Растенија

7 најоригинални орхидеи во затворен простор

Орхидеи никогаш не излегуваат од стил. Иако овие прекрасни тропичани го задржуваат статусот на специјални и расположени растенија, денес ги има скоро во секој ентериер. Точно, има смисла да се зборува за нивната широка дистрибуција само во контекст на еден вид - фалаенопсис. Но, орхидејата со пеперутки и други видови со скромен статус, асортиманот на затворени орхидеи не е ограничен. На изложби и во продавници за цвеќиња, иако поретко, има изненадувачки оригинални убавици кои штрајкуваат со лисја и цветаат.

Орхидеи Лепоти (Лепоти).

Големи недостатоци и значајни предности на „не такви“ орхидеи

За какво и за орхидејата се дискутира, статусот на необично, оригинално растение е скоро неизбежно поврзано со нивната расположеност. Не случајно фалеонопсата и Ко стана толку популарна и распространета што освоија повеќе од 90% од „пазарот“. Популарно - значи погоден за повеќето. За останатите 10% орхидеи што можат да се одгледуваат како houseplants, невозможно е да се каже дека тие се погодни дури и за почетници.

Оригиналните орхидеи не се нужно премногу каприциозни или погодни само за случаи со цветни слики или флорариум. Но, одлучувањето да се засадат такви орхидеи е само за оние кои имаат барем искуство со одгледување видови „поедноставно“, како и по првичното запознавање со овие растенија, кои се посебни во сите погледи.

Нестандардните, специјални барања за култивирање и нега се главниот недостаток на оригиналните орхидеи. Но, веднаш не запишувајте ги сите видови на тешко расте. Тие едноставно не можат да бидат задоволни од вообичаените параметри на просторијата, а за цветни треба да се создадат одредени услови, а класичниот пристап ќе треба да се смени во индивидуална нега.

Меѓу орхидеи, кои се сметаат за ретки и невообичаени, има видови кои растат во почвата и епифити. Но, обично за сите оригинали, потребна е многу висока влажност, што е најтежок момент во одгледувањето ретки и вредни затворен вид. Но, во пракса е многу попроблематично - обезбедување на температурна разлика што им е толку неопходно во текот на ноќта и во текот на денот, без кои ќе биде многу тешко да се постигне цветни со која било „не таква“ орхидеја.

Орхидеја Брасија (Бразилија)

Но, недостатоците на чисто практична смисла за сите loversубители на орхидеи се компензираат со нивниот привлечен изглед. Необични орхидеи изгледаат како скапоцен накит, чудесни тропски реткости, светла егзотика. Тие нудат бесконечно да се восхитуваат на деталите на структурата, да ја оценат нестандардната форма и интересните детали. За разлика од вообичаените орхидеи и оние што им се познати на сите, светли оригинали се дизајнирани да уживаат, привлекувајќи го вниманието на сите. И кога цветаат, нема подобар акцент за ентериерот.

Различниот тип на цвеќиња и лисја на орхидеи, кој понекогаш е карактеристичен дури и за одделни видови, туку и за одделни сорти, не треба да биде во заблуда: во нивната структура сите орхидеи се исти. Три сепали и три ливчиња од корола над нив, чија средина обично формира усна (лабело) - сите овие, дури и најекстравагантните орхидеи. И уште повеќе изненадува е нивната неверојатна разновидност и варијабилност. Ајде подетално да ги запознаеме седумте оригинални орхидеи во затворен простор кои заслужуваат не помалку внимание од фалаенописот, дендробиумите и папулите од венска.

За список на најоригинални орхидеи во затворен простор, видете на следната страница.

Погледнете го видеото: Calling All Cars: True Confessions The Criminal Returns One Pound Note (Февруари 2020).