Растенија

Бонсаи - Елоквентна тишина

Уметноста на бонсаи е аеробатика во земјоделското производство. Малкумина одлучуваат за овој подвиг. И материјата не е само во сложеноста на техниката на култивирање. За да го направите ова, треба да бидете малку ... Јапонски. На крајот на краиштата, постои занимање со бонсаи - начин на живот, посебна форма на одмор, па дури и начин да се знае значењето на животот.

Во целиот живот не сум засадил ниту еден затворен цвет и не можев да го издржам кога видов прозорски прагови во други куќи, покриени со секакви гераниуми, кактуси и темјанушки. Го сметав за насилство против флората: растенијата мора да живеат во слобода. Така природата се декларираше. Зошто се расправате со неа? Но, моето силно убедување еднаш се тресеше. Пред дваесет години, кога бев на Далечниот исток на службен бизнис. Таму, во една од куќите, за прв пат видов живо минијатурно дрво. Бев шокиран! Неговите очи постојано се враќаа кон него. Од тој момент започна мојата „медицинска историја“. Дијагноза: бонсаи.

Бонсаи од трипартит на јавор. © Sage Ross

Бонсаи - од каде да се започне?

Првото дрво го најдов во планинска пукнатина, на истото место на Далечниот исток. Тоа беше бор. Таа порасна на каменот, беше прилично претепана од невреме, но очајно се бореше за живот. Ја спасив од заробеништво од камен, што, патем, многу ми ја олесни задачата. Зацврстена во тешки услови на животната средина, таа веќе беше подготвена да живее како бонсаи. Точно, корените беа слаби. Затоа, по пристигнувањето дома (живеам надвор од градот), прво засадив борово дрво директно во земјата. Таму растеше скоро една година, сè додека не се засили.

Откако ја проучував литературата за бонсаи, се запознав со бизнисот. За да започнам, подготвив сè што ми требаше:

  • конкавни облик на брадавици (грабање на трупците заедно со дел од трупот, кој дава брзо заздравување на раните);
  • клешти за дебели гранки;
  • две ножици со тенки и тапи краеви;
  • мала датотека (со сечило не повеќе од 15 см должина).

Нашиот совет: При изборот на растение за бонсаи, обрнете внимание на неговиот корен систем. Таа мора да биде силна, добро развиена и здрава. Формирање на дрво може да започне во втората или третата година од животот, а градинарски се врши во пролет, кога ќе се појават првите пупки.

Избор на вистинскиот прибор за готвење за Бонсаи

Една година подоцна, во пролетта, почнав да ја подготвувам мојата „девојка“ на Далечниот Исток за ново место на живеење. Беше неопходно да се избере соодветен сад. Водени од советите на мајсторите на Бонсаи. Значи, тие развија три правила за утврдување на големината на садовите:

  • Должината на плочата е еднаква или поголема од две третини од висината или ширината на растението.
  • Ширина 1-2 см помалку од најдолгите гранки од обете страни.
  • Длабочината е еднаква на дијаметарот на трупот во основата.
Копче даб бонсаи. © Sage Ross

Во мојот случај, се бараше сад со такви димензии: должина - 60 см, ширина - 30 см, длабочина - 4 см. Избрав правоаголна глинена чинија со големи дренажни дупки.

Важно е садот за бонсаи да биде изработен од природен материјал. Може да биде керамика, глина, порцелан. Главната работа е дека и бојата и формата се во хармонија со самото дрво.

Сега беше неопходно да се грижиме за почвата. Во состав, треба да биде што е можно поблизу до оној во кој дрвото расте во природни услови. Добра мешавина од груб песок со мало додавање хумус е добра за бор.

Избор на форма на бонсаи

Решив да го обликувам моето дрво во класичен вертикален стил на бонсаи. По природа, борот беше тенок, со рамномерно стебло. Затоа, решив, нека растат. За вертикален стил, важно е стеблото да биде совршено исправено, да заострува на врвот, а гранките, малку дремка, растат хоризонтално. Во овој случај, потребно е долната гранка да е најгуста, а преостанатите гранки да се разредуваат кон врвот. Во оваа насока, започнав со работа.

Пред да засадам дрво во сад, ги исечев тенките корени (тие беа доста развиени) и скоро го отстранив централниот корен.

Се верува дека идеалната висина на бонсаи е околу 54 см. Моето дрво веќе порасна за 80 см, затоа, решив да го скратам. За да го направите ова, исфрлен од врвот веднаш под саканата висина, но со очекување дека преостанатата горната гранка го зазеде местото на врвот. Се покажа добро. Раната на трупот беше скоро невидлива. На ист начин, ги исечев страничните гранки, давајќи им на круната триаголен облик. Во исто време, тој се обиде така што гранките не беа лоцирани еден над друг и не беа на иста висина. И така се случи: преостанатите гранки изгледаа во различни насоки и не се мешаа едни со други. Покрај тоа, долната гранка се наоѓа на растојание од 17 см од почетокот на трупот.

Ова е друго правило на класичниот стил на бонсаи: долната гранка треба да биде 1/3 од висината на дрвото од основата на растението

Јапонски црн бор-бонсаи. © Sage Ross

Избор на страница за Бонсаи

Кога дрвото беше исечено, време беше да го засадиме. На дното на чинијата, положив тенка дренажа направена од порозна пластика, тенок слој сушен мов и неколку грутки груба земја. На врвот се истури мал слој од главната почва од песок и хумус и на него беше поставен бор, така што сите тенки корени беа рамномерно распоредени од сите страни. Потоа повторно заспа со земја, пополнувајќи ги сите празнини меѓу корените. Почвата беше добро набиена така што дрвото седи цврсто на место, а горните корени ekиркаат малку над неговата површина. Сега за наводнување.

Наш совет: За формирање на зимзелени видови на бонсаи, наместо градинарски, користете нотка за да не ги оштетите останатите живи бубрези. Поминете го во пролетта кога растението ќе почне да се разбудува.

Не можете да наводнете бонсаи одозгора

Само што ставам дрво со чинија (треба да се удави) во голем слив со дождовница. По садењето и првото наводнување, тој организираше карантин на дрво и го чуваше десет дена на тивка веранда (без нацрти и директна сончева светлина). Потоа, тој започна да го вади борот на улица, зголемувајќи го времето на прошетка секој ден. И така, две недели се навикна на сонцето и ветрот. Еден месец подоцна, gave дадов постојано место на северо-источната страна од дворот. Расте со мене скоро и да нема опасност. Само во тешки мразови донесувам бонсаи во верандата.

Не заборавам на мојата замисла дури и за еден ден. Се разбира, не е потребно дневно кастрење, наводнување и други постапки. Но, не можам да се одречам себеси само да седнам до, да се восхитувам и, каков грев, кријат во тајност со дрво. Ваквите собири се претворија во мојот дневен ритуал.

Бонсаи од вар. © Sage Ross

И знаете, почнав да забележувам промени во себе. Она што порано ме боли и нервира веќе не ме вознемирува. Имаше некаков внатрешен мир и самодоверба, живеам во склад со себеси и светот околу мене. Се обложувам дека ова влијае на бонсаи.

Александар Прошкин. Краснодон