Градината

Размножување на цариградско грозде во земјата

Успеавте да добиете грмушка од одлична сорта на цариградско грозде. Тој веќе започна да дава плод и добро расте. Сега дојде време да размислиме за неговата репродукција. Од 5 или повеќе грмушки, приносот ќе се зголеми значително. Доволно е децата да уживаат во вкусот на свежо овошје и да готват неверојатно вкусна мармалад или компот за зимата. Можете исто така да купите огрозд, но садници направете го тоа сами од веќе тестираната здрава грмушка се многу подобри. Кои методи за репродукција на огрозд може да се користат, ќе кажеме во нашата статија.

Содржина:

  1. Поделба на грмушка за возрасни
  2. Размножување на цариградско грозде со слоеви
  3. Пропагирање со сечи
  4. Повеќегодишни гранки

Поделба на грмушка за возрасни

Многу летни жители се заинтересирани како да пропагираат огрозд во есен или пролет, за да не се оштети возрасната грмушка и да се добијат нови млади растенија?

Огрозд има одлична способност да формира дополнителни корени на места на раст на пука. Градинарите успешно го користат овој одличен имот за да добијат нови грмушки. На есен, откако лисјата паѓаат или во пролетта пред да започне вегетацијата, грмушката може да се подели. Голема фабрика за возрасни е ископана и уредно поделена на мали грмушки.

Грмушки под 5 години се погодни за поделба. Секој одделен дел мора да има млада пука и корени.

Како резултат на садници веднаш се садат во градината. За активен развој на нови пука во пролет, фабриката се сече речиси до основата. Ако го направите ова градинарење на грмушка, во есен за репродукција ќе има силна грмушка со млади гранки.

Размножување на цариградско грозде со слоеви

Овој метод за добивање нови грмушки од цариградско грозде има три начини на имплементација.

Хоризонтално распоредување - Еден од најлесните начини за репродукција на слоеви на огрозд. Околу грмушката спроти годишните силни пука, жлебовите се искинати најмалку 10 см длабочина.Развиените пука се поставени во подготвени шуплини и се притискаат со дрвени или метални куки на неколку места без да заспијат. Откако ќе се појават вертикални пука, а потоа растат до 10 см, жлебовите се прекриени со 6 см хумус. По 14 дена, тие изведуваат заземјување за уште 10 см. Во топло време, тие обезбедуваат дренажа со влага, покривајќи ја со сува трева или лисја. По паѓањето на лисјата, гранката се сече од грмушка, поделена со бројот на вертикални пука и се пресадува.

Вертикално поставување на тип Одгледување цариградско грозде е одлично за стари растенија грмушки. Во рана пролет или доцна есен, грмушката е целосно исечена. Во пролетта, ќе се појават нови пука. Ним им е дозволено да растат до висина до 20 см. По ова, грмушката е исполнета со нови пука со добра почва половина од висината на растените гранки. Во текот на сезоната, направете неколку дополнителни ридови и внимателно напои. Почвата од грмушката е отстранета во есен. Корените пука со својот корен систем се сечат и засадуваат во кревети.

За да добиете млада грмушка со убава круна, закачете ги врвовите на пука во средината на летото.

Лак за архивирањекако метод на репродукција, сличен на методот користејќи хоризонтални свиоци. Моќната пука е свиткана во жлебот и се притиска со само една кука. Само една дополнителна грмушка од цариградско грозде може да се добие од секоја пука. Новите грмушки излегуваат многу посилни отколку со едноставна хоризонтална гранка, но во помалку количество.

Разголеност од цариградско грозде со сечи

За да се добијат млади грмушки од цариградско грозде, се користат зелени, лигнирани и комбинирани сечи. Секој метод има свои предности и може ефикасно да се користи за зачувување и репродукција на омилената сорта на цариградско грозде.

Зелените сечи долги 12 см се сечат од 1 до 10 јули, сè додека не бидат целосно излажени. Најдобро е да користите сечи на горните гранки. За побрзо формирање на кореновиот систем, долниот крај на рачката се потопува во специјален раствор од 3 см и се остава 12 часа. Решението се подготвува од 1 л вода и 150 гр од подготовката на хетероаксин. Додека сечињата добиваат сила за раст, тие започнуваат да го подготвуваат подлогата од еднакви делови на песок и тресет. Овој состав на подлогата обезбедува аерација и дренажа, одлично задржување на влагата.

До сечи вкоренети, тие се поставени во оранжерии или оранжерии од филмот. Почвата се сече во почвата за 3 см. Растојанието помеѓу исечоците не е помало од 5 см. Температурата на воздухот во стаклена градина во првите 10 дена не треба да биде поголема од 30 степени со влажност до 100%. По 10 дена, првото хранење со нитроамофос се врши по стапка од 30 g на метар квадратен. Размножување на цариградско грозде со сечи завршува во пролетта, кога на градината кревет се засадени млади растенија, така што тие растат и добиваат сила.

Ослабените сечи се користат како резултат на одличните карактеристики на огрозд за да се изгради исчезнатиот орган на кој било дел од растението. Во почетокот на септември, сечињата долги 15 см се сечат од нови пука и се врзуваат со лента од материјал во пакет. Влажниот песок се истура во садот и подготвениот материјал се вметнува во него 30-60 дена. За тоа време, на местата на сечењето - калус се формира прилив. Цела зима, сечињата се чуваат во подруми, покриени со претходно навлажнета пилевина. Кон крајот на април или во првата декада на мај, подготвените сечи се засадени во кревети под наклон. растојанието помеѓу садници е од 5 до 10 см. Земјата околу сечињата е набиена, добро се напои и попрска со пилевина за да се зачува влагата.

Кога садите сечи, 2 пупки се оставени над површината на почвата, така што растението брзо формира грмушка.

Комбинирани сечи - зелени сечи со мали парчиња старо дрво. Размножување на цариградско грозде започнува откако новите пука растат за максимум 10 см. Тие се сечат, заробувајќи 2-3 см од ланското дрво. Подготвениот материјал се става во вода. Понатамошното садење и одгледување оди според методот на зелени сечи.

Повеќегодишни гранки

Еден од најлесните начини за садење огрозд е да користите гранки по пролетното градинарство. За ова, најпогодни се тригодишни гранки, на кои се сече половина од младиот раст. Подготвениот материјал е поставен во жлебови, оставајќи годишен раст на врвот. Заспијте со плодна почва, изобилно напои. Кога се појавуваат првите знаци на раст, тие прават врвен облекување со нитроамофос.

Ние кажавме како да пропагираме огрозд на различни начини на летни колиби, додека го одржуваме вкусот на сортата што ви се допаѓа. Сè уште постои метод на репродукција со вакцинација, но тој е покомплициран. Овој метод на репродукција не е погоден за сите летни жители и бара поголема вештина.

Погледнете го видеото: Размножение смородины черенками осенью. (Февруари 2020).