Цвеќиња

Календар за цвеќиња за август

Во август, кога студот во текот на ноќта веќе го проследува почетокот на златната есен, а боите на сцената во градината постепено се заменуваат со нова палета, целото внимание на летните жители и градинари е префрлено во градината. Но, не само за бербата, заштитата на растенијата и главните плодни култури треба да се грижат на крајот на летото. Навистина, украсните украси не треба да се забораваат. И од вашата загриженост зависат само оние кои започнуваат со покажувањето подоцна, и растенијата што веќе се повлекоа во сенка.

Не го намалувајте интензитетот на грижа за кондензиран и тубуларен

Растенијата во контејнери и садови имаат потреба од активна грижа овој месец како и во текот на првата половина на летото. Наводнување треба да биде сè уште секојдневно или почеста, горното облекување треба да биде неделно. Но, концентрацијата и дозата на користените ѓубрива мора да се намалат од почетокот на август. Одбијте постепено и од воведувањето на азот за растенијата што мигрираат во простории или оранжерии. Исклучок од ова правило се лета со особено долги цветни или сезонски autumnвездени цвеќиња, за кои врвот облекување е почеста за да се компензира исцрпувањето на почвата.

Цветна градина.

Задолжителни компоненти за нега на керамика во август исто така вклучуваат:

  • отстранување на избледени inflorescences;
  • навремено отстранување на пожолтени лисја и повредени или исушени пука;
  • заштита од ветер и врнежи од дожд за цветни култури, кои најдобро се преместуваат под засолништа и тенди.

Затворените растенија однесени во градината не брзаат да ги однесат во просториите: можат да се покажат на свеж воздух во текот на август.

На две растенија им е потребна најобесна грижа овој месец - олеандер и свиња. Олеандер се формира во средината на август со скратување на сите пука, а во прасе сите цвеќиња се отстрануваат на првиот знак на порипување, а истовремено се скратуваат и најдолгите гранки.

Ние неуморно ги отстрануваме затегнатите inflorescences

На едногодишни и во цветни леи, многу повеќегодишни и годишници сè уште продолжуваат да цветаат, а есенските starsвезди само што ја започнуваат својата парада. За да уживате во убавината на вашите омилени солисти и поскромни партнери подолго време, не смеете да заборавите да ги отстраните бледнежните цвеќиња и inflorescences навремено и без одлагање. На крајот на краиштата, ако дозволите да започне процесот на формирање семе, ќе биде предоцна да се стимулира појава на нови пупки. Оваа компонента за нега е критички важна за рози, тубуларни грмушки, егзотика, ампелозни лета, како и сите повеќегодишни растенија, чиј главен цветен бран штотуку започна и треба да ја покрие есента.

Нови правила за наводнување и ѓубрење

Во сите украсни композиции, треба да се продолжи со активна грижа, постојано да се проверува состојбата на почвата и навремено да се пополни недостатокот на влага. Наводнувањето до сега се сведува само на процедури кои одговараат на периоди на суша, заменувајќи ги редовните со наводнување доколку е потребно.

Но, со врвно облекување во ова време треба да бидете повнимателни. За повеќето градинарски растенија, тие не можат да се спроведат од крајот на јули. Во август или септември, а понекогаш дури и подоцна, ѓубрива може да се применат само за сезонски starsвезди и повеќегодишни растенија кои продолжуваат да цветаат - рози, дневни лисја, дахили, гладиоли, гелениуми, петунии, лобелија. И дури и тогаш, ѓубрење се врши само според индивидуалните барања на растенијата и во умерени дози, со исклучок на азот.

Не застанувајте во борбата против плевелите

Близината на есента воопшто не значи дека на растенијата не им треба олабавување на почвата, преквалитетно мулчирање или дека плевелите не можат да им наштетат. Злонамерните билки не знаат одмор сè до почетокот на мразот, оставете ја нивната активност да се намали. И не треба да заостануваш зад нив. Обидете се со плевење додека плевелите се сè уште млади, и додека отстранувате штетници од трева, барем малку олабавете ја почвата. Одржувањето на неговата пропустливост на воздухот и водата е важна мерка што ќе спречи почести дождови и врнежи од дожд да влијаат на здравјето на растенијата.

Hydrangea.

Најмалку еднаш месечно, обрнете внимание на мулчирачкиот слој: каде што е потребно, надградете го или создадете нов. Но, паднатите лисја, сувите ливчиња или други ѓубре во кои лесно можат да се шират штетници и габи, веднаш отстранете ги од цветните леи и рабаток. Особено важни се ваквите мерки за грмушки.

Контрола на штетници и болести

Променети услови, постудени ноќи и постепено зголемување на врнежите нужно треба да бидат сигнал за зголемување на превентивните прегледи на сите украсни растенија. Најмалку 1 пат неделно, и подобро и почесто е потребно да се испита зеленило на грмушки и повеќегодишни, соцвети и пупки за знаци на aphids, прашкаста мувла и други болести. Колку побрзо ќе идентификувате проблем, толку поуспешен ќе биде. Не можете да ги промашите знаците на инфекција во август: ако не се грижите за наједноставниот мониторинг, ќе биде загрозена можноста на растенијата да се подготват за сурова зима.

Фокусот е ставен на јука, даliас, лобелија и лобулија

Во август, во Јука, избледените цветни стебленца мора целосно да се отстранат, до нивото на почвата. Тие не само што го расипуваат изгледот на грмушките, туку и ја загрозуваат целата подготовка за зимување.

Во дахлиите, кои штотуку почнуваат да цветаат, активниот развој на зеленилото може да предизвика слабеење на цветањето. Најчесто тоа се случува затоа што маќеците растат во axils на листовите под inflorescence, кои ги ослабуваат самите цветни пука. Ваквите вегетативни процеси најдобро се отстрануваат ако сакате да уживате во навистина масивните цветаат луковици. Но, не треба да се грижи само градинарството на „екстра“ зеленило и пука во август: далиите токму овој месец треба да бидат врзани за потпорите каде грмушките почнуваат да се распаѓа или каде пукањата не ја издржуваат тежината на inflorescences.

Забелешка: во август, неопходен е навремен гејтер не само за дахилите, туку и за гладиолиите, чии моќни педалови честопати не можат самостојно да го издржат притисокот на ветрот.

Лобелија и лобуларност бараат различен пристап. Во август, тие спроведуваат регулаторно или ограничување на градинарски работи, скратувајќи само гранки што се премногу издолжени и екструдирани. Подобро е да се скратат ваквите пука на 10 см од почвата, што само го стимулира ослободувањето на нови млади гранчиња и немилосрдното цветни. Ако на крајот на летото не е премногу мрзливо да се изврши вакво градинарење, тогаш овие две убавици ќе ве воодушеват со цветни до мразови.

Не заборавајте за рододендроните и хидроандеасот

Луксузните цветаат рододендрони веќе ја завршија својата цветна парада во форма на експлозија. Но, тоа не значи дека можете едноставно да заборавите на нив. Рододендроните во август се преосетливи на несоодветна влажност. Тоа влијае на положување и развој на цветни пупки, кореновиот систем и процесот на подготовка за зима. Внимавајте на почвата под растенијата и при минимални суши им дава дополнително наводнување на вашите омилени грмушки.

Декоративно езерце.

Hydrangea во третиот месец од летото исто така нема да одбие наводнување за време на периоди кога нема доволно природни врнежи од дожд. Но, главната компонента на грижата за неа овој месец е врвното облекување, што обезбедува стабилна киселост на почвата. Беше во август луксузните грмушки со капи на inflorescences се хранат со калиум-алуминиумски алуминиум или други закиселувачки ѓубрива што ја компензираат соленоста на почвите.

Ние споделуваме повеќегодишни цветања во првата половина на годината

Почетокот на август е најдобро време за одделување на примарите. Раните цветни убавици, и меѓу нивните омилени цветници и растенија кои живеат во близина на водни тела, ќе бидат среќни да се преселат на ново место и успешно да се вкорени за време на раното садење. Треба да имате време да ги поделите овие растенија во текот на првата деценија во месецот.

Во август, лилјаните со ириси, кои растат на едно место 3-5 години, можат да бидат поделени и трансплантирани. Со копање на ризомите, чистење и делење на нив во моќен делбени, можете да ги зголемите вашите сопствени насади и да го подмладите составот, гарантирајќи се себе си изобилство цветни.

Од втората половина на август, смело поделете ги сите едногодишни растенија кои цветаа до крајот на јуни - peonies, phloxes, lupins, итн.

Засадување на првата крушка и последен саден материјал

Во втората или третата деценија во месецот, треба полека да преминете на една од најпроблематичните есенски должности - садење светилки. На крајот на летото, тие претставници на групата кромидски култури кои ќе бидат први што цветаат следната година треба да бидат преместени на главното место. Треба да се вкорени пред да пристигне зимата, а тие се засадени порано од лалињата.

На крајот на август е најдобро да се засади бел цвет, колхикум, кроккуси, мускари, сколи, снежни места, топови, хиендокси и лешник. Претходно, на почетокот на август, неопходно е да се засади кромид, за што е потребно долго време да се прилагодат и да се вкорени - снежно-бела крин и еремурус.

Крајот на летото е прекрасен месец за надополнување на колекцијата биенале и едногодишни. Садници, одгледувани независно или стекнати, ќе се вкорени совршено и ќе имаат време да се смират на ново место пред доаѓањето на зимата. Затоа, ако сакате да промените цветни леи или да создадете нови композиции, да заштедите пари и да купувате садници или грмушки за возрасни, но садници, тогаш започнете да ги составувате во август.

Тревникот.

Во текот на месецот, можете да засадите садници од доцните лета на цветните леи и во рабатка, да ги надополнете кондензиран градини со нив.

Собираме семе од лета

Повеќето флаери сакаат за можноста да цветаат од почетокот на летото (па дури и мај) и пред почетокот на мразот. Но, меѓу не зимските starsвезди, има растенија кои ја завршуваат својата парада многу порано. Турските каранфили, биенални bellвона, нартуртиумите, слаткиот грашок, матиолата, пченкастите цвеќиња, богоата, левата рака и кларките веќе ќе имаат време да произведат изобилство семе од култура. За да заштедите пари и да добиете квалитетно семе самостојно, обидете се да ги соберете во август, исушете ги и ставете ги во складирање по сортирањето. Растенија од кои се собрани семето, не оставајте на цветните леи, туку веднаш отстранете ги и уништете. На нивно место сè уште имате време да засадите садници на есенски starsвезди.

Август правила за нега на тревникот

На смарагд теписи овој месец им треба посебно внимание. Тие продолжуваат да се сечат доволно високо, од 5 см и погоре, не дозволувајќи ниска фризура. Sods овој месец лесно се исушат и на нив може да се појават ќелави точки, така што висината на обвивката е критична. Но, ќе мора да се грижите за уште неколку важни точки:

  • за време на сушата, длабоко навлажнете ја почвата под тревникот, не ограничувајќи се на површинско наводнување;
  • обидете се да ги отстраните првите паднати лисја и остатоци од тревникот што е можно побрзо и внимателно да го следат мов.

Цветарите и ливадите на тревниците во август нема да бараат вакви грижи, но токму во овој месец ја одржуваат втората (и последна) косена трева.

Но, насочете ги главните напори кон создавање нови тревници или затворање на ќелави места на старите. Втората деценија од август се смета за еден од најповолните периоди за садење тревни трева. Топлата почва и добра влажност ќе овозможат тревата не само што растат брзо, туку и ќе се засилат пред почетокот на мразот, додека многу помалку активните плевели ќе донесат многу помалку проблеми. Обидете се да го засадите тревникот точно во средината на месецот и да обезбедите униформа влага на почвата за време на ртење и раст на млада трева, длабоко впивајќи ја почвата со вода во вечерните часови за време на сувите периоди.

Ние се грижиме за привлечноста на водните тела и здравата биосфера

Сите водни тела во август исто така ќе бараат дополнително внимание. Овој месец, активноста на алгите е особено голема, а првите растенија што умираат само ја влошуваат состојбата. Обидете се редовно да ги чистите езерцата и да одржувате транспарентна и чиста површина на вода. Во август ја имате последната шанса да лансирате риба во езерце, што ќе помогне во ефикасна борба против комарците и нивните браќа кои веќе отпуштиле ларви на површината на водата.

Чувајте го нивото на водата во езерцата цело време, спречувајќи го да се спушти.

Погледнете го видеото: Ѓурѓовденски народни обичаи во македонија. (Април 2020).