Растенија

Нега и репродукција на Маранта дома

Цветот со стрела е повеќегодишен со директно стебла, понекогаш се наоѓаат притаени видови кои успешно се одгледуваат при напуштање дома. Оваа куќа е член на семејството Марантов. Постојат околу 25 видови на растенија, чија татковина се мочуриштата на Централна Америка.

Општи информации

Arrowroot не е висока фабрика, само некои видови надминуваат висина од 20 сантиметри. Фабриката со стрели со привлечност привлекува внимание со својот спектакуларен изглед и бојата на листовите. При светло осветлување на стрелките, јасно се видливи хоризонтални вени и дамки. Бојата на зеленило во растение се наоѓа од светло до темно зелена боја. Обликот на издолжените лисја наликува на голем овален. Цветовите во стрелките се паникули.

Во лисјата со стрелки, една интересна карактеристика е забележана при промена на насоката на листовите кога се менуваат светлосните зраци. На зајдисонце, листовите се креваат и се затвораат, а на изгрејсонце лисјата се насочени кон страната. Во врска со ваквите можности, растенијата ја нарекуваат „трева молитва“. Друг прекар за растението, бидејќи има 10 точки на некои видови, британскиот прекар го нарекол „10 заповеди“.

Видови и сорти на Маранта

Стрелка со бела боја еден од најпопуларните и најчестите типови. Кореновиот систем на стрелката е во форма на клубени. Пукањата на стрелките се околу 30 см. Формата на листовите е овална - издолжена, долга околу 15 см и ширина околу 9 см. Основата на листот е во форма на срце, маслиново сенка со лесна лента по должината на листот. Латералните хоризонтални вени се полесни со светли маслинови обрасци. Ногата е долга околу 2 см.

Маранта Керховен Не е голема фабрика, достигнува висина од околу 25 см. Зеленилото на растението е долго околу 14 см на не високи нозе. Надворешната страна на листот има длабока зелена нијанса со обрасци кои наликуваат на пердув во форма. Внатрешната страна на листовите е црвена. Цветовите се мали, неколку парчиња по нога.

Триколор со стрела или црвена вена, зеленило на овој вид личи на овална, долга околу 13 см и ширина 6 см. Надвор има светло зелени тонови, и тие се разликуваат во светло или темни тонови. И од внатрешноста на листот е светло розова нијанса. По должината на листот се наоѓаат црвени вени и розови однатре. Исто така во средината на листот има жолто-зелена нијанса со шари. Виолетова цвеќиња.

Рид Маранта неговата татковина е Јужна Америка. Точна грмушка до една во висина, пукањето изумре во зима. Кореновиот систем е туберозен. Остава издолжена долга околу 25 см, овална до пределот на островот. Однатре, листот е pubescent и има сивкасто нијанса. Цвета во беж.

Стрелец на стрела или триаголник со стрела околината на лозарите е побарувачка и интересна. Овој вид се одликува со индивидуално боење. Три-боја шема во форма на црвеникави ленти на зелена позадина и жолтеникави дамки во центарот на листот се издвојува на површината на зелениловата плоча.

Нега дома

Како да се грижиме за стрелата, така што фабриката ги израдува сопствениците со својата убавина? Првиот чекор е да се обезбеди соодветно осветлување за растението.

Фабриката со стрели, сака дифузно осветлување, без наметливи директни зраци и во добра количина, односно во сите дневни часови. Фабриката не толерира директна сончева светлина и темни услови за одржување. Добро е ако растението, без природно осветлување, обезбеди вештачка светлина до 15 часа на ден.

Arrowroot е прилично топло-уби-сè растение и претпочита топла клима за содржина од околу 24 степени. Во зима, може да издржи пад на температурата од -16 степени. Поради ненадејни промени во температурата и честите нацрти, фабриката може да умре.

Наводнување и влажност

Маранта претпочита прилично влажен воздух до околу 90%. Фабриката сака редовно прскање на лисјата со вода од околу 20 степени, по можност мека, така што нема површинска обвивка на површината на зеленилото. Во лето, кога ќе започне значително зголемување на температурата, подобро е да го поставите садот со растението во широки палети со мал камен или мов, но така што дното на садот не ја допира влагата, инаку коренскиот систем ќе стане премногу влажен, може да започне гниење на коренскиот систем.

Маранта претпочита наводнување со мека, сместена вода за еден ден, со таква фреквенција што почвата нема време да се исуши, но не се навлажнува. И во зима, наводнување треба да се намали и навлажне само кога почвата на растението се исуши за три сантиметри. Неопходно е да се обрне внимание на фактот дека ризомот на стрелата не замрзнува.

Почва и ѓубрива за стрелка

Почвата за стрелата мора да биде составена од два дела лиснато почва, песок, иглолисни, тресет и хумус, сите други компоненти мора да бидат земени во еднакви делови. Исто така е неопходно да додадете парчиња јаглен во почвата.

Фабриката е во сезоната на растење, што значи дека од пролетта до самата есен се оплодува со разредено комплексно ѓубриво за не цветни растенија, неколку пати на секои триесет дена. Маранта не толерира вишок ѓубрива и нивниот недостаток премногу добро.

Трансплантација на Маранта

Фабриката треба да се трансплантира еднаш на секои неколку години во лабава и лесна почва.

Садот за садење на растението мора да биде широк, бидејќи ризомот на растението е мал, така што длабок тенџере не е погоден за растението. На дното на резервоарот треба да поставите добра дренажа.

Ако вашиот стрелец е само од продавницата, треба да му се даде време да се удобни на ново место, најмалку две недели, а потоа и да се пресади. Маранта се пресадува со своите стари земјишта во грутка во нов сад, а од страните и на местата што недостасуваат, тие се исполнети со земја.

За убаво формирање на грмушка, стрелката треба да се исече. За да го направите ова, исечете ги листовите до основата. По ова, растението започнува активно да расте.

Размножување на Маранта со сечи

Како да се пропагираат сечињата со стрела? За ова е потребна дршка долга околу 8 см, со пар пупки. Окорените сечи добро во вода или во добра влажна почва со висока температура на воздухот.

Коренот во почвата се јавува после околу еден месец, како што се случува во вода, корените почнуваат да се појавуваат некаде на 45-ти ден. По појавата на кореновиот систем, растенијата мора да бидат трансплантирани во почвата врз основа на тресет со песок.

Репродукција на стрела со делење на грмушката

За да го направите ова, треба да ја отстраните грмушката од резервоарот и да ја поделите на неколку потребни делови и да се трансплантираат подготвени садови со земја. Препорачливо е да се покрие со филм, така што растението има можност да се вкорени.

Репродукција на лист со стрела. Посебен лист треба да се стави во лесен подлок и да се покрие со филм, формирајќи таква стаклена градина. По искоренувањето и адаптацијата, неопходно е да се трансплантира на постојано место.

Зошто стрелата остава навивам и се претвора во жолта боја, ова се должи на недоволната влага на растението.