Цвеќиња

Наводнување, хранење и проветрување на тревникот

Тревниците можат да изгледаат совршени само со совршена грижа. И покрај сечење и исекување на рабовите што ја одредуваат состојбата на тревникот, постојат три многу важни компоненти на грижа - наводнување, врвно облекување и вентилација. Овие три „ПС“ кои се грижат за тревниците се клучни од почетокот на пролетната кавга до средината на есента, кога тревниците се подготвени за зима. Отстапувањето од правилата или систематските постапки во кој било од трите случаи може да предизвика сериозни проблеми со кои не може да се реши без поправка и реставрација.

Наводнување на тревникот.

Дури и со употреба на исти мешавини од трева, создавање идеални услови пред да сее и да се почитуваат сите правила за сеење трева, единствената гаранција е дека вашиот тревник ќе изгледа совршен, може да биде само темелна грижа. Треба да се посвети соодветно внимание и на наводнувањето и на горниот облекување. Но, грижата не е ограничена само на неколку основни процедури. Оние кои сакаат да успеат, треба да запомнат дека задоволството мора да го бараат во деталите и во деталите: превентивните мерки и системската нега помагаат да успеат само ако посветите многу време и внимание на тревникот и постојано го следат. Добрата верба и интензивната нега се единствената гаранција и единствената тајна на совршен тревник.

Наводнување за тревникот

Навлажнување - процедури без кои тревникот не може да се спаси. Поради честото косење и специфичностите на самата трева, која обилно испарува влага, тревникот ќе се претвори во кафеава боја без дополнителна влага со првата летна топлина. Но, почесто во последниве години, проблемите со сушење на тревата се појавуваат напролет. Недостатокот на вода доведува не само до губење на атрактивноста, туку и до ширење на плевелите, заболувањата и постепеното слабеење на тревата. Наводнување за тревникот не треба да биде само обилно или чести, туку редовно и системско.

Системското наводнување за тревникот предвидува редовни процедури, чија фреквенција се контролира во согласност со времето, температурите и стапката на сушење на почвата. За нормален развој, на тревникот му е потребна постојана лесна влага во почвата. Може да се обезбеди со наводнување со приближна фреквенција од 1 пат за 7-10 дена со нормална количина на врнежи и 1 пат за 3-5 дена во суша. Но, таквата фреквенција е само упатство. Со ретка трева, наводнување е потребно почесто отколку на моќна и висока трева (како и на кисела, песочна, неплодна почва). Потребно е пообилно наводнување за млади тревници, кои растат и се развиваат поинтензивно, зголемувајќи ги не само надземните делови, туку и ризомот. Многу е едноставно да се разбере дека тревникот има потреба од наводнување: тревата ја губи способноста да се исправи откако ќе поминат низ неа, трагите не исчезнуваат дури и по неколку часа. Не треба да чекате други видливи знаци на суша.

Тревник тревник

Методот за наводнување е избран во согласност со нивните можности. Рачно обезбедете нормално наводнување на тревникот да е можно само на многу мали области. Црево и правилно избран распрскувач или конзерва за наводнување со парична казна млазница ќе овозможат униформа наводнување. Но, рачното наводнување е сложена и одзема многу време за задачите, а ефективноста на таквото наводнување е тешко да се контролира. За средни и големи тревници (па дури и за мали, ако сакате да обезбедите совршена грижа), треба да инсталирате автоматски систем за наводнување. Дури и наједноставните системи ќе претворат огромна должност во едноставен и скоро невидлив процес.

Автоматските системи за наводнување денес се воодушевуваат со нивниот асортиман - како по цена, така и во сложеноста на инсталацијата, и во ефикасноста, па дури и во декоративните квалитети. Постојат дури и такви инсталации кои работат повеќе како луксузни фонтани. Полуавтоматски или целосно автоматски, тие не се толку комплицирани и скапи. Инсталацијата на автоматски системи за наводнување може да им се довери на професионалци или да се монтираат сами, индивидуално избирајќи индивидуални елементи на системот и комуникациите, земајќи ги предвид вашите потреби и вкусови.

Главната задача при наводнување на тревникот е да ја навлажнете почвата под коренот слој до длабочина од 15-20 см (вкупната длабочина на наводнување е 30-50 см). За да ја проверите длабочината на наводнувањето, подобро е да оставите пробна парцела од трева на незабележително, незабележително место каде што можете да исечете и подигнете клин од трева и да ја испитате почвата под неа. Можете да го подигнете работ или аголот на тревникот.

Стапката на наводнување за тревници од типот на градинарско градинарство е 10-15 литри вода на метар квадратен. Потрошувачката на помалку вода нема да ја навлажни почвата до доволна длабочина под тревата.

Наводнување на тревникот.

Тревникот се напои, почитувајќи неколку непоколебливи правила:

  1. Наводнување на тревникот може да се изврши само во вечерните часови, во време кога стапката на испарување се намалува.
  2. Ако има знаци на нарушено впивање, подобро е да се спроведе вонредна аерација, да се пробие тревата.
  3. За наводнување на тревникот користете ја водата што е, но подобро е да се избегне многу тврда вода ако е можно.

Облекување на тревникот

Fубрива за зелени тревници се многу важни. На крајот на краиштата, постојаните фризури ја осиромашуваат почвата, а активниот развој на тревата доведува до зголемени потреби за пристап до хранливи материи. Оплодувањето е исто така неопходно за зајакнување, компактно, зголемување на отпорноста на билките, вклучувајќи ја и можноста да се спротивстави на плевелите, болестите и временските ваги. Без нив, невозможно е да се одржи нормална структура на густа трева и да се постигне светла боја и привлечен сјај. Со тревниците, дури и во ова прашање, сè не е толку едноставно: тие се плашат од прекумерно и недоволно хранење.

Задолжителните тревници не можат да се сметаат за задолжителна постапка во пролетта, по долгата зима и да се подготват за следната зима. Како и избор на единствен универзален вид ѓубриво.

Напролет, на тревниците им е потребен облекување со азот: една или две процедури за стимулирање на процесот на раст на тревата и брзо закрепнување на тревата по долгата студена сезона. Тие дејствуваат брзо и ефикасно. Првиот врвен облекување се изведува по вертикулацијата (види подолу) и првата фризура.

Во текот на летото, комплексни мешавини се користат за тревници - ѓубрива наменети за тревници, специјални подготовки избрани во согласност со видот и составот на мешавината на тревникот. Можете да се ограничите на едно облекување, но подобро е да ги следите препораките на производителот на мешавини од трева и специфични ѓубрива.

Ѓубриво од тревник

Во пресрет на есента, во август и најдоцна до септември, се спроведува 1-2 ѓубрива со есенски ѓубрива - специјално ѓубриво поташа-фосфор чие дејство е насочено кон зајакнување на тревата и зголемување на отпорност на мраз. Ако се користи чисто фосфорно ѓубриво, тогаш врвното облекување се врши еднаш на 2-3 години, стимулирајќи го развојот на кореновиот систем кон крајот на есента и со оглед дека овој елемент останува во почвата долго време, намалете ја фреквенцијата и дозата. Но, ѓубрива од поташа се измиваат побрзо и се надополнуваат најмалку на годишно ниво, тие мора да се применат како дел од есенската подготовка.

Последното ѓубриво за тревниците е направено во септември, но јадењето со коските или ѓубрива со коскено јадење може да се продолжи се додека тревата не престане да расте, особено ако тревникот е ослабен, процесот на закрепнување помина, или има знаци на нарушување и оштетување.

Ако на некои области на тревникот се појават ќелави точки или оштетени места, може да се користат специјални ѓубрива со долготрајно дејство, кои се применуваат со методот на сито или лисја за хранење. Тие обезбедуваат, ако не и инстант, тогаш многу брзи резултати.

За тревниците, како и за сите украсни композиции и предмети во градината, употребата на органски ѓубрива е само корисна. Мулчирање со компост, слој од само околу 1 см, рамномерно расфрлен на површината на тревникот не само што ќе ја подобри почвата и ќе ја зајакне тревата, туку и ќе ги подобри процесите на размена на вода и воздух, способност на тревата да задржи вода и да апсорбира хранливи материи. Мулчирањето со косена трева, исто така, има позитивен ефект врз состојбата на тревникот (ако тревачот има функција на мулчирање).

Ѓубриво од тревник

Но, зачестеноста на ѓубриво и составот на ѓубрива не е сè што треба да се запомни. На крајот на краиштата, тревникот е посебна заедница на растенија, за кои врвното облекување не е толку едноставно. Во процесот на примена на ѓубриво за тревникот, постојат неколку правила:

  1. За зелените површини, многу е важно рамномерно да се дистрибуира ѓубривото на површината, во спротивно може да се формираат не само области со различни бои, туку дури и со изгореници. Најдобро е да се дистрибуира ѓубриво со помош на расад, фокусирајќи се на трагите на тркалата и да се движи со него како сеење. Или користете течни опции и фолијарно облекување.
  2. Fубрива се применуваат само по клипинг и пред наводнување (или со него). Fубрива треба да се раствораат во вода, а не да се населат на тревата.

Воздушна трева

Со проветрување на тревниците подразбираме низа процедури насочени кон подобрување на пропустливоста на воздухот и водата на тревата, зајакнување на кореновиот систем и подобрување на неговата способност да апсорбира не само вода, туку и хранливи материи. И за таа цел, процедурите се спроведуваат не само во пролет и есен: да се намали целата задолжителна грижа само на неколку мерки би била голема грешка. Тревата треба да дише слободно и тревникот треба да расте на лабава, порозна и дишечка почва. За да ја одржите нејзината правилна состојба, дури и на цветните леи треба да направите напор. И на зелените теписи ситуацијата е многу поопасна: како резултат на користење на тревникот, движења, врнежи од дожд, постојано наводнување под тревата, се формира густ слој на почва што не дозволува вода да поминува.

Постапките насочени кон одржување на пропустливоста на воздухот и водата на почвата се нарекуваат вертикулација. Ова е збир на мерки насочени кон подземните делови на тревникот и тревата. Вертикализацијата има две компоненти:

  1. Аерација
  2. Скарификација.
Аерација на тревникот

Една од најважните компоненти за нега на тревниците е аерацијата. Најлесен начин да се нарече овој процес е пирсинг: тревата е буквално прободена за да се создадат вертикални дупки. Пирсингот е наменет за подобрување на способноста на сода да апсорбира хранливи материи и вода со подобрување на метаболизмот во атмосферската почва. За аерација, тие користат или специјална опрема (вертикали - машини за влечење и аератори), или обични влекачи. Потребно е да се исецка тревата до длабочина од 3-5 за лесно аерација и до 8-10 см со вообичаен интервал од 10-15 см. Задолжителна аерација се спроведува во пролет или почетокот на летото, по втората или третата фризура во годината, и на есен, но подобро не се фокусираат на одредени правила, туку на состојбата на самиот тревник: ако треба да се пробие, има знаци на повреда на пропустливост на вода, тогаш може да се спроведе неколку дополнителни аерација.

Друга неопходна процедура е чешлање или скарирање. За разлика од аерацијата насочена кон пирсање на бусен, скарификацијата служи сосема различни цели. Ја чисти тревата од остатоци, мртва трева, органски остатоци (тревник), ги отстранува сите остатоци помеѓу коренскиот слој и живата трева. Скарификацијата, како аерацијата, може да се изврши рачно или со употреба на специјална опрема (шари со различна сложеност, од рачно до автоматско). Задолжителните процедури во пролет и за време на подготовките за зима обично се дополнуваат со уште неколку комбинации за одржување на нормалната состојба на тревникот.

Сите мерки за вертикална тревник сè уште му штетат на тревата. Тие делумно го уништуваат тревникот, но тоа е спасување за да се спаси: за да може тревата да се обнови, да се развие нормално, тревата ќе продолжи да се формира, не треба да се плашите да го повредите, туку да ги обезбедите со витални процедури. Тие се спроведуваат дури и кога нема видливи знаци на потреба. Благодарение на вертикализацијата, состојбата на почвата се менува, се подобрува апсорпцијата на хранливи материи и влагата, се елиминираат главните ризици од здравствени проблеми, а по неколку недели тревникот станува поеднаков, густ и здрав. Всушност, аерацијата со скарификација е процедури за лекување. Со овие едноставни мерки не само што можете да одржите, туку и да ја подобрите состојбата на тревникот и да спречите многу проблеми. Дури и за борба против болести, плевели и други лезии, вертикулацијата е првиот метод на контрола.

Важни принципи на вертикулација:

  • постапката може да се спроведе само по сечење;
  • аерацијата не треба да се спроведува на суво и топло време (за да се избегне пирсинг на силно набиена и тврда трева, подобро е да се изберат влажни, ладни денови);
  • по аерација и скарирање, не можете да одите по тревникот. Процесот на закрепнување ќе трае 2-3 недели, а зелениот тепих не треба да се нарушува.
Скарификација - чешлање на стара трева надвор од тревникот

Како дел од вентилацијата, се преземаат мерки за корекција на почвата. Подобрувањето на почвата обично се поврзува со додавање на адитиви во него во фаза на подготовка за поставување на тревникот, но постојат и слични процедури за зрели тревки. Мелењето на тревникот го подобрува квалитетот на почвата, особено при употреба на зрел компост, нанесувајќи го во пролетта во количина од 1-2 литри на метар квадратен тепих. Но, пескањето е сè уште најдобрата алатка. Се изведува на кое било место со ќелави дамки или знаци на вода, од каде има потреба да се обновува и сее трева. Пескарење се користи и по аерација и по скарификација: пополнете дупки во песокот и израмнете ја површината. Песокот се шири рамномерно на целата површина на тревникот и се покрива со гребло, така што почвата станува помека и подобро ја апсорбира влагата.