Градината

Како да растете остриги печурки дома, препораки и корисни совети

Печурките одамна се претворија од жителите на шумите во култивирани растенија, па многу градинари сакаат да научат како да одгледуваат печурки од остриги дома. Зошто точно печурки од остриги? Да, затоа што тие се најневкусни и најплодни од култивираните печурки. Продуктивноста на печурките од остриги е околу десет кг на метар квадратен месечно, тие почнуваат да се собираат само еден месец и половина по садењето. Затоа, токму со овие печурки треба да започнете.

Како да растеме остриги печурки дома, каде да се добие мицелиум

Било печурки растат од мицелиум - тоа е мицелиум, кој се состои од тенки жици со бела боја. Мицелиум може да се развие од габични спори кои паднале на влажна подлога или влажна површина под оптимални услови за нивниот раст. Во природното опкружување, ваквите состојби се случуваат во шумата, каде порано одбирале печурки за одгледување печурки дома. Подоцна научиле да го отстранат мицелиумот (мицелиум) во лабораторијата и да го пуштат на продажба.

Мицелиумот треба да се купи во специјализирани продавници или од компании вклучени во одгледувањето на овие печурки. Втората опција се претпочита, затоа што компаниите кои растат печурки професионално, треба да го менуваат мицелиум секоја година, а тие да го продаваат користениот. Таквиот мицелиум е многу поевтин од нов, иако е доста способен за репродукција на печурки.

Кога купувате мицелиум, проверете дали нејзината боја е бела, дозволени се мали подмножества на подлогата. Само шумски печурки можат да мирисаат добар мицелиум. За почеток, доволно е да се купи килограм мицелиум, треба да се чува во фрижидер.

Купувајќи готов мицелиум, градинарот ризикува да добие неквалитетен производ и тоа ќе го наруши целото претпријатие. Има смисла да научите како сами да одгледувате мистелиум од остриги од печурки. Ова е направено на овој начин:

 1. Се зема свежа здрава печурка, се сече на половина и парче капа е одделено со пинцети.
 2. Овој фрагмент се третира со водород пероксид за дезинфекција и се поставува цевка со мелени зрна од просо или друг супстрат.
 3. Затворената цевка се остава 14 дена на топло место без нацрти и сончева светлина.

Овие операции бараат стерилитет! Јадењата и алатите треба да бидат стерилизирани, исклучен е контакт на подлогата со околината.

Ако премногу спори влегуваат во пробната цевка или ако температурата во просторијата е над нормалната, може да се појави мицелија кора, тогаш операцијата треба да се повтори. Исто така, сè ќе мора да се преработи ако има изнуден мирис и површината е покриена со влага, што укажува дека подлогата е заразена со бактерии.

Подготвен мицелиум изгледа како бел меки слој и има мирис на свежи печурки.

Подготовка на подлогата

За разлика од другите култури во земјата, печурките не растат во земјата, затоа, со кој било метод на одгледување, неопходно е да се подготви подлога за печурки од остриги дома. Навивачите кои не се сериозни во подготовката на подлогата, тогаш се разочарани од вложување, не ја гледаат очекуваната берба. Всушност, правењето нормална подлога не е воопшто тешко, само треба да ги проучите правилата за нејзина подготовка. Често се користи како подлога:

 • лушпа од семки од сончоглед;
 • слама пченица, јачмен, леќата и други житарки;
 • струготини од пилевина;
 • трици;
 • врвови на пченка, трска.

Секој од овие материјали може да се користи индивидуално, или може да се меша во кој било дел, откако ќе ги мелете фрагментите со големина од 0,5 до 3 см. Неопходно е материјалот да е сув, без знаци на мувла и да нема непријатен мирис. За почетници, доволно е 10 кг супстрат. Подготвено е со користење на следнава технологија:

 1. Смесата, смачкана во вистинската големина, се истура со врела вода за да се уништи штетната микрофлора. За поголема сигурност, некои експерти препорачуваат да ја готвите оваа маса два часа.
 2. Пареата и мешаната подлога се мачкаат во сад сличен на барел и се остава да отече 12 часа.
 3. Отечената маса се шири на филмот со тенок слој за ладење.

За да проверите дали подлогата е доволно влажна, можете да го направите ова: стиснете го во раката. Ако во исто време водата не капе од неа, а грутката ја задржува својата форма, тогаш влажноста е нормална.

Каде е најдобро да се одгледуваат печурки од остриги

Остриги од печурки можат да бидат засадени дома и во подруми и во оранжерии, шупи, пилешки загради и други простории за комунални услуги, под услов таму да се создадат потребните услови.

Погодни услови за одгледување на остриги печурки се следниве:

 • влажност не помалку од 70%;
 • температура на воздухот од 20 до 30 степени;
 • потребна е одлична вентилација;
 • вештачко осветлување.

Следно, треба да разберете како растат домашните печурки од остриги дома. Овие услови најдобро ги исполнува подрумот или подрумот на приватна куќа. Во исто време, на изградбата е потребна внимателна подготовка и опрема. На почетокот, се препорачува да се дезинфицираат: исчистете од нечистотија, испрскајте со раствор на сулфат, варосувајте ги wallsидовите и таванот или третирајте со бакар сулфат. По обработката, сите врати и прозорци се затворени два дена, а потоа се сушат со вентилација.

За контрола на температурата, потребно е термометар, а влажноста се препорачува да се одржува со наводнување или со употреба на овлажнител на воздухот.

Со доволно висока влажност, водата не треба да се акумулира на површините, во спротивно може да се појави габа, што ќе има штетен ефект врз земјоделските култури.

Друг важен услов е да се спречат летачките инсекти да влезат во просторијата, така што сите отвори за вентилација треба да бидат опремени со мрежа за комарци.

Кога одгледувате печурки од остриги дома, не е потребно силно осветлување, доволно е само една сијалица со моќност од 50 вати или флуоресцентна ламба на метар квадратен.

За одгледување на остриги печурки ви е потребна постојана температура, така што во зима ќе ви треба мал грејач.

Процес на растење

Најлесно е за почетниците да научат како да одгледуваат остриги печурки во вреќи. Покрај овој метод, има и други, на пример, на трупците, во контејнери, во стаклени тегли. Со текот на времето, се појавуваат нови опции, бидејќи имагинацијата на нашите летни жители е неограничена. Технологијата предложена тука за одгледување на остриги печурки дома се смета за најприфатлива.

Следниот чекор е да ги подготвите блоковите. Блокадите најчесто се пластични кеси (можни се други контејнери), исполнети со замаглена смеса од подлогата и мицелиум. Чантите препорачуваат дезинфекција во раствор на белило од еден процент.

Како да се засади мицелиум од печурки од остриги во кеси? Инокулацијата на мицелиумот се изведува во чиста просторија, која прво се прска со водород пероксид, а потоа се емитува. Облеката исто така треба да биде чиста, потребни се капа и ракавици. Мицелиумот се меша во одделни зрна пред да се меша со подлогата. Во исто време, белата боја исчезнува, но тоа не треба да се плаши - мицелиумот ќе остане. Мешањето се изведува на маса или во сад.

Колку е потребен мицелиум по торба зависи од големината на торбата. Оптималната ширина на торбата е 35 см, 300 грама мицелиум ќе одат на неа. Препорачана густина на пакување од 400 до 500 грама подлога на литар волумен на торба.

По полнењето, пакетот е завој - блокот за одгледување на остриги печурки дома е подготвен.

Блоковите се поставени во просторијата на различни начини, најзгодно е виси на јажиња, дозволена е и вертикална или хоризонтална инсталација на лавици. Главната работа е дека торбите беа инсталирани стабилно и не можеа да ги наполнат. Покрај тоа, треба да се избегнува блокирање на блоковите премногу тесни за да може воздухот слободно да циркулира меѓу нив.

Фази и начини на култивирање

Инкубациониот период трае две недели:

 • температурата на одгледување печурки од остриги во овој период се одржува во опсег од 19 - 23 ° C;
 • влажноста на воздухот треба да биде еднаква на 90 - 95%;
 • осветлувањето во оваа фаза не е потребно;
 • вентилира во ова време, исто така, не треба, затоа што јаглерод диоксидот излачува од печурките е неопходен за нивно развивање.

По 4 до 5 дена, мицелиумот треба да се појави во форма на бел пиштол. По уште 4 дена, нејзината боја ќе се промени во кафеава, што укажува на созревање на мицелиумот. Во овој случај, целата торба ќе биде исполнета со бели навои.

Во следната фаза на одгледување на остриги печурки дома, потребна ви е температура од 10 до 16 ° и осветлување најмалку 8 часа на ден. Во вреќите, дупките се сечат за раст на секој квадрат. м. еден по еден. Дијаметарот на дупките е до 5 см.

Понатамошна грижа се состои во наводнување на вреќите со топла вода еднаш дневно и редовно вентилација. За да се одржи висока влажност во просторијата, покрај наводнување, се препорачува да се наводнуваат wallsидовите и подот со вода од пиштол за прскање.

Колку дена растат печурките од остриги? Поминаа 10 дена од крајот на периодот на инкубација до првата берба. За подготвеноста на печурките од остриги за собирање се вели дека некое осветлување на капи. По уште три недели, започнува второто плодување, но е значително инфериорен во однос на првата.

Предмет на сите препораки за одгледување на остриги печурки дома за два периоди, можете да соберете до 45 кг печурки на 100 кг супстрат.

Како да растат печурки од остриги во пилевина

Расте печурки од остриги во вреќи со пилевина е покомплексен метод, но исто така и поефикасен. Свежината на пилевина е од големо значење, бидејќи патогените микроорганизми можат да се развијат во застоени.

Пилевина од меко дрво не е погодна за подлога од печурки остриги.

Пилевина од суши мора да се исуши на ниво на влага од 7-10%, додека тие мора да бидат лесни, лабави и суви на допир. Има малку хранливи материи во пилевина, се препорачува да се зголеми нивната содржина со додавање на кантарион. Може да се купи во пиварницата или да се подготви независно.

Подготовка на подлогата

Зрна од јачмен или јачмен, измиени во проточна вода, пополнете неколку садови како што е садот за печење со слој не подебел од два сантиметри. Овој слој е покриен со ладна вода и се остава еден и пол дена. По ова, течноста се исцеди, а отеченото зрно е покриено со памучна хартија. Ткаенината се одржува влажна со периодично наводнување. По два дена, житото ќе 'ртат. Кога зелените ќе достигнат должина до 8 мм, зрната се сушат во рерната на 60 ° С. Можете да го исушите со едноставно дистрибуирање на зрна на површината на масата на обична температура.

Сувиот слад е основа на конзистентноста на меленото кафе. Разредена со вода заснована на еден дел од прав, пет делови од вода. Оваа мешавина се бари на пареа во водена бања еден час и половина, повремено мешајќи. После парењето, смесата се филтрира преку хеланкир. Како резултат на кантарион содржи многу шеќер, богат со витамини и аминокиселини.

Започнете со процесот

Пред да ги наполните торбите со пилевина, неопходна е пастеризација. Се спроведува на следниов начин:

 1. Пилевина е поставена во сад, истурете вода што врие со кантарион по стапка од 200 g на 1 литар вода. Течноста треба да биде три пати повеќе од пилевина.
 2. Садовите внимателно се покриваат и оставаат 8 - 10 часа. Потоа се исцеди вишокот на течност.

Оладената подлога и мицелиум се спакувани во слоеви во вреќи.

Подлогата и мицелиумот треба да имаат иста температура, така што мицелиумот не испарува.

По 45 дена, торбата се отвора, на страните се прават вкрстени пресеци. По појавата на примордија на печурки, започнува наводнување и осветлувањето се вклучува за 8 часа на ден.

Печурките зрели за подигање се извртени, оставајќи коноп. Слотите треба да бидат запечатени со лента, така што влагата во вреќите не испарува, и да чекаат за појава на мицелиум. Потоа доаѓа вториот, а потоа и третиот бран плодни.

На прв поглед, растењето на остриги печурки дома може да изгледа како незгоден бизнис. Но, откако внимателно ги проучувавте сите препораки и ја спроведовте оваа постапка за прв пат, земајќи ги предвид, ќе го добиете највредното искуство. Во иднина, сите активности ќе бидат запознаени и нема да предизвикаат потешкотии. Добиената култура ќе донесе не само придобивки и ќе го спаси семејниот буџет, туку ќе обезбеди и можност да бидат заслужено горди на нивната работа.

Погледнете го видеото: Где найти вешенки в сухую погоду #деломастерабоится (Февруари 2020).