Градината

Ние спроведуваме зелено градинарење на грозје во текот на летото

Во региони на традиционална лозарство, на пример, во Шпанија или на југот на Франција, лозата е градинарана само во пролет и есен. Во исто време, отстранувањето на пука е насочено кон формирање грмушка, заздравување и ажурирање на лозите. Колку е подалеку јужно од областа на растење, толку повеќе сонце оди до бобинки и колку подолго ќе расте сезоната на растението. Главниот проблем на одгледување грозје и зреење на бобинки во средната лента е недостатокот на топлина и светлина.

Делумно се компензира за краткотрајноста на руското лето и создавање услови за добивање на највисок квалитет култура помага летно градинарство на грозје. Таа, за разлика од пролетта, не влијае на издлабените делови на лозата, туку е насочена исклучиво на зелени пука, зеленило и јајници.

Затоа, летните операции честопати се нарекуваат зелени и вклучуваат остатоци и ковање на пука, отстранување на степони, ringвонење, како и рационализирање на земјоделските култури и слабеење на лисјата.

Како да се украси грозје пред цветни?

По градинарски налет во пролетта, вниманието на градинарот на грмушките од грозје не треба да ослабува, бидејќи заедно со овошните очи, масните пука доаѓаат од старите делови на лозата или од основата на пукањата. Кога и како да се намали грозје во текот на летото од непотребни пука во оваа фаза? Грозјето се крши, во последната деценија на мај или во почетокот на летото, кога новите зелени пука достигнуваат должина до 15-20 см и лесно се отстрануваат.

Со надлежен фрагмент пука на грмушка и градинарски грозје во текот на летото, можете да постигнете:

 • присуство на секое растение од бројот на пука што одговара на јачината на грмушката;
 • добра резерва за целосно зреење на пука и за поставување на обилна жетва;
 • зачувување на културата од болести на грозје и напади на штетници;
 • пристап до воздух и сонце до јајниците;
 • пренасочување на храна од паразитски пука во рацете;
 • правилно формирање на грмушка за следната година.

Ако врвовите не избијат на време, тие се развиваат поради хранливите материи што се неопходни за цветни и формирање на јајниците во ова време. Покрај тоа, масните пука ја замаглуваат грмушката, се мешаат во продирањето на воздухот и сончевата светлина во круната, па дури и спречуваат формирање на идни бобинки.

Во исто време, при градинарски грозје во јули или порано, тие отстрануваат диви пука што растат од подземниот дел од грмушката, но оставаат култивирани пука без inflorescences ако се потребни во иднина за формирање на грозје. Колку е посилно растението, толку повеќе пука се оставаат.

Како да се намали грозје во текот на летото од непотребни пука

Резервите на хранливи материи, акумулирани во претходната сезона во корените на грмушката од грозје и преполнетите воздушни делови, со почетокот на пролетта, се насочени кон точките на раст, вклучувајќи ги и апикалните делови на пука и нацветени. Ако развојот на пука е исклучително активен, во идните четки им недостасуваат хранливи материи, цвеќињата почнуваат да се распаѓа, а inflorescences може да се претвори во антени.

За да не ја изгубите културата, закачете ги врвовите со лисја кои сè уште не се отвориле, што доведува до престанок на растот на пука, а поставените inflorescences се развиваат и даваат јајник. По гледањето на видео за градинарски грозје во текот на летото, за почетници, градинари, суптилностите на овој процес и компатибилноста на одредени зелени операции стануваат јасни. Така, на пример, отстранувањето на младите апикални делови од пука може да се комбинира со сечења на чекори или нормализирање на inflorescences.

Прицврстете го снимањето во средина на интерните над првиот inflorescence. Willе го искористиме приемот ако е потребно да се регулира растот на грмушката. Прицврстувајќи ги најсилните пука, можете да постигнете формирање на повеќе inflorescences во следната година.

Како да се украси грозје пред цветни и за време на тоа?

Отстранувањето на апикалните делови од пука со 5-8 горни отворни лисја се нарекува ковање на лозови грмушки. Младите пука растат што е можно поактивно истовремено со влегување на грозје во времето на цветни и формирање на јајниците. Во исто време, растечкиот врв се храни со веќе отворените лисја во долниот дел.

Дали е можно да се грозне грозје во текот на летото кога растението се подготвува за цветни, или веќе е формирана јајниците? Да, скратувањето на пукањата со откривање на inflorescences не само што ќе му наштети на идната култура, туку ќе помогне и:

 • спречи пролевање пупки;
 • добијте обилна жетва на пука;
 • подобрување на квалитетот на зреење бобинки;
 • спречуваат развој на болести поврзани со гужване, недостаток на исхрана, светлина и воздух.

Оваа техника е најбарана кај високо-растечките сорти, а на грозјето со компактна круна и слаб раст, каде при четкање скоро и да нема пролевање четки, такво градинарење на грозје во лето не се изведува.

Летна градинарски чекори на грозје

За грозјето, како и за многу други култури, карактеристично е формирање на странични пука - степони.

Отстранувањето или скратувањето на таквиот раст задолжително се врши на млади, само формирани растенија, а исто така е можно и на веќе плодни грмушки. Покрај тоа, операцијата е почесто корисна за сорти на трпезно грозје, а на насади грозје за индустриски цели скоро и да не се користи.

Во зависност од бројот на внуците, избраниот метод на формирање и јачината на растението, слично градинарство на грозје во јули се повторува двапати или трипати по сезона и може да се комбинира со бркање или гасеница на лозата.

Јули градинарски грозје

Дали е можно и како да се украси грозје после цветни, така што јата што примаат добиваат повеќе сончева светлина, се разнесени од ветрот и не им недостасува исхрана? Овие цели се извршуваат со истенчување на веќе формираните бобинки, како и отстранување на дел од лисјата за време на периодот кога грозјето почнува да созрева.

Елиминацијата на 5 до 10 пониски лисја на пука, каде што зрее бобинки, ви овозможува:

 • обезбедете ја грмушката подобра вентилација;
 • намалете ја количината на сенка што се меша со полнењето на четката;
 • остро го намалуваат ризикот од развој на сиво гниење и други болести на грозје на бобинки.

Во услови на ладно кратко лето на средната лента, ваквото летно градинарење на грозје може да се врши редовно, а во јужните региони каде има повеќе сонце, истегнување на листовите помага во влажни години, како и на силни растенија, каде што зрее е доцна. За да се добие највидливиот резултат од отстранување на лисја во исто време со оваа операција на високи грмушки, грозјето се исекува во текот на летото по цветни, скратувајќи ги врвовите на активни растечки пука.

На сорти на табели, каде што е исклучително важно да се добијат густи здрави четки со големи бобинки, се практикува истенчување на јајниците.

Во Како резултат на сцената, кога бобинките сè уште не започнале да созреваат, нормализацијата добива редок четки. Но, почесто со остри ножици, обидувајќи се да не ги нарушуваат бобинки, тие го скратуваат групата. Во некои случаи, во оваа фаза може да се отстранат повеќе од половина од бобинките што имаат поставено, што значително ја зголемува количината на хранливи материи што влегуваат во преостанатиот јајник.

Градини грозје во лето по цветни

Друга техника која помага да се добие рано висококвалитетно земјоделство се нарекува завој и се состои во отстранување на тенок прстен од дебелина од 1 до 3 мм од овошјето на кората. Во овој случај, храната се пренасочува кон кластерите и оние делови од пука кои се покажаа повисоки од сечењето.

Како резултат на вакво градинарење на грозје во текот на летото по цветањето, како и заради подобрена исхрана, поголемо грозје може да се добие скоро две недели порано отколку без употреба на ringвонење.

Сепак, операцијата е доволно болна за растението и не треба да се користи на годишно ниво за да не се искрвари лозовите грмушки и да не се исцрпи неговиот коренски систем.