Растенија

Октомври Народен календар

За античките Римјани, октомври беше осми месец во годината и беше наречен Октобер (од латинскиот Окто - осум). Стариот руски назив октомври е валкан: честите дождови прошарани со снег ја претвораат земјата во валкана мешаница. На украинскиот јазик, овој месец се нарекува ovовтен (лисјата се претвораат во жолта боја), а на белоруски - kastrychnik (од зборот кастра - производ на обработка на лен).

 • Просечна температура - 3,8 °, со флуктуации од минус 0,4 ° (1920) до плус 8,6 ° (1935).
 • Првиот снег паѓа: 2 октомври -1899 година 4 октомври - 1941, 1971 година
 • Должината на денот се намалува на 9 часа 22 минути.
Левитан И.И. „Златна есен“, 1895 година

Октомври, Календар на сезонски настани

ФеноменТермин
просекнајранитедоцна
Целосен пад на лисјата на аспен5 октомври20 септември (1923 година)20 октомври (1921 година)
Транзиција на температурата под 5 °9-ти октомври--
Прв ден со снег12 октомври17 септември (1884 година)7 ноември (1917 година)
Крајот на листот од бреза есен15 октомври1 октомври (1922 година)26 октомври (1940 година)
Барички на мраз21 октомври5 октомври (1946 година)12 ноември (1952)
Првиот ден со снежна покривка23 октомври1 октомври (1936 година)18 ноември (1935 година)
Езерцето замрзнува30 октомври27 октомври (1916 година)2 декември (1889 година)

Октомвриски поговорки и знаци

 • Во есенското нежно време има седум плати во дворот: сее, дува, пресвртува, измешува, татнеж, истура одозгора и извишува одоздола.
 • Денот на октомври брзо се стопи - не можете да го прикачите на оградата за брод.
 • Во октомври, ниту на тркала ниту на санки.
 • Октомври е собирање на последните плодови.
 • Септември мириса на јаболка, октомври мириса на зелка.
 • Октомври е студен, добро хранет.
 • Октомври плаче со ладни солзи.
 • Октомври е валкан човек - тој не сака ниту тркало ниту змија.
 • Ако во октомври лисја од бреза и даб паѓаат нечисто - почекајте сурова зима.

Детален народен календар за октомври

1 октомври - Арина Ако крановите летаат кон Арина, тогаш Покров (14 октомври) мора да го почека првиот мраз; и ако тие не се видливи на овој ден - пред денот на Артемиев (2 ноември) не погоди ниту еден мраз.

2 октомври- Зосима, заштитник на пчелите. Тие ги ставаат коприва во Омшаник.

3-ти октомври- Денот на Астафиев. Ветровите на Астафиев.

 • Ако дува северен, лут ветер, наскоро ќе има студ, југоистокот дува да се загрева, западниот до спутумот, од истокот до кофата.
 • Ако е магливо, топло на Астафија, пајажина ја прелетува по улиците - со поволен пад и снег наскоро.

7-ми октомври- Текла е кучка.

 • Чеканки - трева леб во одмрзнати овци.
 • Многу пожари.

8-ми октомври - Сергиј Исецка зелка.

 • Ако првиот снег падне на Сергиј, тогаш зимата ќе се воспостави на денот на Михајлов (21 ноември).
 • Најголемиот начин е воспоставен за четири недели (недели) од Сергиј.

14 октомври - Превез. Тие се обидоа да ја изолираат куќата до Покров - да соберат блокади, да ископаат дупки, да ги обвиткаат рамките.

 • Покров има есен пред ручек, а зима по зима.
 • Во колибата Покров Натопи без огревно дрво (изолира ја куќата).
 • Она што е Покров - зимата е исто: ветрот од север - до студена зима, од југ - до топол, од запад - до снежен, во случај на променлив ветер и зима ќе биде нестабилен.
 • Ако листот од даб и бреза паѓа на Покров чисто - до лесната година, а не чист - до тешка зима.
 • Корицата на голот, потоа Демитриј (8 ноември) на голот (без снег).
 • Според народното верување, од првиот снег до трчањето со тобоган - шест недели.
 • Октомври е свадба, свадби се играат во селото: ќе дојде Превезот - девојчето ќе ја покрие главата.
 • Девојките прашаа: „Отец Покров, покриј ја земјата со снег, а јас како младоженец“.
 • Превезот е прва зима.
 • Превез - не лето, Сретни (Благовештение - 7 април) - не зима.
 • Есента е пред Покров, а зимата е надвор од Покров.
 • Зимата започнува од превезот, се формира Матрина (19 ноември), од зимата Матрин (22 ноември), зимата се крева на нозе, паѓаат мразови.
 • Покривот ја покрива земјата со лист или снег.

17 октомври - Ден Ерофеев. Од овој ден, ладно време заоѓа.

 • На денот на Ерофеев, еден ерофејх (вотка нанесена со билки) ја загрева крвта.
 • Со Ерофеј и зима носи крзнено палто.

18 октомври - Харитони- прво платно. Во селата засадени за вртење на платна. Од почетокот на Сергиус, од Матриона (22 ноември), зимата започнува: „Ако Сергиј се прекрие со снег, тогаш од ноември Матрина ќе се крене на нозе“.

21 октомври - Трифон Пелагија.

 • Од Трифон-Пелагија станува сè постудено.
 • Трифон поправа крзнено палто, Пелагија бележи овци.

23 октомври - Лампеј (Еулампиј). На Лампеј, роговите во месецот се чини дека се во насока од каде треба да доаѓаат ветровите: ако на Еулампија рогите во месецот се на полноќ (север) - зимата ќе биде наскоро, снегот ќе падне сув; ако напладне (југ) - не чекајте рана зима, ќе има кал и каша до самиот Казан (4 ноември), есента нема да се измие во снег и нема да се облекува во бел кафтан.

27 октомври - Параскева е валкана, прав.

 • Трепет на Параскеви (трепет од лен).
 • Има многу нечистотија на Гриажник - четири недели пред зимата.

30 октомври - Осија.

 • За пророкот Осија, тркалото се збогува од оската.

Лисјата на дрвјата летаа наоколу. Шумата стана транспарентна, само дабот стои до ноември во кафени лисја. Јоргованите сè уште се претвораат зелени во градините, но има зелени лисја на гранките. На вибурнумот и планинската пепел, бобинките се претвораат во црвена и портокалова боја.

Утринските мразови прават да се чувствуваат. Утрото, баричките се прекриени со тенок слој мраз. Во средината на месецот понекогаш паѓа мала снежна топка, која брзо се топи. Брусницата се зацрвува во мочуриштето.

Користени материјали:

 • В.Д. Грошев. Календар на рускиот земјоделец (Национални знаци)

Погледнете го видеото: Българският народен календар. Част 6. С Георги Велев. (Февруари 2020).