Цвеќиња

Заминавме на патување за цвет на фламинго и ја запознаваме татковината на Антуриум

Историјата на некои растенија култивирани од човекот има неколку милениуми. Запознавањето со антуриумите, како една од родовите на семејството Ароид, започна пред само еден и пол векови, но дури и за ова време се создадоа многу митови и понекогаш упорни заблуди околу растенијата.

Едно често слушнато мислење се однесува на потеклото на Антуриум и е дека бујна цветни видови се домородните жители на Тихиот острови, вклучувајќи го и Хаваите. Навистина, навлегувајќи во овој рај на светот, не може да се изненади од разновидноста на растителниот свет, во кој Антуриум го зазема едно од главните места.

Денес, токму оваа култура се смета за „срцето на Хаваите“, симбол и локален талисман. На островите се појавуваат многу највпечатливи и невообичаени хибриди, но, спротивно на митот во кој веруваат самите Хаваијци, родното место на Антуриум воопшто не е тука.

Каде е родното место на антуриумот?

Отворањето на една од најголемите родови на растителниот свет се случи во 1876 година, кога ботанистичкиот ентузијаст од Франција Едуард Андре, патувајќи низ Јужна Америка, не најде еден од примероците на антуриумот веднаш на неговиот прозорец. Невидено растение беше транспортирано во Европа, каде што беше опишано живеалиштето на магливите шуми на Колумбија и го доби името Антуриум андреанум.

Фабрика со зелено зеленило и исправени педанули, крунисани со калдрма со навлаки и црвени bracts, беше откриено дека е широко распространета низ целиот Колумбија и северен Еквадор. Токму овие места можат да се сметаат за родно место на Антуриум и еден вид центар за ширење на културата ширум светот.

Едно од првите места каде што Антурији падна по волја на Европејците и стана Хаваи. Во 1889 година, Самуел Дејмон, кој беше ангажиран во мисионерска активност, донесе многу во регионот, па дури и стана министер за финансии на Републиката.Тој донесе необични цветни растенија на островите.

Друга заблуда е поврзана со кои растенија може да се наречат антуриум. За жал, повеќето одгледувачи на цвеќиња ги рангираат само Anthurium andreanum и Anthurium scherzerianum со украсни светли inflorescences. Ова не е така.

Разновидност на Anthuriums

Излегува дека во Јужна и Централна Америка нема само растенија со препознатливи светли покривки, туку и други блиски видови.

Тие се вклучени во родот Anthuriums и ги интересираат сите loversубители на растенијата, вклучително и оние кои се вклучени во домашни култури. Цветаат Антуриуми и дома и низ целиот свет станаа модерни затворен и градинарски растенија, тие се ценети за надворешната привлечност и издржливоста на дури исечените inflorescences, зачувувајќи ја свежината од 2 до 8 недели.

Денес, според најконзервативните проценки на научниците, родот Антуриум, чиј опсег се протега на суптропските и тропските региони на американскиот континент од Мексико до Парагвај, вклучува 800 видови. И во 2010 година, ботаничарите објавија 1.000 видови антуриуми и потребата да се продолжи со сеопфатно проучување на флората на Америка.

Антуриумите се широко распространети во пошумените Анде и Кордилера. Тука, растенијата претпочитаат да се смират на надморска височина до 3,5 км надморска височина. Покрај тоа, кај жителите на влажните тропски предели може да се најдат и копнени растенија и епифити, како и видови кои зафаќаат средно лажат. Таквите антуриуми, започнувајќи ја својата возраст на долниот степен на шумата, постепено, со помош на корени и пука, се издигнуваат повисоко на сонцето. Подолу, во савани со посува клима, можете да најдете и антуриуми, совршено прилагодени на таков начин на живот.

Видео за Антуриум ќе ве запознае со карактеристиките на растенијата, нивните живеалишта и ќе зборува за сорти погодни за одгледување дома.

Адаптибилноста на сите видови на антуриум е исклучително голема. Тие неверојатно ја решија почвата, одделните видови се епифити. Како мали и големи гнезда на стеблата и гранките на дрвјата да изгледа розети од антуриум. Сепак, растенијата не се паразити. Тие не одземаат сокови и исхрана од видовите на кои се вградени, туку се хранат со мали наслаги на органска материја и атмосферска влага и кислород.

Единствениот медиум што не доставил до растението е водата.

И покрај преовладуваното мислење на Antубовта на власта на Антуриум за влага, па дури и можноста за растење во аквариум, ниту еден од испитуваните видови не може да се прилагоди на животот во вода.

На пример, Anthurium amnicola расте на крајбрежните камења, цврсто држејќи се до нив со корени. Ова му дава можност на растението да добие кислород од влажниот воздух што доаѓа од потокот, но сите зелени делови се суви.

Сите Антуријци имаат една татковина - ова е Јужна и Централна Америка. Но, поради различни услови на растење, големината на антуриумите и нивниот изглед од видови до видови значително се разликуваат.

Како изгледа антуриумот?

Антуриумите се многу разновидни, додека повеќето видови немаат толку светло покривка во облик на шарлах, а големината на растенијата може да биде многу скромна и навистина гигантска.

Антуриумите се наоѓаат во многу области на Јужна и Централна Америка. Но, како што велат ботаничарите, родното место на Антуриум со светло цветни е западниот дел на Андите во Еквадор и Колумбија. Останатите видови се од интерес не заради сјајноста на inflorescences, туку повеќе заради зеленилото, кое има најбизарни форми и големини. Сепак, за сите антуриуми вообичаени се и својствените карактеристики.

Повеќето антуриуми имаат дебели, често скратени стебла, густо покриени со вага од веќе мртви лисја, воздушни корени и сама зеленило. Интересно е што, лисјата во истиот род може да имаат сосема поинаква форма, големина и текстура. Во прилог на срце или облик на клин, како и во најчестите цветни антуриуми, лисја, можете да најдете сорти со заоблени, лансирани, цврсти или дисецирани лисја плочи. Листовите се прикачени на стеблата со помош на долги или многу мали стебленца.

Како што расте стеблото, антуриумот постепено се изложува, со исклучок на само одредени копнени видови.

Големината на антуриумот првенствено зависи од плочките со плочи, кои можат да достигнат должина од 15 см до еден и пол метри. Разновидни се формите и големините на зеленилото, исто така се и типовите на неговите површини. Покрај кожените и многу густи лисја, како антуриумот на Андре, можете да најдете и мазни еластични лисја, како и лисја со кадифена површина, како антуриумот на Хрустални.

Во густите шуми, каде влажноста е висока, и важно е да не пропуштите ниту еден зрак сонце, Антуријците научиле да вртат лисја плочи, така што тие секогаш да бидат насочени кон сонцето. Водици кои живеат во посуви услови добиваат храна и влага заради конусниот облик на розетата на лисјата. Остатоци од растенија, честички од хумус и влага неопходна за растението постепено спаѓаат во него.

Цветањето на антуриумот е исто така поврзано со вообичаена заблуда ширум светот. Она што многумина го сметаат за голем цвет, всушност, е неговата inflorescence и изменета светла лисја, bract. Постои истата inflorescence на тендер spathiphyllum.

Inflorescence во форма на кабина, составена од бисексуални едвај разликувачки цвеќиња, може да биде директно или спирално, во форма на конус или заоблена на крајот на цилиндерот. Бојата на inflorescence варира од бела, крема или жолтеникава до сина, виолетова или виолетова. Како што зрее, кај некои видови увото станува зелено.

Увото на антуриум не е опкружено со единствена голема ливчиња, туку со брада, која всушност е лист, иако има многу необичен изглед и боја. Во сорти на антуриум за дома, ова покритие е прилично големо и украсно. И така, растението денес се нарекува цвет "лак" или "виножито". Името е многу погодно за модерни хибриди со постелнини не само со една светла боја, туку комбинираат две или три нијанси кои не се наоѓаат во природата.

Но, кај декоративно-листопадни сорти, брокта понекогаш е воопшто тешко да се разликува, што не ги спречува растенијата да привлекуваат опрашувачки инсекти.

Кога ќе заврши процесот на опрашување, на пајажина се формираат мали сферични или овални плодови. Во внатрешноста на сочните бобинки се од 1 до 4 семиња, кои во природата, во татковината на антуриумите, ги носат птици и глодари.

Сорти и хибриди на Anthurium за домот

Популарноста на цветни видови на Антуриум доведе до фактот дека работата се одвива низ целиот свет за да се добијат нови сорти и спектакуларни хибриди. Одгледувачите ги презентираат своите достигнувања не само во полиците на продавниците, туку и на саемите со цвеќиња, како на пример, годишниот фестивал на тропски растенија Екстраваганза под покровителство на принцезата од Велс.

Како резултат, растенијата неверојатно убави и необични по изглед, одгледувани од модерни лозари, неверојатно се разликуваат од сортите што некогаш биле пронајдени во татковината на Антуриум, на американскиот континент.

Хибридното производство е поврзано со опрашување на едно растение со полен земен од друг примерок. Таквата операција е насочена кон добивање сорти со посветли и поголеми inflorescences, убави лисја или други параметри посакувани од одгледувачот. За да се консолидира резултатот, потребно е многу време и расте многу генерации на растенија.

Современите технологии, кои вклучуваат одгледување не од семе, туку од ткивна култура која ги носи сите информации за мајката растение, можат да го намалат времето за развој и селекција. Благодарение на ваквите сложени биохемиски операции денес, се добиваат повеќето од растенијата антуриум што ги нуди трговијата за дома, градина и сечење.

Благодарение на таквата интензивна работа, се појавија антуриум, чии големини се исклучително погодни за одгледување дома, како и растенија со светли необични бои. Но, научните достигнувања и иновативните технологии не се користат секогаш во корист на одгледувачот.

За жал, многу комерцијални лозари често користат гиберелна киселина или ГА3 за одгледување на антуриум. Ова соединение е растителен хормон кој влијае на количината и квалитетот на цветни, како и придонесува за брзо формирање на inflorescences.

Како резултат на обработка со слична хемикалија, антуриумот наменет за дома, без да се развива, излегува на шанкот светло цвета. Откако во куќата, ваквите примероци е тешко да се толерираат аклиматизацијата, а потоа можат да се разочараат, затоа што цветаат многу поскромно отколку пред купувањето.

Погледнете го видеото: Jodhpur. The Blue City of India Rajasthan Travel Vlog (Април 2020).