Цвеќиња

Афеландер цвет

Цветот Афеландер е украсен претставник на родот со 170 подвидови на цветни растенија од семејството Акантус. Афеландер цвет расте во Америка. Ние ви нудиме материјал во кој е даден опис на растението и опишано е како да се грижите за афеландра дома, постигнувајќи активно и продолжено цветање.

Опис на Афландра и нејзината фотографија

Афландра е зимзелена грмушка долга еден или два метри и остава со снежно-бели вени до 30 сантиметри. Цвеќињата растат со густи шила и живописни зглобови.
Некои од видовите со зеленило во форма и светли inflorescences се користат како houseplant. Бојата на цвеќињата на афеландер може да биде светло црвена, портокалово-црвена боја. Ова е општ опис на цветот, а потоа можете да го видите аферандерот на фотографијата:

Како да се грижиме за афеландра

Грижата за Афландра не е толку тешко ако му обезбедите високо ниво на влажност и топол воздух за време на сезоната на растење. Пред да се грижите за Афеландра, прочитајте ги едноставните правила на овие агротехнички настани.
Можете да го одгледувате не само во куќата, туку и на отворено земја во блага клима и со богата хумусна почва. Ако не можете да го обезбедите цветот со овие услови, тогаш е подобро да го пренесете во куќа или стаклена градина.
Кога растат во стан или стаклена градина, користете дренажен сак исполнет со глина, тресет и песок во еднакви пропорции. Ставете сад со афеландра во просторија со светла, но не и директна светлина. Наводнување е многу внимателно, но вреди да се знае дека мочуришната или премногу сува почва може да доведе до пад на лисјата.
За време на сезоната на растење, кога се грижите за Афландра, „нахранете го“ цветот со течни ѓубрива и по завршувањето на процесот на раст, намалете ја количината на наводнување. Расчистување не е потребно, затоа што на излезот ќе добиете еден стебленце со шилеста цвет.
Важен аспект за тоа како да се грижи за афеландра е навремената трансплантација и размножување на растенијата на различни начини и начини. Афландра може да се размножува со сечи. Во пролетта, извадете ги страничните пука или старата гранка, а потоа вметнете ги во песок (ако се одгледува во стаклена градина). Додека гранките не се корени, тие треба да бидат лоцирани на отворено за неколку дена. Само тогаш тие можат да бидат трансплантирани во посебни садови.
Семињата исто така се советуваат да бидат засадени во пролет во контејнери со песок тресет и кирпич. Високата температура на воздухот и редовното наводнување ќе овозможат првите зеле да растат за неколку месеци.

Афландра Саквароса

Afelandra squarrosa, исто така, обично се нарекува зебра растение, бидејќи на белите ленти на површината на листовите. Тој е еден од видовите на цветот на семејството Акантус, роден во Атланскиот дел на шумската вегетација на Бразил. Често се користи како затворен цвет заради живописните лисја со бели вени и убавата жолта зглоб.На фотографијата подолу е прикажан аквадронот на квадратите:
Цвет сака многу светлина, но не и директен извор. Афландра квадразата не цвета често, но можете да го стимулирате процесот со дневна, продолжена изложеност на сончева светлина. Исто така е многу чувствителна на влага - премногу или премалку влага предизвикува појава на кафени дамки на зеленило и негово понатамошно опаѓање (вода често, но малку по малку, но ретко и обилно).


Фабриката цвета на температура од 18-21 ̊С, и ако падне под 15 степени и го задржува долго време, тогаш веројатноста за смрт на аферандерот е голема.