Цвеќиња

Мамиларија: карактеристики на видови и услови за растеж

Мамилијарија (Мамиларија) е растение од семејството Кактус. Татковина - Мексико, Јужна Америка. Некои видови растат и во Гватемала, Хондурас, Венецуела и Колумбија.

Мамиларија е мал, многу декоративен и скромен кактус, од кој стебла се густо покриени со мали папили и голем број тенки боцки. Се верува дека овој род на кактуси еволутивно напреден и е пример за многу длабока адаптација на врела аридна клима. Големината на растението варира од 1 до 20 см во дијаметар и од 1 до 40 см во висина.

Како цвета кактусот Мамилијарија во природата

Кактус мамиларија може да има сферични, издолжени или рамни диск во форма на облоги покриени со туберкули организирани во спирала. Обајцата има одделно растечки примероци и формираат голема акумулација на трибини заради странични пука. Наместо ребрата што се наоѓаат во многу други видови кактуси, папила или туберкула со различни форми густо распоредени на површината на растението, формирајќи спирални редови, чиј број може да послужи како еден од белегите на одреден вид. Таквата структура е еден вид заштитен механизам - топката со мали шила добро ги одвраќа сончевите зраци, а испарувањето на водата е минимизирано. Исто така, формата на растението е дизајнирана така што може да се акумулира роса, што е исклучително важно кога се навлажнува во влажна клима.

Корените на таков цвет како мамиларија се спонгиформни израстоци, кои, сепак, се месести и можат да имаат прилично големи задебелувања.


Малите цвеќиња се појавуваат во групи. Во зависност од видот, тие се насликани во жолта, црвена, розова или бела боја. На местото на цветната арела, цицачите се покриени со многу голем број тенки боцки и надолу. Самите цвеќиња можат да бидат во форма на цевка, bellвонче или рамен круг. Обично тие се многу мали, но кај некои видови со шила во форма на кука, тие можат да пораснат до 3 см во должина. Ширината на секое одделно ливче варира од 1,5 до 8,5 мм.

Кактусот Мамиларија може да цвета во природата и цело лето, и само еден до два месеци, за повеќето видови ова е периодот од април до мај.

После тоа, растението произведува овошје - мали синуси од бела, жолта или зелена боја со семе. Отпрвин тие се толку ситни што е невозможно да се забележат зад трње, но потоа тие се појавуваат на површината.

Сите видови на цицачи: имиња, опис и фотографии за време на цветниФотографијата покажува дека не сите видови мамут кактус имаат иста структура - нивниот број надминува 180 сорти, од кои секоја има свои карактеристики и е многу убава за време на цветни. Следното е опис на некои од нив.

Популарни видови вклучуваат:

Сатен Мамиларија (М. бобицина);

Руса мамиларија (М. албиком);

Мамилијарија Хаг (М. haagea);

Елегантна Мамиларија (М. gracilis);

Убава мамиларија (M. formosa);

Мамилијарија Матув (М. матуда);

Прекрасна Мамиларија (М. perbella);

Снежна глава Мамиларија (М. chionocephala).


Мамиларија Бокасанска (Mammillaria bocasana). Како што може да се види на фотографијата, овој вид кактус Mammillaria има многу чудна чадена површина, поради што го ценат многу градинари. Ова е мало растение кое формира групна грмушка со различни големини на топки. Целиот надворешен дел од цветот е густо покриен со чувствуван влакнест куп, чија должина достигнува 2,5 см.Во центарот на секоја формација на долниот дел има една кафеава голема рбеница. Повеќето видови ги ценат цвеќарниците само заради оваа карактеристика, бидејќи оваа мамиларија цути со доста розови цвеќиња без натпис.


Мамиларија „Кармен“ (Mammillaria carmenae). Во млада возраст, фабриката е осамена и има форма на тркалезна топка, но со текот на времето се протега и станува како цилиндар. Веќе зрелите кактуси даваат многу млади пука, кои формираат бујна грмушка, чија ширина може да достигне 16 см. Висината на растението не надминува 9 см. Аорите на овој цвет се покриени со многу пената и трње. Цветовите може да имаат крем или бледо розова боја и мала големина. Меѓу сите други видови, оваа мамиларија е ценета заради неговата висока отпорност на услови на ниска температура, што е доста важно за одгледување во умерени ширини.


Мамиларија е убава (М. пербела). Фабриката има облик на малку издолжена топка, чија висина достигнува не повеќе од 6 см Мал број на мали боцки се наоѓаат и на слабо pubescent ароли. Цветовите се розови во боја со мал поздравен бел.


Руса мамиларија (М. албиком). Како што се гледа од фотографијата, овој вид мамиларија го доби своето име заради изразената влакнестност, формирајќи бел превез на целата површина на кактусот. Има многу мала големина и сферична форма. Цветовите се бели или крем во боја со голем број на stamens во центарот.


Мамиларија благодатна (М. gracilis). Овој кактус е еден од најпопуларните типови цицачи, кој во споредба со неговите колеги има прилично голем раст - 12 см. Дијаметарот на барел е 5 см. Овој вид има и добро развиена влакнестност, што може од далеку да изгледа како плетенка на мрежата. . А карактеристична црта на овој кактус е многу голем број на пука, како и цветни во зимската сезона. Неговите цвеќиња се во форма на цевки, издолжена, жолто-крем боја.

Како правилно да се грижи за кактус мамиларија во собни услови

Пред да започнете да се грижите за кактус мамиларија, важно е да му дадете на растението најудобен престој.

Фабриката е фотофилна, но кон крајот на февруари - почетокот на март, со почетокот на сончевите денови, потребна е мала засенчување. Инаку, на кактус ќе се појават кафени дамки - изгореници. Особено голема количина на светлина е неопходна за примероци со високо pubescent. Јужниот прозорец е најдобар за растението. За некои сорти на кактуси, дневните часови во умерените ширини не се доволно долги, така што на овие растенија им треба дополнително осветлување.


Некои сорти на мамиларија се разликуваат не само во нивните надворешни податоци, туку и во нивната толеранција кон различни температурни услови. Додека некои растенија се чувствуваат добро при високи температури и максимална светлина, на други им треба поумерено опкружување.

Во текот на летото, цветот ќе се чувствува најдобро на 22 - 25 степени. Во зима, се препорачува одржување на температура од 8-10 ° C. Сепак, pubescent видови дури и во зима не треба да се оставаат во услови под 15 степени. Студеното презимување е неопходно за ова растение, така што ќе има можност да добие сила и цут. Исто така, обезбедува долго цветни. Се верува дека во текот на летото најдобро е да се задржи мамиларија на свеж воздух, бидејќи во овој случај фабриката се обезбедува со потребните температурни разлики ден-ноќ. Важно е да се осигурате дека врнежите од дожд не паѓаат на мамиларија.


Го толерира сувиот воздух во затворен простор, бидејќи сушите честопати се случуваат во природното живеалиште на ова растение. За правилно да се грижи за кактусот мамут, неопходно е да се приближат што е можно поблизу условите за неговиот развој на природните. За да го направите ова, можете малку да го испрскате растението ноќе, за да може да добие влага како што прима во природната средина од роса. Контраиндицирано е да се спроведе оваа постапка кога сончевите зраци паѓаат на цветот.

Подлогата е лим и трева почва, песок и мермерни чипови (1: 1: 0,5: 0,1). Исто така, постојат готови миксови за кактуси, кои можете да ги купите во која било продавница за цвеќиња.

Како што веќе споменавме, соодветната грижа за mammillaria дома зависи од видот, имено дали е pubescent.


Видовите со голем број вили на ареите се поиздржливи и повеќе како топло време. Овие растенија, дури и во летната сезона, можат да се чувствуваат добро со исклучително ретко наводнување ако ги прскате секој ден. Инаку, во текот на летото, потребно е редовно наводнување со стоечка вода. Ова мора да се направи еднаш неделно или дури еднаш на секои две недели, така што земјената топка има време целосно да се исуши. Треба да го наводнете со мала количина вода, во спротивно цветот може да се оштети. Во зима, некои сорти на растенија можат да бидат заборавени. На повеќето им е потребно навлажнување на светлина еднаш месечно. Неопходно е да се намали наводнување од почетокот на август.

За успешно да се грижи за кактус мамут, неопходно е, како и сите други растенија, да се храни со соодветни ѓубрива. Ова најдобро се прави од средината на пролетта до средината на летото.


Трансплантацијата е една од многу важните точки за нега на кактус mammillaria, бидејќи дома растението брзо ги цица сите компоненти што ги даваат животните од почвата и на крајот станува преголем за одреден тенџере. Младите, растечки примероци мора да се трансплантираат секоја година. Зрели - само ако се појави потреба. За овој кактус, подобро е да изберете прилично широк тенџере, со оглед на тоа што остава голем број дополнителни пука - деца, кои на крајот формираат грмушка. Длабочината на садот не треба да биде голема - Мамиларија има кратки корени. Со цел влагата да не стагнира во почвата и да не го оштети коренскиот систем на растението, треба да се стави слој од дренажа на дното на садот. За таа цел, можете да користите проширена глина или скршена тула. Дома, трансплантацијата бара посебна грижа за мамиларија во текот на неделата, бидејќи растението мора да биде подготвено за таков стресен настан. Најдобро е да го ставите на темно место и целосно да го намалите наводнувањето со прскање.


Кактусот од мамиларија може да биде болен од неправилна грижа, а најчесто тоа се должи на наводнување или температурни услови. Водата во комбинација со ниска температура на воздухот е особено штетна за растението.


Влакнести видови се прилично нападнати од црвени крлежи, коренски нематоди, итн. За да се спречи појава на инсекти, се користи слаб раствор (0,15%) од Actellica.

Репродукција на мамиларија од страна на деца и семиња

Размножување на растението се врши со странични процеси (деца) и семиња. Репродукција на растение мамиларија од страна на деца е многу едноставен процес, бидејќи постојат многу странични процеси, и тие брзо се вкоренуваат. За да го направите ова, отсечете ја пука и оставете ја една недела на суво место. По што процесот е засаден во песок и напои. Новата фабрика треба внимателно да се следи, не дозволувајќи му да застане во нацрти. Изложеноста на жешкото сонце е исто така контраиндицирана. Температурата треба да остане во рамките на 25 степени.

Некои градинари, исто така, вакцинираат кактус. За употреба на трикоцери за употреба на корен. Но, без употреба на стимуланси за раст, калемење на графт или графт често не успева.


За да се размножи кактусот со помош на семе, неопходно е да ги натопите за еден ден во слаб раствор на калиум перманганат. По ова, треба да сеете во влажен песок. Потоа садот е покриен со пластична обвивка и се остава на топло место. Кога на садници се појавуваат првите трње, кактусите мора да бидат поставени во различни садови.

Погледнете го видеото: Stress, Portrait of a Killer - Full Documentary 2008 (Април 2020).