Растенија

Ficus Sacred

Ficus Sacred или религиозен фикус (Ficus religiosa) е полу-листопадна или листопадна дрво што припаѓа на род, како што е фикус и семејството на црница (Moraceae). Во природата, се наоѓа во југозападниот дел на Кина, во Шри Ланка, Бурма, Индија, Непал, како и во областите на Индокина.

Ова дрво е доста моќно и во дивината може да достигне висина од 30 метри. Има силни гранки, широка круна и спектакуларни кожени лисја со доволно голема големина. Едноставни лисја во должина можат да достигнат 20 сантиметри, нивните рабови се прави и малку брановидни. Нивната основа е широкопојасна, а врвот е многу долг, издолжен во тенка „опашка“. Зелените мазни лисја имаат синкава нијанса и изразени бледи вени. Редовно лоцирани лисја имаат petioles, чија должина е еднаква на должината на самата листна плоча.

Цветовите се аксиларни и имаат форма на мала, мазна, сферична Сиконија, кои исто така се спарени. Тие се обоени зелени, кои со текот на времето се менуваат во темно виолетова боја. Не можете да ги јадете.

Најчесто, светиот фикус почнува да расте, како епифит. Тој може да се смири на пукнатината на зградата или на гранките на дрвјата. Потоа, тој извади долги воздушни корени што брзаат кон површината на земјата. Откако стигнале до тоа, тие се вкорени и се претвораат во прилично силно стебло, кое станува поддршка за растението. Се случува со растот на трупот да добие форма на бајанско дрво.

Исто така, овој вид ја истакнува неговата интересна карактеристика. Ако влажноста е многу висока, тогаш на краевите на листовите се формираат мали капки вода. Овој феномен се нарекува црева. Може да имате впечаток дека фикусот „плаче“.

Ова растение го доби своето специфично име се должи на фактот дека будистите го сметаат за свето. Постои легенда во која се вели дека седејќи под ова растение Сидарта Гаутама можела да постигне просветлување и да стане Буда. Со стотици години, таков фикус е задолжително засаден во близина на будистичките храмови, а аџиите сè уште врз своите гранки врзуваат разнобојни панделки.

Света грижа на Фикус дома

Светиот фикус е прилично лесен за одгледување во затворен простор, бидејќи не е многу чуден и не е каприциозен. Како и да е, за фабриката да биде силна и здрава, треба да знаете неколку едноставни правила на грижа.

Леснотија

Расте добро во светло, но дифузно осветлување, но се чувствува пријатно на малку засенчено место. Соодветно ниво на осветлување е 2600-3000 луксуз. Ficus се препорачува да се стави во близина на прозорецот од западна или источна ориентација.

Ако на растението му недостасува светлина, тогаш лисјата може да паднат.

Температурен режим

Тој сака топло. Значи, во топлата сезона, се препорачува да се одгледува на температура од 20 до 25 степени. Во зима, проверете дали просторијата не е поладна од 15 степени. Периодот за одмор не е неопходен за такво растение; тој нормално може да расте и да се развива во зима во топла просторија. Но, треба да се има предвид дека мора да се отстрани од уредите за греење.

Не толерира ненадејни промени во температурата, нацрти. Со остра промена во услови на притвор, зеленилото може да лета наоколу.

Како да водаме

Ни треба систематско и прилично обилно наводнување. Сепак, проверете дали водата не стагнира во почвата. Како по правило, растение се напои само откако горниот слој на подлогата е малку сув. Водата за наводнување секогаш мора да се чува на собна температура.

Влажност

Високата влажност на воздухот е целосно изборна, но во овие услови фабриката се чувствува најдобро. За големи фикуси, конвенционалните методи за зголемување на влажноста не се соодветни. Ако просторијата е премногу сув воздух, тогаш можете да го користите "генераторот на вештачка магла". И, дури и ако има вештачки резервоар, можете да ставите фикус во близина на тоа.

Ако влажноста е премногу мала, тогаш сите лисја може да паднат на растението.

Земјишна мешавина

Соодветната почва треба да биде лабава, збогатена со хранливи материи со pH на 6-6,5. Можете да купите готова мешавина од почва за фикус. И ако сакате, можете сами да го готвите. За да го направите ова, треба да поврзете тресет, тревки и лисја почва, како и груб песок, земен во еднакви пропорции. Не заборавајте за добар дренажен слој, кој ќе помогне да се избегне закиселување на почвата.

Ѓубриво

Врвниот облекување се изведува 2 пати месечно. За ова, се користат минерални и органски ѓубрива, кои треба да бидат наизменични. Fубрива треба да имаат многу калиум и азот.

Карактеристики за трансплантација

Ова е растение кое брзо расте. Значи, како по правило, за 12 месеци мала расад може да стане двометарско дрво. Во овој поглед, на младите примероци им е потребна честа трансплантација (1 или 2 пати годишно). Во овој случај, обично се спроведува трансплантација откако кореновиот систем престанува да се вклопува во тенџерето. Премногу големи фикуси не трансплантираат, туку само го заменуваат горниот слој на подлогата.

Градинарски

Треба редовно да ги исекувате младите стебла за да го ограничите растот на растенијата и да формирате уредна круна. Крпањето се изведува пред да започне периодот на интензивен раст, а подоцна ќе биде можно да се стиснат врвовите на младите гранки.

Карактеристики за формирање

Во прилог на градинарски гранки, постои уште еден не помалку ефикасен начин за формирање на спектакуларна круна. Пукањата на светиот фикус се многу еластични. Користејќи специјална жица рамка, на младите стебла може да им се даде каква било насока.

Многу популарен начин за формирање на млади растенија е да ги ткаете стеблата во пигтал. Но, за ова, 3-4 фикуси треба да бидат засадени веднаш во еден сад.

Методи на одгледување

Светиот фикус може да се пропагира доста брзо и едноставно со употреба на семе. Овој метод е најпопуларен меѓу градинарите. Сеење семе мора да се направи точно според упатствата наведени во пакетот. Како по правило, појавата на садници се јавува по една недела.

Ова растение може да се размножува и со сечи, но многу често сечињата не корен.

Штетници и болести

Афиди, месички од бубачки, инсекти од скала или трипци можат да се населат на дрво. Ако забележите штетници, тогаш фикусот ќе треба да се третира со специјални хемикалии што е можно поскоро. Обработката мора да се изврши многу внимателно за да не се отруете.

Најчесто, фабриката е болна поради фактот дека неправилно се грижи. Значи, поради одредена промена во грижата, целото зеленило може да падне.

Како и да е, мора да запомниме дека лисјата на фикусот се распаѓаат, достигнувајќи две или три години. Во овој поглед, паѓањето на лисјата може да биде целосно природен процес.

Погледнете го видеото: Ficus religiosa Sacred Fig, Bodhi tree, Peepal tree (Март 2020).