Градината

Зошто крушата не дава плод?

Круша се смета за прилично каприциозно дрво, често замрзнува, е болно, поради што има малку насади со насади со круши кај нас. Приватните градинари, исто така, честопати се жалат на оваа култура, не само за нејзината каприциозност кон климата, туку и за фактот дека крушата честопати не цвета и не формира овошје многу долго време по садењето на расад, а понекогаш може да цвета изобилно, но и не без култура. Ние ќе зборуваме за причините за овој феномен денес.

Може да има неколку причини зошто крушата не дава плод.

Содржина:

  • Различни карактеристики на круша
  • Недостаток на исхрана во почвата
  • Грешки за време на садење
  • Круша - дива
  • Недостаток на осветлување
  • Оштетување на штетници
  • Круша дава боја, но нема плод

Различни карактеристики на круша

Најчеста причина зошто крушата не вроди со плод е неговата сортна карактеристика. Ова е биолошки знак и ништо лошо, освен дополнителните години копнеж, тоа не носи сопственици на градинарски парцели. За да не се грижите за фактот дека расад што го купивте и засадивте, како што се очекуваше, не вроди со плод, треба да дознаете за датумот на неговото влегување во плодни пред да купите одредена сорта на круши.

Речиси секоја сорта на круши има свој термин. Веројатно не вреди да се наведат датумите на плодни за секоја сорта, така што ќе им дадеме приближни датуми на плодни за најпознатите и најчестите сорти (и во градинарски парцели и во расадници).

Сорти круши „Москвичка“ и „Во спомен на Јаковлев“ ќе ја дадат првата култура по три или максимум четири години; сорти "Ларинскаја", "Татковина" и "Црвена страна" ќе влезат во плод малку подоцна - четири или пет години по садењето расад на локацијата; сорти "Ленинградска" и "Убавина" ќе ги воодушеви плодовите пет или шест години по садењето на расад на локацијата; сорти "Josephозефин", "Мехелн" и "Береслатскаја" ќе ги дадат првите плодови на крајот на краиштата, барем десет години по садењето на расад на постојано место.

Што се однесува до возраста на расад, кога садат растенија од круши со годишници, тие побрзо се вкорени и периодот на влегување во плодни може да се намали за една година. Кога садат кај двегодишни деца, што обично не се случува, бидејќи е многу тешко да се ископаат двегодишни круши од расадник, тие се болни подолго и периодот на нивното влегување во плодни може да дојде околу една година подоцна.

Се разбира, сè е подобрено, сега има нови залихи на кои крушата носи плод побрзо, на пример, залихите како што се ПГ 2, ПГ 17-16 и ПГ 12 од изборот на Институтот Мичурин ја доведуваат возраста на крушата во лого за неколку години.

Круши од различни сорти вроди со плод на различни возрасти

Недостаток на исхрана во почвата

Втората причина, ако крушата не дава плод подолг временски период, е недостаток во почвата на одредена хранлива материја. Со таков недостаток, крушата се чини дека заспива; сите процеси во растението се одвиваат бавно. Во овој период, сепак, кореновиот систем може активно да се развие, расте и во длабочина и во ширина.

Корени се развиваат во потрага по исхрана, и се додека коренскиот систем расте и исхраната е недоволна, плодовите не се формираат. Во овој случај, крушата може или не може да цвета воопшто, или да цути, но да не даде плод, формирајќи јајници, но јајниците наскоро ќе се распаѓаат на едно.

За да го надоместите недостатокот на хранливи материи под крушата, треба да направите ѓубрива, но ова треба да се направи многу внимателно. На пример, кога почвата е заситена со азот, крушата може да почне да расте активно, да формира вегетативна маса - лисја, пука, но не и цвета.

За правилно исполнување на недостаток на хранливи материи, препорачливо е да се направи анализа на почвата во соодветната лабораторија. Само целосна анализа може да покаже кој елемент е во кратки напори и кој е поголем.

Ако нанесете ѓубрива без да ја знаете нивната количина во почвата, можете да ја заситете почвата со еден елемент и да не донесете друго изобилство, што не само што може да ја спаси ситуацијата, туку и да ја влоши.

Замислете дека знаеме за составот на почвата, па дури и ако не содржи важни елементи во изобилство, односно, потребно е да се додаде азот, калиум и фосфор во почвата.

Треба да знаете дека воведувањето на азот под крушата е соодветно само во пролетта. Со оглед на тоа дека крушата нема рекордна зимска цврстина, ако додадеме азот на оваа култура во втората половина на летото или, уште полошо, во есенскиот период, крушата може да продолжи да расте активно, пукањата за зима нема да имаат време да се граѓаат и само да замрзнат. Воведувањето фосфор и калиум е можно во пролет, и во лето, и во есен.

Приближните норми на ѓубрива и времето на нивната примена е рана пролет (за време на периодот на пуштање), следниот период е почеток на летото, следниот е средината на летото, а крајот на хранењето е крајот на првиот месец од есента.

На почетокот на сезоната на растење, обично зависи од времето на започнување на календарската пролет и може да се набудува од почетокот до средината на април, крушата ги остава лисјата и под него можете да додадете килограм целосно расипано ѓубриво или хумус со додавање на 300 гр саѓи. Се препорачува да додадете нитроамофоска, откако претходно ја растворив во количина од 19 g на кофа вода (10 литри) за секоја круша.

Во почетокот на летото, растенијата треба да бидат збогатени со фосфор во форма на суперфосфат и калиум - калиум сулфат. Суперфосфатот во количина од 13 g под круша мора да се нанесе сув во претходно олабавена и напоена почва, а по ѓубрење, почвата може да се покрие со слој хумус. Калиум сулфат по можност се додава во растворена форма во количина од 10 g на кофа вода (10 литри).

Во средината на летото, препорачливо е да додадете суперфосфат и калиум сулфат во иста количина и во иста форма како и на почетокот на летото.

Во есента, препорачливо е да се применат и овие ѓубрива, намалување на дозата за половина, но во иста форма како и во лето.

Исто така, треба да се запомни дека крушата може да цвета и да не дава овошје или да го испушти јајникот кога почвата е претерано навлажнета како резултат на обилни дождови, прекумерно наводнување или близу стоечка подземна вода (оптимално 2,5 m).

Круша може да не цвета или цвета, но може да не дава плодни почви. Со оглед на тоа дека крушата претпочита неутрални почви, треба да се валкаат кисели почви, применувајќи 1м2 200 грама вар. Но, оваа норма зависи од киселоста на почвата и неговиот состав, односно каква е почвата - песочна, кирпична или чернозем.

Можно е да се разбере дали кисела почва може да се добие од растенија кои растат на неа: конска опашка, коприва, кисели киселица укажуваат на зголемена киселост на почвата. Во случај почвата да е залепена со тревник - што никогаш не може да се направи и тревникот може да се дозволи само помеѓу редовите, но не и во лентата близу багажникот - или е ископана, тогаш можете да користите сет на легнусна хартија и боја на скалата за да ја утврдите киселоста .

Крушата треба да се сади во добро осветлени места.

Грешки за време на садење

Круша е многу чувствителна на неправилно садење: многу е важно да се набудува длабочината на коренскиот врат и се препорачува да се засадат садници од круша во однос на кардиналните точки како што порано пораснале во расадникот. Неисполнување на овие, всушност, елементарните правила може да доведат до сериозни одложувања на почетокот на плодот на крушата.

Садници од круша мора да бидат поставени во почвата така што коренскиот врат (ова е местото каде што корените одат во стеблото, а не местото на калемење, како што многу луѓе погрешно веруваат) беше на нивото на почвата. Ако коренскиот врат е продлабочен, тогаш крушата може да се појави во неколку години подоцна отколку што треба. Ако коренскиот врат е оставен високо над почвата, коренскиот систем на крушата може да замрзне, особено во такви зими, кога веќе има мраз, а сè уште нема снег или многу малку снег.

Во вакви зими често се забележува замрзнување на кореновиот систем, почесто овие се најмладите и најважните корени за исхраната на растенијата, кои иако се обновени во текот на вегетативниот период, но во овој случај ќе биде банално не плодно, ќе биде зафатено со обновување на кореновиот систем.

Исто така е важно при садење круши да се земат предвид кардиналните точки. Сите се свесни дека заради брзиот развој на расад, неговиот коренски систем и воздушната маса, крушата се продава во расадник како „годишници“. Едногодишниците за време на садењето можат да бидат болни долго време и да се вкорени на ново место, со што ќе се одложи периодот на влегување на крушата во плодни. За да се избегне ова, неопходно е да се постави расад, така што неговата страна, која е ориентирана кон југ, повторно да биде на југ. За да разберете која страна на расад беше ориентирана кон југ и која е север, можете внимателно да ја испитате кората на расад - ако е темна, како да е затегната, тогаш ова е јужната страна, и ако е полесна, тогаш северната.

Патем, ако веќе сте ги засадиле садниците од круша неправилно, а коренскиот врат е продлабочен или, напротив, се крева значително над површината на почвата, тогаш можете да се обидете да ја поправите ситуацијата. На пример, при продлабочување на коренскиот врат, можете да се обидете да го ископате дрвото и да додадете почва на нејзините корени (се разбира, ова е можно ако дрвото било засадено една година, најмногу пред две години), ако коренскиот врат се крева многу над површината на почвата, тогаш стеблото може да биде покриено со земја, т.е. добро ја притисна.

Круша - дива

Понекогаш, особено кога купувате расад не во расадник, како што постојано советуваме, но на пазарот „рачно“, круша може многу добро и активно да се развие, но нема да цвета многу години. Ова се случува ако не сте продале не разновидна круша, пресадена на берза, туку обична расад од круша, односно дивјак.

Во овој случај, дури и ако толерирате и чекате да се добие овошјето, ќе бидете разочарани - овошјето од круша ќе биде мало и кисело, а самото растение ќе расте едноставно гигантско и може да надмине десет метри во висина. За жал, во овој случај, советувањето за нешто разбирливо за да се поправи ситуацијата е доста тешко. Некои градинари пресекуваат дел од дрвото со што го намалуваат нејзиниот раст, а сечињата од различни сорти се пресадени во круната, но не сите можат да го направат тоа и не секој има таква желба. Останува да го пресечеме и искорениме дрвото со засадување на нов сорта на расад.

Да разберете дека дивјак се продава на вас е едноставно - треба внимателно да ја испитате основата на расад од круша над коренскиот врат за околу пет сантиметри. Местото за калемење треба да биде видливо на ова место, стеблото не треба да биде совршено директно од коренот, не треба да има трње на трупот, кои често се карактеристични за дивјаците, а садниот расад не треба да биде премногу голем, висок.

Обично едногодишна круша има должина од два метра, дебели корени и две или три гранки. Се разбира, многу зависи од сортата, на пример, сортата Бистринка може да има висина до 2,5 метри, добро развиени корени и пет или шест гранки.

Недостаток на осветлување

Може да се појават грешки при изборот на локација на страницата. Честопати, градинарите, со оглед на висината на крушата и неговата ширење круна, засадуваат растение на засенчена област со надеж дека крушата ќе расте со текот на времето и ќе излезе од сенката поради неговата висина. Всушност, ова е секако логично, но погрешно.

Целиот период додека крушата ќе расте и ќе се истегне, а често се наведнува, да ја напушти сенката, најверојатно нема да вроди со плод, а овој период може да биде десет години или повеќе. Факт е дека крушата е чувствителна на осветлување, потребна е многу светлина, ако е во кратки снабдување, нема да произведува култури.

Се разбира, со оглед на не извонредната зимска цврстина на круша, може да се сади под заштита, на пример, wallsидовите на една куќа, ограда или друго големо дрво со густа круна, но само ако овој вид на заштита од студениот северен ветер се наоѓа исклучиво на северната страна.

Круша може да цвета, но да не вроди со плод поради лошото опрашување

Оштетување на штетници

Друга причина кога крушата не дава плод е влијанието на штетниците. На пример, активно ги инфицира бубрезите на крушата и буквално не им дозволува целосно да го развиваат грлото на круша; може да се борите против него со помош на лекот „Алатар“. Таков штетник како јадеж на пчела од јаболка предизвикува штета и круша, што се манифестира во масовно уништување на цвеќето. Со овој штетник може да се борите со помош на лекот "Кимикс".

Млекот, исто така, може да предизвика штета на крушата, неговите гасеници навлезат во јајниците и јадат јамичката комора, како резултат на која паѓа јајниците и нема плодови. Можете да се ослободите од молец со третирање на растенија од круши со лекот "Аивенго". Обработката може да се изврши приближно кон средината на мај, кога има години на пеперутки, а потоа повторете ја по 2-3 недели.

Круша дава боја, но нема плод

Понекогаш крушата цвета длабоко, но нема плод, ова може да биде од две причини - недостаток на опрашување и како резултат на изложеност на мраз.

За да се реши проблемот со опрашување, неопходно е да има најмалку две сорти круши кои цветаат истовремено на парцелата, тие ќе се опрашуваат едни со други, придонесувајќи за годишен и стабилен принос.

За да се зголеми подложноста на поленот од пистили, неопходно е да се испрскаат растенија од круши со борна киселина за време на масовно цветни, при подготвување на раствор од 1% од него.

Тешко е да се реши проблемот со изложеност на пролетни мразови. Мразовите можат да ги уништат јајниците веќе во почетната фаза на развој или да ги направат цвеќињата стерилни, имуни на полен. Понекогаш градинарите го решаваат проблемот со мразови со пушење области во најризични периоди на време, но ова не секогаш дава соодветен ефект.

Ако мразовите во вашиот регион се повторуваат на годишно ниво, препорачливо е да купите сорти со доцна цветни, односно есенски и зимски сорти.

Заклучок Дадовме примери за најчести причини кога крушата не дава. Знаејќи ги овие причини, можете да ги избегнете, а потоа крушата секогаш ќе ве воодушеви со полни култури.

Погледнете го видеото: "Плод и листа" п-р Димитър Лучев (Февруари 2020).