов е претставена од еден род Peireskia, кој брои 17 видови на растенија, претставени главно со грмушки високи до 8-11 m. Особеноста на овие кактуси е присуството на лигнирано стебло, покриено со долги боцки со добро развиени или намалени лисја. 'Рбетите помагаат да се држат до стебла на дрвјата. Со возраста, листовите ја губат својата боја, а за време на заспаниот период за време на сувите периоди паѓаат. Цветовите се големи во inflorescence, ретко осамени. Бојата на цветот е бела, црвена, жолта, портокалова. Плодовите се бери-како, јадење. Тие растат во тропските региони на Мексико, Западна Индија и Јужна Америка.


Под-семејство Опунтоидои (Опани) е претставена со кактуси со сферични, диск-форма, овални или цилиндрични споени стебла и силно намалени и брзо паѓани лисја, со глоххидија (мали боцки) во ареите. Претставено од родовите Австрицилиндропундија, Цилиндропундија, Опунтија, Тефрокактус. Описот на растенијата на кактуси на оваа под-семејство е како што следува: тие се исправени или притаен грмушки, како и грмушки, често формираат форми во форма на перница. Цветовите се големи, жолти, портокалови или бели. Плодовите се големи, јадливи во многу видови. Друга карактеристична карактеристика на кактусите на оваа подфамилија се рамните семиња, кои, за разлика од другите членови на семејството, имаат тврда школка. Под-семејството има најголемо подрачје во Америка. Груби круши растат од Канада до Патагонија.


Под-семејство Стереоиди (Цереус) е најголемата подфамилија претставена со разни животни форми од епифити и џуџести сферични растенија до џинови на дрвја. Кои се карактеристиките на кактусите на оваа под-семејство? Претставниците на Цереус немаат лисја и глохидија. Под-семејството е поделено во две групи (племиња). Групата тропски шумски кактуси (Hylocereeae) е претставена со епифити, кадрави и притаени кактуси со воздушни корени: родот Рипсалис, Хатиора, Епифилум, Селеникереус, Хилоцерес и др.


Групата Цереус (Сегеја) е претставена со исправени цилиндрични или сферични кактуси од мали сферични и грмушки растенија до форми слични на дрво. Опсегот на оваа група на растенија кактуси е близу до опсегот на Опунтивите. Тоа е видови на цереус кои се од најголем интерес за колекционерите, како заради изобилството родови и видови, така и поради разновидноста на нивните форми на живот, како и широк спектар на стебла, трње и цвеќиња.

Следно, ќе научите за морфолошките карактеристики на кактусите, како цветаат овие растенија и кои се нивните карактеристики.

Морфолошки карактеристики и делови од растение на кактус: карактеристики на стеблото

Стеблата на кактуси, како што е веќе забележано, имаат различна форма. Обично имаат ребра, најчесто поделени на папили, кои се модифицирани лисја основи. Почесто ребрата се исправени, спуштајќи се од врвот на стеблото до основата, но можат да бидат спирални и брановидни криви. Во некои кактуси, ребрата се рамни и едвај се издигнуваат над стеблото. Стеблата се покриени со кожа (кутикула) од восочна супстанција која ги штити од надворешни влијанија, вклучително и испарување на влагата. Кутикулата е изведена од подлабок слој - епидермисот. Снопови издолжени капилари се развиваат од епидермалните клетки, завршувајќи на површината со пубертес, која е во состојба да ја зафати влагата од воздухот и да доведе до внатрешните клетки на стеблото.


Важен морфолошки знак на кактус е присуството на трње. Овие делови од растението на кактус, исто така, можат да стапат во влага од воздухот и да доведат до внатрешните клетки на стеблото. Ова им овозможува на растенијата ефикасно да користат кондензација на влага од воздухот во температурни екстреми.

Главната разлика помеѓу структурата на растението на кактусот и другите сукуленти е присуството на аоли, кои се модифицирани аксиларни пупки. Од ареите лоцирани на ребрата на стеблото, се развиваат цвеќиња и овошја, како од обичните пупки, а кај некои видови лисја. Во огромното мнозинство на кактуси, арелите носат 'рбети и, покрај тоа, може да имаат пубертес на тенки влакна. Во мамиларија и некои други кактуси, ареолата е поделена на два дела. Едниот дел е во пазувите (аксила), а другиот е на крајот на папилата. Цветовите и процесите на таквите кактуси растат од аксилата, а боцките се развиваат на крајот на папилата. Доколку е потребно, ареолата со парче ткиво може да се вкорени и да се инокулира за да се произведе ново растение.

Една од карактеристиките на стеблото на кактус е дека расте од врвот каде што се наоѓа таканаречената точка на раст. Поради поделбата на клетките во точката на раст, кактусот расте во дијаметар и висина. Повеќето кактуси растат низ целиот свој живот. Некои кактуси имаат конечен раст на стеблото. Во такви кактуси, периодично престанува поделбата во моментот на раст и од ареолите се појавуваат нови пука. Тоа е, дршката на кактус има артикулирана структура. Прекршувањето на точката на раст го запира растот на стеблото и придонесува за појава на странични пука. Оваа карактеристика на структурата на кактусот понекогаш се користи за вегетативно размножување на растенијата со сечење или дупчење на точката на раст. Стеблото на кактуси содржи до 96% вода. Голема количина вода, структурни одлики на стеблото (присуство на ребра, боцки, влакна) и физиолошките карактеристики на кактусите им помагаат да преживеат во сурови услови на растење.


Покрај вообичаените форми на стебла, во природата и збирките има и две форми кактуси со грда обрасната дршка: полумесечина и монструозна. Нормално, точката на раст на кактусот е на врвот на стеблото. Годишниот раст на клетките на оваа локација ја зголемува висината и дијаметарот на стеблото. Супстанциите излачувани од клетките го инхибираат растот на истите клетки расфрлани низ целото стебло. Во кршење на овој механизам, клетките почнуваат интензивно да се делат во различни делови на стеблото. Згора на тоа, во свиткани форми, апикалната точка на раст е проширена во линија, а кактусот носи форма на чешел, а во монструозни форми, клетките почнуваат да растат низ целото стебло. Како резултат на тоа, полумесната форма има форма на сртови кои пораснале во различни рамнини, а монструозната форма има дршка со индивидуални, случајно обрабени, асиметрични делови. Овие форми се многу украсни и доста често се наоѓаат во колекциите. Причината за ваквите отстапувања, најверојатно, е комбинација на неколку фактори што сè уште не се разјаснети. Се верува дека отстапувања може да се појават во речиси секој вид кактус. Слични феномени се познати меѓу другите растенија. Покрај овие форми, во колекциите се наоѓаат и нехлорофилни форми на растенија (варигети) од црвено, жолто и друго цвеќе. Бидејќи во такви растенија нема фотосинтетски апарат, тие не можат самостојно да апсорбираат јаглерод диоксид од атмосферата и можат да растат само во пресадена состојба. За да се зачува формата на некои видови на сртот, тие исто така се пресадени.


Карактеризација на растение на кактус би било нецелосно без опис на трње. 'Рбетите кактуси се мутирани скали на бубрезите. Тие се поделени на централни и радијални боцки. Централниот 'рбет (боцки) се наоѓа во центарот на ареолата. Обично е поголема, заоблена или срамнети со земја и доста често носи кука на крајот. Побројни и потенки радијални боцки се наоѓаат на периферијата на ареолата. Ткивото на 'рбетите е заситено со калциум и некои други супстанции кои му даваат цврстина. Бројот на радијални боцки во една арела може да достигне десетина или повеќе. Ареолите на голем број видови, покрај трње, можат да носат влакна. Кактусите од подмладоста Перескиеви и Опенцев на стебла носат мали и лесно раскинувачки трње - глохидија. Постојат видови на кактуси со рамни и тенки "хартиени" боцки, на пример, некои видови тефрокактус. Од сите кактуси, добро развиените лисја се наоѓаат само во Перес.

Адаптивни знаци на кактус и прилагодување кон условите за живеење

Висока прилагодливост на кактусите кон околината, животот во неповолни услови се должи и на структурата на нивните корени. Многу видови имаат добро развиен систем на површински корени. Ова ви овозможува ефикасно да користите дури и мала количина на врнежи. Некои видови кактуси (на пример, родот Ariocarpus) имаат многу задебелен корен, во кој е концентрирана голема количина на хранливи материи. Ова му помага на кактусот да се прилагоди на своето живеалиште и му овозможува на растението да преживее неповолни услови. Кај некои големи видови, ваквите корени можат да достигнат тежина од неколку килограми.


За голем број на видови од родот Ехинопсис, Субматукана и други, карактеристични се страничните процеси што растат на главното стебло, способни сами да дадат корени. Гледајќи од стеблото, тие брзо се вкорени. На корените на другите кактуси, се формираат пупки кои даваат живот на нови растенија (потомство од корен). Епифитските кактуси на стеблата растат воздушни дополнителни корени, давајќи му на растението дополнителна влага и приврзаност кон подлогата.

Како цвета кактусот: знаци, опис на структурата на цветот и овошјето

Цветовите од кактус се осамени, во повеќето случаи лоцирани на врвот на стеблото, едно во ареолата. Тие имаат различни бои, со исклучок на сина боја. Структурата на кактус цвет вклучува бројни stamens и стигма на толчник. Кај некои видови, тие можат да варираат во боја, на пример, жолти stamens и зелена стигма на толчник во ехноцеререс. Цветовите се појавуваат на старите и на младите арели.


Постојат видови на кактуси во кои цвеќињата се развиваат на посебен орган - цефалија (род Мелокактус, Дискокактус), кој се формира на врвот на стеблото. Цефалијата е кластер во цветната зона на голема количина пената, влакната и влакната. Се зголемува на годишно ниво, достигнувајќи висина од 1 m кај некои видови. Цвеќиња можат да се развијат и на латералната псевдоцефалија, на пример, кај кактусите од родот Цефалоцерес, Пилосоцереус, итн. Големината на цвеќињата од кактус варира од мала до огромна, со должина и дијаметар од 25-30 см (род ) Цветовите на некои видови имаат арома (родот Ехинопсис, некои видови од родот Долихотел, итн.). Цветни се јавуваат во текот на денот и ноќта. Повеќето кактуси цветаат во текот на денот наутро или попладне. Најчесто, цвеќињата од кактус се бисексуални и вкрстено опрашени. Во татковината на кактусите, покрај ветрот, инсектите и птиците, вклучително и колибри, учествуваат во опрашување.

По цветни, сочни слични на Бери, ретко суво овошје се врзани. Кај многу видови, тие се јадат. Големината на овошјето е од 2-3 мм до 10 см. Најголемите плодови се наоѓаат во нежни круши. Овошјето може да созрее во тековната сезона или следната година (род Mammillaria). Зрела Бери може да содржи од неколку парчиња до стотици или повеќе семиња. Едно од најмалите семиња во blosfeldii, strombocactus и пародиите. Големите семки од нездрава круша имаат тврда и издржлива школка. Во преостанатите кактуси, семето е масен, кршлив. Ртење на семе на повеќето видови трае до една година или повеќе, во церес и мамиларија до 7-9 години. Во Roseocactus fissuratus, познат е случај на ртење на семе по 30 години.

Кои се природните карактеристики на растенијата кактус и од што се состојат

Некои карактеристики на биологијата и физиологијата. Кактуси - вкусни растенија (лат. Суккулентус - вкусен). Нивните стебла содржат голема количина на вода. Една од најважните физиолошки карактеристики на овие растенија е посебен вид на фотосинтеза, исто така карактеристична за некои други succulents. Во огромното мнозинство на растенија, фотосинтезата, која се одвива со апсорпција на јаглерод диоксид и истовремено испарување на вода, се јавува во текот на денот. Овој процес, кој им дава можност да живеат и да ја зголемат нивната маса, зависи од интензитетот на сончевото зрачење, температурата и достапноста на водата.Семејството Кактус формирано во тешки услови на врела клима, каде големи загуби на вода во текот на денот се неприфатливи. Затоа, за разлика од повеќето други растенија, кактусите имаат фундаментално различен вид на фотосинтеза. Нејзината суштина е дека апсорпцијата и врзувањето на јаглерод диоксидот со испуштање на кислород не се јавува во текот на денот, но во текот на ноќта, преку стомати кои се отворени во тоа време. Киселоста на сокот од растенија ноќе станува многу висока. Во попладневните часови, кога стоматиите се затворени и спречуваат испарување на вода, јаглерод диоксид се ослободува во стеблото и се користи во процесот на фотосинтеза.

Благодарение на ваквите карактеристики на фотосинтезата, кактусите се во можност да растат под услови на тешка температура и недостаток на влага.

Друга физиолошка карактеристика на кактусите е нивниот бавен раст. Коренскиот систем и стеблото на растенијата не се во можност брзо да апсорбираат голема количина на хранливи материи и да ги трансформираат исто толку брзо во зголемување на масата на корените и стеблата. Оваа одлика мора да се земе предвид при одгледување на кактуси. Theелбата за брзо растење на големи примероци поради дополнително ѓубрење може да се претвори во расипани стебла на растенија, па дури и нивна смрт. Барем со дополнително хранење, треба да се земат предвид сите фактори на животната средина во кои е содржана колекцијата. Прво на сите, осветлување: колку е повисоко, толку похранлива може да биде почвата.

Економската и естетската вредност на кактусите. Дома, кактусите имаат одредена економска вредност. Нивните стебла се користат во храна сурова и варена. Плодовите се користат и за храна, главно, бодливи круши. Сувите стебла на големи растенија се користат како гориво и лесен градежен материјал. Кактусите се користат како добиточна храна. Поради високата содржина на алкалоиди и други супстанции, кактусите пронашле примена во медицината. Огромен број претставници на семејството Кактус се украсни, стаклена градина и затворен растенија, широко култивирани низ целиот свет.

Погледнете го видеото: ХИЩНОЕ РАСТЕНИЕ и КАКТУС ПРОТИВ АНТИСТРЕССА ! веселая игра Kick the Buddy #18 #крутилкины (Април 2020).