Градината

Боровинки во градината

Ние ги поврзуваме боровинките со северот, мочуриштата покриени со снег, од кои под peиркаат брусница, лингори и невидливи сини бобинки досадни од восок слој.

Боровинката е северна Бери, aубител на кисела почва, постепено освојувајќи ги јужните и средните региони на Русија и ЗНД со неутрални почви. Што толку брзо го освои ова Бери од срцето на градинари што станува бум во нашето градинарство? Две реченици што ги карактеризираат неговите основни биолошки својства, и сè станува јасно - таков Бери е потребен во секоја селска куќа, во секоја градина.

  • Боровинките имаат силен антиалергиски имот, што е важно во однос на позадината на зголемената алергиска зависност на населението.
  • Тие ефикасно го зајакнуваат имунитетот против повеќето болести.
Боровинка (Vaccinium uliginosum). © Мортен Рос

Боровинките се особено неопходни за постарите луѓе како превентивно и терапевтско средство против стареење. Бобинки го забавуваат стареењето на клетките, ја продолжуваат работата на мозокот, зачувуваат меморија и координација на движењата. Боровинките се диетален производ. Тие помагаат во зајакнување на wallsидовите на крвните садови, имаат терапевтски ефект врз дигестивниот тракт. Тие имаат можност да го подобрат ефектот на лекови земени за дијабетес, содржат оксиданти.

Преглед на боровинки

Боровинки или Боровинки (Вакциниум улигиносум) - типичен вид на листопадна грмушка, која во руската верзија на растителна таксономија се нарекува и мочуриште со боровинки, мочуришни, зашеметени. Растенијата припаѓаат на семејството Хедер. Тие имаат повеќе од 15 национални синоними, вклучително и боровинка, пијаница, сино грозје, гонооб, пијаница, доп и други, од кои повеќето не одговараат на неговите својства (на пример, масниот ефект врз телото).

Опсегот на дистрибуција на боровинки ги опфаќа сите северни региони во Русија. Најчесто, во природни услови се наоѓа на мочурливи места по должината на бреговите на реките, формирајќи густини на многу километри.

Краток биолошки опис на боровинки

За почеток градинари кои сакаат да ја имаат оваа прекрасна Бери, треба да ги знаете неговите карактеристики и надворешните знаци, што е особено важно кога купувате „при рака“ или од непознати продавачи.

Обичните боровинки припаѓаат на грмушки и грмушки, растат во висина до 0,5-1,0 метри. Бројни разгранувања, дрвенести пука со возраста, притаен килим формираат континуирани густи делови. Pobobrazovanie ја од коренскиот врат. Годишен раст, зеленило и овошје паѓаат со возраста.

Кореновиот систем на боровинки е влакнест, го зафаќа горниот слој од 15-20 см почва. Корените немаат влакна на вшмукување, затоа, за нормален раст и развој, на растенијата им е потребна симбиоза со специфична микориза, со помош на која хранливи материи се апсорбираат од почвата.

Листовите од боровинки се мали (до 3 см) издолжени, изопачени. Локацијата е следна. Бојата е синкава. До есента, лисјата стануваат црвени, паѓаат, оставајќи сини бобинки на голи гранки.

Цветовите од боровинки се бели со розова нијанса. Корола сплотена во облик на стомна, овенати. Тие цветаат од крајот на мај до првата деценија на јуни. Цветовите се собираат во inflorescences од 5-12 парчиња и, кога зреат, тие личат на мал куп на грозје, за кое берито се нарекува сино грозје. Обично inflorescences се наоѓаат на врвовите на пука.

Плодот на боровинката е Бери од темно сина боја, поради восочната обвивка, се здобива со синкава нијанса на зреење. Бобинки можат да бидат кружни или малку издолжени. Зреењето е долго, ги опфаќа јули-септември и бербата се изведува во неколку фази. Зачувувањето на бобинки од боровинки на гранките е 10-12 дена, по што започнува нивното интензивно пролевање. Грмушките можат да живеат на едно место, постепено растејќи, до 100 години. Тие се отпорни на мраз и мирно издржуваат продолжени мразови.

Боровинка (Vaccinium uliginosum)

Агротехника расте боровинки

Добро во одгледување на боровинки со тоа што практично не е потребна заштита од штетници и болести. Нејзиното барање (понекогаш е тешко да се исполни) е во друга карактеристика. Боровинките растат само на кисели почви, каде pH = 3.5-5.0. Постои уште една интересна карактеристика. Боровинките не можат да толерираат поплавување на кореновиот систем, но расте тивко со висина на постојана вода од 30-50 см од коренскиот систем. И уште една карактеристика. Културата не толерира почви на кои долго време растат други култури, особено со долгорочно органско ѓубриво. Подобро е да се користат напуштени места што не биле користени од други култури долго време. Оваа карактеристика е поврзана со развој на микориза на корените на боровинки.

Избор на место и период на садење за градинарски боровинки

Во зависност од временските услови во регионот, садењето 2-3-годишни садници од боровинки може да се изврши во пролет или есен. Во северните региони, подобро е да се засадат садници во пролетта, со цел да се заштитат од замрзнување. Надземниот дел од културата може целосно да замрзне на -20 ... -25 * C.

Во природни услови, боровинките ги освојуваат сончевите места без постојани ветрови. Исто така, неопходно е да се обезбедат соодветни услови на страницата. Кога се одгледуваат во област со недоволно осветлување, бобинките се мелени и кисели.

Почва со боровинки

Под природни услови, боровинките растат на тресетници со песочни и мочуришни, високи (тие се закисели посилно) со прилично висока органска содржина.

За да се создадат соодветни услови за боровинки во сопствената област, особено во региони со неутрални киселински почви, неопходно е вештачки закиселување на почвата во регионот на кореновиот систем. Ова е лесно да се постигне во региони каде што има тресет земјиште и потешко кога нема соодветни услови за нивно формирање. Што да правам

Под боровинките се подготвува јама за слетување со доволно големи димензии од 60х60х50-80 см.На дното се уредува добра висока дренажа. Во областите со тресетски ламбички, се подготвува почва мешавина од 1: 1 со тресет. Можно е да додадете зимзелена пилевина, сулфур, не повеќе од 60 g на јама, и песок во тресет. Се препорачува да се провери киселоста на мешавината на почвата со лакмус или ленти за индикатори.

Ако почвата е глинеста тешка, тогаш додадете кофа со целосно распаднат хумус како прашок за пециво. За овие цели, можете да користите зрел компост. Смесата е темелно измешана и пополнета во јамата. Внатрешните рабови на јамата олабавени. За да се спречи формирање на густа „сијалица“ помеѓу мешавината на почвата и theидовите на јамата за садење, што ќе стане пречка за пристап до вода и воздух во доволни количини до корените на растенијата. Почвата мешавина во јамата за садење почива / зрее 1-2 месеци и само после тоа е можно да се засадат садници од боровинки. Минералните ѓубрива не придонесуваат за време на садењето.

Ако пасиштата се отсутни, тие се создадени вештачки. Почвата се меша со органска материја, зимзелена пилевина или игли. Подобро е да се користат отпадоци од игли и песок како прашок за пециво. Разредете 60-70 g оксална или лимонска киселина во 10 l вода. Тие можат да бидат заменети со оцетна 9%, 100 ml или иста количина јаболко. Киселоста на растворот треба да биде не повеќе од 3,5-4,0%. Јамата мора да биде исполнета со мешавина од почва и кофа исполнета со кисел раствор. Проверете ја киселоста на добиената индикатор за масивна површина на почвата или лентата од ламус. Доколку е потребно, можете да додадете кисел раствор. Минерални ѓубрива не прават. Почвата е оставена да зрее.

Боровинки високи, градина

Садење садници од боровинки

Боровинките имаат тенденција да растат со заземање на нови територии. Затоа, грмушките се засадени на растојание од 0,8-1,4-1,5 м Со оглед на потребата за микориза на корените за нормално зафаќање на земјоделските култури на ново место, садници треба да се купат во контејнери со затворен корен систем. При купувањето, неопходно е да се обидете да видите дали садот со расад од боровинки е свежо засаден. Вистинско расад од сад цврсто седи во сад. Свежо засадениот може да биде без микорија на корените, што значи дека нема да заземе корен, особено на вештачки создадена кисела почва.

Пред садењето, сад со садници од боровинки се спушта во сад со вода 10-20 минути. Ослободено од садот. Корените се внимателно ослободени од почвата, исправени.

Садници од боровинки се засадени на длабочина од 5-6 см, не подлабоко отколку што порасна во садот. Раширете ги корените на расад на конусот на почвата. Вода се истура во јамата со земја од под расад. Покријте со земја, малку набиен. Последните 7-8 см од јамата за слетување е исполнета со прекривка. Прекривка со зимзелена пилевина или собрани игли. Можете да користите друга мала прекривка. Во зима, прекривка извршува функција за заштита од корен против замрзнување и затоа нејзиниот слој треба да биде доволен. До есен - најмалку 5-8 см.

Нега на боровинки

Плевење

Младите грмушки од боровинки се исклучително негативни во однос на затнувањето со други растенија, особено плевелите. Затоа, во текот на првите години, сè додека културата не расте и добро ќе се вкорени, неопходни се внимателни чести, но мали (5-8 см) плевели за да не се оштетат корените што лежат во горниот слој на почвата од 20-30 см.

Наводнување со боровинки

Додека корените целосно не се вкорени, почвата под боровинка треба да биде влажна. Затоа, во првите 1-2 месеци, наводнување се врши по 2-3 дена во мали делови. Кога се појавуваат нови лисја (т.е. коренот систем започна да работи), наводнување се намалува на 2 - 3 пати месечно, но ако времето е топло и суво, тогаш водата барем 2 пати неделно наутро или вечерните часови. Попладне, боровинките се ладат со прскање со ладна вода. За возрасните растенија за време на цветни и зреење на бобинки им е потребна зголемена количина на вода. Во овој период, тие поминуваат на повисоки стапки за наводнување, но без стагнација на вода во коренот населен слој (затоа, за време на садење е потребна висококвалитетна дренажа).

Исхрана на боровинки

Боровинките почнуваат да се хранат од втора година по садењето. Минералните ѓубрива се применуваат 2 пати во пролетта. Органите не можат да се користат за облекување. Првиот врвен облекување се изведува во фаза на оток на бубрезите и повторно по 1,5 месеци. Донесете под двегодишна грмушка, 15-20 гр нитрофоска или кемира. Стапката на ѓубрење се зголемува на годишно ниво за 1,2-2,0 пати. Киселоста на почвата се следи годишно. Кога се зголемува на pH = 5.0, сулфур измешан со песок се додава во минералното ѓубриво или се напои со закиселена вода под коренот. За закиселување на почвата, понекогаш се користи саламура која останува од кисели краставици. Бидете сигурни дека годишно ја прекривајте почвата под грмушките од боровинки, по можност со зимзелен отпад или игли (бидејќи тие се кисели). Со второто врвно облекување, се додаваат микрохранливи материи или сложени минерални ѓубрива, кои ги содржат во нивниот состав (Кемира и други).

Боровинка (Vaccinium uliginosum). © Дејвид Гаја

Недостаток на минерална исхрана

Условите за вештачко одгледување не секогаш одговараат на побарувачката на земјоделските култури. Боровинките при формирањето на културата имаат потреба од зголемени количини минерална исхрана. Нивниот недостаток веднаш се манифестира во изгледот на растенијата.

Недостаток на азот - Младите лисја на боровинки стекнуваат жолтеникаво-зелена боја, а старите се здобиваат со црвеникава нијанса. Растенијата слабо развиваат воздушна маса.

Недостаток на фосфор - Како и во другите култури, недостатокот на фосфор во боровинки се манифестира во црвенило на лисјата. Сечилата со лисја се тесно притиснати на пука.

Недостаток на калиум - Со недостаток на калиум, врвовите на младите пука од боровинки и врвовите на листовите на листовите се зацрнуваат и умираат.

Заедно со главните хранливи материи, боровинките реагираат негативно на недостаток на други макро- и микроелементи, особено калциум, бор, железо, магнезиум, сулфур.

Недостаток на калциум - Со својот недостаток, рабовите на листовите од боровинки се претвораат во жолта боја, а лопатките на лисјата ја губат својата јасност и форма.

Недостаток на бор - Бор е неопходен за растенијата со боровинки. Со својот недостаток, младите апикални лисја на културата се здобиваат со синкава нијанса, а во старите меѓусебни простори на сечилото на лисјата се претвораат во жолта боја. Стебленцата на боровинки постепено умираат. Годишниот раст е практично отсутен. Боронските растенија можат да се третираат одделно. Врвниот облекување се користи со зелена апликација преку прскање на растенија.

Недостаток на железо - Недостаток почнува да се појавува од апикалните лисја на боровинки. Листот станува целосно жолт, оставајќи мрежа со зелена локација.

Недостаток на магнезиум - Листот од боровинки стекнува необично боење. Рабовите на листовите се црвени, но лента од зелена боја останува во близина на вените.

Недостаток на сулфур - Со недостаток на сулфур, лисјата на боровинки стануваат бели. Транзиција на боја - од зелена во жолтеникава и бела боја.

Ако има промена во шемата на бои во боењето на лисјата од боровинки, неопходно е да се изврши зеленчук со раствор на елементи во трагови преку прскање.

Подготвување и подмладување на боровинки

На млада возраст (околу 4-6 години, понекогаш, со бавен раст - 7-8) само санитарни отпадоци се вршат еднаш годишно до фазата на оток на бубрезите. Исечете болни, искривени, неразвиени, замрзнати и притаени на стебленца и пука од боровинки.

Почнувајќи од 6-8-12 години, се врши анти-стареење градинарски работи на боровинки. Најдобро се спроведува за 2 до 3 години, постепено ги отсекува старите гранки. Ако ги отсечете сите стари гранки одеднаш (ова е исто така прифатлив начин за подмладување), тогаш додека младите не започнат да вроди со плод, грмушката ќе формира низок годишен принос.

Боровинка (Vaccinium uliginosum)

Заштита од боровинки од замрзнување

Надземниот дел од боровинката е сè уште чувствителен на студените температури. Во опсег од -18 ... -20 ° C, младите врвови и со продолжени ниски температури без снег и целата надземна маса, можат да замрзнат. За да се спречи тоа да се случи, за зимата растенијата се свиткаат колку што е можно, за да не се искршат гранките, а се покриени со плескавица или лутрасил. Филмот не може да се користи. Смрека гранки или лабава снег се фрлаат во засолништето. Во пролетта, по отстранувањето на засолништата, пред да се издува бубрезите, тие спроведуваат санитарни градинарски работи, отстранувајќи ги замрзнатите врвови на стеблата.

Заштита на боровинки од болести и штетници

Боровинките практично не се оштетени од штетници и болести. Меѓутоа, со појава на надворешни знаци на прашкаста мувла, габично гниење или други заболувања, оштетување на aphids, мерките за заштита се исти како и кај останатите бери растенија, користејќи само биолошки производи за третмани.

Harетва боровинки

Цветовите од боровинки смирено издржуваат краткорочни мразови до -7 * C и затоа не се потребни посебни засолништа за заштита.

Раните сорти на боровинки формираат култура во техничка зрелост до првата деценија на јули, средно и доцна - со заостанување од 1-2 недели. Екстерна манифестација на зрелост на бобинки е сино-виолетова боја со восок слој. Зрелите бобинки лесно се одвојуваат од четката. Зреењето е постепено. Бобинки се истурија по 2-неделен период на чекање. Чистењето завршува до крајот на август. Грмушките за возрасни формираат до 5 кг бобинки.

Бобинки се чуваат свежи за 4-5 недели. Се користи во свежа и преработена форма. Подготвени се компоти, сокови, метеж, џемови, итн.

Каков вид на боровинки да изберете за летна резиденција

Во вилата, можете да препорачате да одгледувате сорти на градинарски боровинки, одгледувани од одгледувачи специјално за условите на Русија. Обично се отпорни на мраз, лесно се грижат и не бараат годишни засолништа. Имаат големи слатки и кисели бобинки. Културата спаѓа во групата на вкрстено опрашување, затоа треба да засадите најмалку 2 до 3 сорти. Во студените региони, тие добро се вкорени и вроди со плод Тајга убавица, Син плакер, Нектар, Јурковскаја, Прекрасно и други.

За средната лента, можете да користите сорти на боровинки со рано зреење странско размножување:

  • Вејмут - периодот на зреење е крајот на јули, тој е отпорен на мраз, практично не замрзнува.
  • Ранкокас - периодот на зреење се совпаѓа со сортата Вејмут. Во споредба со Вејмут (0,9 м), тој е повисок - висина до 1,5 m.
Високи боровинки, градина (Vaccinium corymbosum)

Разновидноста на боровинки заслужува внимание Блурај. Високи грмушки, зреење на главната култура од средината на август до средината на септември (замена на раните сорти). Грмушки високи до 180 см. Сортата се разликува во бојата на бобинки - со светло сина нијанса. Треба да се напомене дека странските сорти се разликуваат од руските во ниска отпорност на мраз и во зима нужно бараат засолништа.

Меѓу градинарите заинтересирани за боровинки, сортата е широко распространета Ковил. Добиени како резултат на хибридизација на американските сорти. Во целиот свет, повеќе од 100 сорти од оваа насока се користат во насади со различно зреење и продуктивност, што достигнува 8 кг од грмушката. Може да расте во делумна сенка, но сепак претпочита светли сончеви места. Убава во живата ограда. Зимската цврстина е голема, но страда од замрзнување во слабо снежни зими и во долги мразови без снег, треба засолниште.

Почитуван читател! Боровинките се цврсто на нашата листа со бобинки. Ве молиме споделете го вашето искуство за одгледување и грижа за оваа прекрасна Бери.

Погледнете го видеото: BILLA градини - градина за боровинки, малини и къпини в с. Кръстевич (Февруари 2020).