Растенија

Араукарија - домашна смрека

Родното место на ова растение се Австралија, Нов Зеланд и Јужна Америка. Луксузно зимзелено дрво е единствената зимзелена зимзелена растенија. Араукарија е лесна за одгледување и привлечна за домашен декор.

Чилеанска Араукарија (Араукарија араукана)

Родот Араукарија од семејството Араукарија опфаќа 19 видови во Австралија и на островите Нова Гвинеја, Нова Каледонија и Норфолк и 2 вида во Америка. Овие се четинари со тврда лисја во форма на игла или линеарно-лансиолирани. Дистрибуирано, како што е веќе забележано, во Австралија и Јужна Америка. Семето може да се јаде, дрво се користи во градежништвото, за производство на мебел.

Неколку видови се одгледуваат како украсни на брегот на Црното Море на Кавказ.

Араукарија е една од ретките зимзелени четинари што може да се одгледува во тенџере дома. Расте како растение за зеленило. Употреба во култура на тенџере и во зимски градини во насади на тенија. Затворено цветање на араукарија е тешко. Се верува дека араукаријата, како и многу четинари, го прочистува воздухот.

Араукарија © Луситана

Карактеристики

Температура: Во секое време од годината, за ова растение, треба да изберете ладно место во просторијата, саканата температура е 10-12 ° C, температурата е над 15-16 ° C фабриката не толерира добро, иглите почнуваат да се жолтуваат.

Осветлување: Светла дифузна светлина, лесна делумна сенка. Во лето, таа се чувствува подобро на отворено во сенка.

Наводнување: На растението му треба постојано обилно наводнување и не толерира сушење на земјена кома. Исто така, не се препорачува да се вода со тврда вода. Затоа, ааукарија се напои со добро заштитена, дожд или зовриена вода.

Ѓубриво: За да ја нахрани араукарија користете вообичаено комплексно минерално ѓубриво во половина доза, т.е. двојно помалку отколку за другите затворени растенија. Врвниот облекување се врши од април до август по 3 недели. Органските ѓубрива не се користат за араукарија.

Влажност на воздухот: Во топлите простории, фабриката треба да се испрска 2-3 пати на ден. Земјата во тенџере е покриена со молец од сфагнум, кој редовно се навлажнува.

Трансплантација: Трансплантацијата се спроведува најмалку еднаш на секои 4-5 години, до вообичаената мешавина на почвата за затворен растенија (се продава како земја за рододендрони) може да се додаде до половина од подлогата што содржи тресет со кисела реакција. Кога пресадувате, обидете се да не ги оштетите корените.

Араукарија колонари (Араукарија колонари)

Нега

Во простории со централно греење и сув воздух, растењето на араукарија е доста тешко. Араукаријата растат најдобро во оранжерии. При купување на ова растение, мора да се има предвид дека непочитувањето на условите за одржување на ааукарија може да доведе до смрт на растението или до нејзино заболување.

Фабриката сака светла дифузна светлина, сепак, од директна сончева светлина во текот на летото подобро е да се засенчи араукарија; може да расте во сенка Во лето може да биде изложено на отворено, но треба да биде заштитено од директна сончева светлина и врнежи. Возрасните араукарија растенија се инсталираат на светли места на средни и големи простории. Најдобро е да се постави араукарија во простории каде што светлината паѓа од две страни. Во спротивно, араукаријата ќе треба постојано да се врти околу својата оска - околу 90 степени еднаш неделно. Ова е неопходно за да се обезбеди симетричен раст на растенијата.

На растението му треба свеж воздух и ладна просторија. Во лето, температурата може да биде собна температура, оптималната е во рамките на 20 ° С. Пожелно е во зима температурата во просторијата каде што се наоѓа араукаријата да не се искачи над 14-15 ° C, а оптималната температура е околу 10 ° С.

Потребно е да се напои араукарија во текот на целата година, користејќи ја намирната вода. Во зима, потребно е поумерено наводнување, особено кога се чува на ладна просторија, а во пролет и лето е поактивно, во ова време, сушењето на земјена кома е особено опасно, сепак, водата во никој случај не треба да стагнира во тенџере.

Во лето, се препорачува да се прскаат игли Araucaria од време на време, а во зима, во загреани простории, ова мора да се направи. Препорачливо е да се прска араукарија два пати на ден со намирена вода на собна температура.

За време на сезоната на растење (во пролет-лето период), ааукарија треба да се храни на секои 2 недели со ѓубрива со мала содржина на калциум (растението реагира лошо на тоа), а растворот за ѓубриво е слаб. Може да нахраните лопен на инфузија еднаш месечно.

Трансплантирани во март-април и во лето. Растенијата се трансплантираат колку што е потребно, кога целата земјена грутка ќе биде плетена од корени. Само обраснати примероци се трансплантираат, бидејќи араукаријата не толерира трансплантација. Голема араукарија ќе треба трансплантација на секои 3-4 години. Садовите треба да се земат широко, со добар слој на дренажа; растењето на араукарија во мали садови го спречува растот на растенијата.

Почвата за араукарија е неопходна со малку кисела реакција. Подлогата е составена од трева, лисја, тресетско земјиште и песок (1: 2: 2: 1), или од глинеста трева од земја и песок (2: 1: 0,5). Соодветна е мешавина од еднакви делови листопадни, сода и иглолисни земјиште, хумус, тресет и песок, со додавање на 0,5 дел од зимзелена земја.

Араукарија - одлично растение за хидропонична култура.

Араукарија хетерофил (Араукарија хетерофила) © Курт Штубер

Одгледување

Пропагирани со семиња и матични полу-лигнирани сечи.

Семето се сее веднаш по бербата, бидејќи тие брзо ја губат ртење. Тие се посеани едно по едно во саксии исполнети со мешавина од тресет земја и песок, со додавање на мала количина јаглен или од лим, тресет, трева земја и песок. Навлажнете, покријте со слој сфагнум на врвот, и ставете ги садовите во просторија со температура од 18-20 ° С. Периодично прскајте и проветрувајте. Пукањата се појавуваат нерамномерно, од 2 недели до 2 месеци. Садници се нуркаат по појавата на првиот куп игли, но ако садници се засадени еден по еден во тенџере, тие не нуркаат, туку оставаат додека корените на растението не ја пленат целата грутка, по што тие се пресадуваат во големи контејнери.

Кога се пропагираат со полулигени сечи, тие се вкоренети во март-април. Полу-лигнирани врвови на растение за возрасни се сечат на сечи, 3-4 см под курсот. Пред садењето, сечињата се сушат на засенчено место за еден ден. Потоа, деловите се чистат од смолест сок и се става во прав со прав од јаглен. Исто така, пред садењето, сечињата на сечињата може да се третираат со корен стимуланс (хетероаксин). Сечињата се засадени за искоренување еден по еден, во влажен подлога составена од тресет и песок (1: 1) или едноставно во песок. Врвен капак со про transparentирно капаче (тегла, пластично шише). Коренот се случува побрзо во пониско загреана мини-стаклена градина. Одржувајте температура во опсег од 24-26 ° C, постојано прскајте и редовно проветрувајте. Коренот на сечи на араукарија е долг процес, се јавува после 2 месеци. Ако температурата на која се содржани сечињата е мала, тогаш искоренувањето може да трае до четири до пет месеци. Откако комата е плетенка со корени, вкоренените капини се засадени во подлога погодна за растение за возрасни.

Можни тешкотии

Врвот на araucaria бара многу внимателно ракување - постои точка на раст, ако е оштетена, растението запира нормален раст и развој.

Во услови на затворен простор, растението обично страда од сув воздух, ниска температура во зима, недостаток на осветлување.

Од претерано топло поставување или преголема количина вода, растителните гранки може да посадат.

Ако воздухот е премногу сув и недостаток на влага, пукањата стануваат жолти и суви, иглите може да паднат.

Со недостаток на исхрана, новите пука растат тенки.

Со вишок калциум во почвата, растот на растенијата генерално забавува.

Оштетено: aphids, јадење храна, може да бидат оштетени од специфични зимзелени штетници.

Планина Араукарија (Араукарија монтана) © Liné1

Видови

Разновидна араукарија или затворен смрека (Араукарија хетерофила). Домашен остров - Норфолк. Овие прекрасни величествени дрвја со пирамидална круна достигнуваат високи до 60 m, со кафеаво роскава кора. Гранките се whorled, хоризонтално се протегаат под прав агол до стеблото, формирајќи пирамидална круна како целина. Листовите се меки, налични во форма, малку свиткани нагоре, тетраетални, мали, до 2 см долги, во форма на игла, светло зелена, густо распоредени во спирала. Во културата, тие често се мешаат со друг вид - висока Araucaria (A. excelsa).

Овој вид араукарија е широко распространета растение во затворен простор (во затворени простории, особено во тесни садови, растенијата растат многу побавно отколку во природата).

Тесна лисја на араукарија (Араукарија ангустифолија), или Бразилска Араукарија (Araucaria brasiliana). Расте на планините на јужен Бразил. Овие се големи дрвја, достигнувајќи 50 m во висина по природа. Гранките на ова растение се тенки, овенати. Листовите се линеарно-ланцилат, долги 5 см, светло зелена. Погодно е за одгледување во простории, бидејќи араукаријата ретко расте повеќе од три метри во услови на простории и стаклена градина.

Разновидна Араукарија (Араукарија хетерофила) © Kahuroa

Араукарија колона или готвач на араукарија (Araucaria columnaris), дистрибуиран во јужната тропска зона на Heу Хебриди и на островот Соснови (Нова Каледонија). Стеблата (фотографија) на овие величествени дрвја се изедначени облечени, од самото дно до врвот, со тесна круна, нејасно потсетува на круната на пирамидалната кипарис. Формирана е од релативно кратки гранки собрани во курви и се протегаат од трупот скоро под прав агол (во кипарис, гранките се притиснати на трупот). На островот Соснови, колона во форма на колона формира крајбрежни густи шумски штандови, угледувајќи ги по својот изглед првите патници кои ги споредувале или со базалтни столбови или со фабрички оџаци за пушење. На самиот врв на дрвото, круната обично е донекаде проширена. Конусите на колонообразен араукарија, долг до 10 см, имаат брутаст изглед поради врвовите на скалата, навлечени во долг (5-6 мм) наклон во форма на додаток, кој е свиткан надолу.

Чилеанска Араукарија (Araucaria araucana) расте не само во Чиле, туку и во западниот дел на Аргентина. Чилеанската Араукарија е многу големо дрво, достигнува висина од 60 м со стеблен дијаметар до 1,5 м. Круната на младите дрвја е широко-пирамидална, со долните гранки кои лежат директно на земјата. Со возраста, долните гранки обично пропаѓаат. Латералните гранки на возрасни дрвја се лоцирани 6-7 во курви, тие се хоризонтално проширени или малку висат надолу во старите дрвја; круната станува рамногласна, сместена само на самиот врв на трупот. Кората е смолести, густа, надолжно фрактурирана. Листовите на чилеанската араукарија се вкочанети, шилести, темно зелени, спирално распоредени, покривајќи ги гранките многу густо едни на други. Чилеанската фотофолна Араукарија, расте во влажна клима, на рамномерно влажна, но не и мочуришна, почва богата со хранливи материи. Ги толерира и сувите услови, како и малите мразови. Големите семиња на чилеанската Араукарија се хранливи и вкусни.

Араукарија (Араукарија Муелери)

Араукарија е прекрасно растение кое ќе ве воодушеви вас и вашите најблиски! Чекајќи го вашиот совет!