Градината

Како да се соберат букет сушени цвеќиња?

Сушеното цвеќе е растенија кои одржуваат естетски изглед дури и по сушењето. Поради овој имот, тие се користат во различни композиции. Некои сушени растенија, меѓу другото, имаат арома. Таквите претставници го надополнуваат декоративниот состав со пријатен мирис.

Од што да состави композиции? Материјалот може да биде сосем различен. Еве растенија кои го задржуваат својот изглед по сушењето без изложеност на нив со посебни методи, и претставници на нивата, исушени на посебен начин, гранки од грмушки, дрвја со овошје. Можете дури и да користите растенија како што се трска, cattail, sedge.

 

Таквите повеќегодишни цвеќиња како гипсофила, седм, анафалис сушат многу добро. Од годишниците, ова се лунарија, нигела, кермек, бесмртла, салвија. Ако овие претставници се игнорираат во градината, или исечени и обесени со стеблото нагоре, тогаш како резултат може да добиете прекрасни компоненти на зимски букети.

Во северните шуми расте и многу материјал за loversубителите на сушени цвеќиња. Овие се гранки од грмушки, дрвја, мов, лишаи, хедер. Гранките покриени со сребрена обвивка од лишаи изгледаат многу импресивни. За да не се распаѓа, треба да ги држите на ладно вентилирано место пред да ги ставите гранките во топла просторија.

Овошјето на гранките на таквите растенија како бреза, јадода, врба, јавор изгледаат одлично. Не плашете се да користите конуси, ореви, парчиња портокал, други агруми.

Покрај тоа, композициите сушени цвеќиња се чуваат многу подолго од букетите свежо цвеќе. Материјалот може да се најде скоро насекаде. Еве список на растенија што се добро прилагодени за овие цели:

 • Амобиум
 • Анафалис
 • Бесмртно
 • Ветре
 • Хедер
 • Гелихрисум
 • Мала далија
 • Гипсофила паникакута
 • Гладиолис
 • Леќата
 • Клематис
 • Пердува трева
 • Хеморагијата е фармацевтски
 • Xerantemum
 • Декоративно пченка
 • Шумски судрат
 • Лен со голем цвет
 • Кромид (Алиум)
 • Лунарија
 • Мордовија
 • Нигела
 • Паника
 • Торба на пастирот
 • Божур
 • Црв дрво
 • Роза
 • Салвија
 • Седум
 • Сина глава
 • Статичка
 • Стахис
 • Yarrow
 • Physalis
 • Хасантиум
 • Зинија
 • Мајчина душица
 • Чернушка
 • Еделвис
 • Ехинацеа
 • Јачмен