Цвеќиња

Размножувањето на дракаена дома не е особено тешко.

Драаена со витка стебло и бујна капа на долго тврдо зеленило е многу слично на друго јужно растение - палма. Во дивината, и едната и втората култура се одликуваат по висина. Но, ако ништо не ја ограничува дланката да расте нагоре, тогаш за затворен цвет ова станува сериозен проблем.

Не само тоа, повеќето домашни сорти се во можност да достигнат височини до 2-3 метри. Без рестриктивни мерки, растенијата го губат својот декоративен ефект. Стеблата на dracaena се изложени, издолжени, а мала количина на лисја останува само на врвовите на неволно разгранувачките лигнирани пука.

Како да се пропагира дракаена дома?

Соочени со оваа ситуација, почетните лозари понекогаш бараат да се ослободат од обраснато милениче. Но, зошто да купиме нова фабрика кога веќе постои примерок што лесно може да ја врати својата поранешна убавина? Покрај тоа, тоа е одличен извор на саден материјал за размножување на дракаена дома!

Но, како се пропагира дракаената? Во затворени услови, практично не цвета, исклучително е тешко да се постигне појава на странични пука, а нови растенија од корените се појавуваат само во исклучителни случаи.

Излегува дека постојат неколку начини да се добие потомство од драцеена, а повеќето од нив нема да бараат посебно знаење и големи напори од одгледувачот. Во стан, растение може да се размножува со употреба на:

 • апикална сечи;
 • матични сечи;
 • слој на воздухот;
 • семиња.

Првите два методи на размножување на дракената дома се најпосакувани. Тие се лесни и даваат практично загарантиран резултат.

Кога е најдобро да се пропагира дракаена дома, и како правилно да се подготви саден материјал? Практично можете да ја проверите леснотијата на репродукција на дракаената во пролетта. Во тоа време, не се активираат само процесите на раст, туку и одбраната на растенијата. Затоа, дури и повеќето одземаат многу време метод сигурно ќе дадат брз резултат. Но, обидите да се искорени сечи во зима или есен најчесто не успеваат.

Размножување на дракаена со апикални сечи

Ако во куќата има возрасна дракаена која ја изгуби својата поранешна привлечност, време е да ја ажурирате и да пораснете со него млад примерок.

Врвот на пука покриен со лисја заедно со дел од стеблото е исечен со остар нож. Оптимално, ако чиста сече нормално на трупот е на растојание од 15-18 см од последниот лист. Сите лисја и стари лисја се отстранети од стеблото. После тоа, идниот расад од дракаена се суши 2-3 часа на собна температура.

Можете да искоренувате дршка земена за одгледување на дракена дома:

 • во обична вода со мало додавање на корен стимуланс и јаглен;
 • во мешавина од кршен јаглен, песок и тресет;
 • во вермикулит или перлит по избор на одгледувачот;
 • во парен ѓубре за дракаена или украсни типови палми.

Засечените сечи треба да бидат во стаклена градина или под капакот на филмот, за да се регулира влажноста во која може да се изврши со вентилација. За ова, засолништето се отвора два пати на ден за 15-20 минути.

Мора да се запомни дека дракаената, размножена дома со сечи, не сака претерана влага во почвата.

За да се спречи расипување на пупките или да се исушат, потребно е редовно, но многу внимателно наводнување и одржување на температурата на 20-22 ° C. Садници се добри за прскање. Само вода е подобро да се загрее и нужно да се брани. На ист начин, со помош на пиштол за прскање, растенијата можат да ја добијат првата исхрана во животот.

Деталното проучување на процесот и одговорите на прашања од интерес ќе му помогнат на видеото како да се пропагира дракаена дома.

Стеблото со коренот систем што останува по сечењето не треба да се фрла! Ако го покриете горниот крој со торба, и ставете го растението во тенџере во топлина и вода умерено, тогаш околу еден месец подоцна, разбудените странични пука ќе бидат видливи на стеблото. Тие ќе и дадат иден живот на обновената, веќе повеќестрана дракаена.

Размножување на дракаена со сечи од стеблото

Ако стеблото е премногу долго дури и по градинарски работи и жално е да го фрлите, можете да направите размножување на сечи од дракаена дома, добиени не одозгора, туку од средината на пукањето. Истата техника ќе биде корисна ако со здрави корени горниот дел од растението се исуши или изгние.

За да се добие сечи, здравото стебло се сече на фрагменти од 10-15 см, така што исекот поминува точно на местото на поранешното боење на листот. Местата на парчиња треба да бидат рамни и чисти, без пукнатини или лупење на ткивата.

Коренот се изведува слично на првиот метод на размножување на дракената со сечи. Но, за да поставите парчиња пука во подлогата во овој случај, не можете само вертикално, продлабочувајќи неколку сантиметри, туку и хоризонтално, малку притискајќи во мешавина од влажна почва.

Ако се формираат само корени за време на искоренувањето на апикалните сечи, тогаш кога растат дракена од стеблата, освен корените, пукањата сè уште никнуваат од пупките за одмор. Обично, кореновиот систем се развива по 1-1,5 месеци, а првите пука на сечињата се појавуваат по уште 2-4 недели.

Размножување на Dracaena со слоеви на воздух

Кога растението е мало, и сè уште не е можно да се добијат сечи со цел да се размножуваат дракаена дома, користете друг метод:

 1. На трупот на растението, под поранешниот лист, означено е местото на формирање на идните корени и се прави мал попречен засек приближно до средината на трупот.
 2. За да се спречи пренатрупаност, натпревар или чепкалка за заби се вметнуваат во празнината.
 3. Околу изрез, стеблото е завиткано во сфагнум и покриено со торба
 4. Важно е мов да не се исуши под филмот, да се навлажни со пиштол за прскање.
 5. Кога корените никнуваат низ сфагнумот, шипката се отстранува и од мајчиното растение се сече независно расад.

Често на местото под пресекот во текот на изминатиот период, се формираат рудиментите на пука, кои стануваат нови стебла на драцеена.

Одделената никне е вкоренета во почвата за возрасни растенија, а за една недела е корисно да се постави во стаклена градина или да се покрие со голема тегла за забрзана аклиматизација.

Овој метод е покомплициран од размножувањето на дракената со сечи земени од стеблото или од врвот на пука, но со соодветна грижа, младата расад се вкорени и расте многу побрзо.

Размножување на Dracaena со семе

Дома, исклучително е тешко да се предизвика цветни, а уште повеќе да се добие семе. Ако таков редок саден материјал е на располагање на одгледувачот, не двоумете се.

Семињата од Дракаена се вградуваат во почвата само во свежа форма, но пред тоа тие темелно се чистат од остатоците од фетусот и се потопуваат во раствор на стимулатор за раст за 10-15 минути:

 1. Сушените семиња се сее на површината на влажен песок-тресет, дезинфицирана мешавина.
 2. Посипете малку почва, покријте со филм или ставете во стаклена градина за ртење. За сеење треба светлина и постојана температура од околу 25 ° С.
 3. Додека семето не никне, стаклена градина редовно се проветрува, обидувајќи се да не остави ладен воздух и кондензација да испуштат под филмот.
 4. Не-појавувачки садници треба да се очекуваат по 25-30 дена.

На малите дракени постепено им се дозволува да се навикнат на собниот воздух. И, тогаш растенијата се нуркаат и се пренесуваат во посебни садови.

Ова е најтешкиот и невообичаен начин за одгледување на дракаена дома, но може да донесе плод и да го надополни знаењето на цвеќарницата за интересна просторија култура.

Погледнете го видеото: How to propagate a Dracaena from cuttings. (Април 2020).