Градината

Како да растете слатка цреша од камен

Слатките, цреши со рано зреење ги сакаат многумина. Градинарите размислуваат како да одгледуваат слатки цреши од семе, кои поради некоја причина не можат да пристапат до растителни садници или на оние што едноставно не им пречи да видат како завршува таков експеримент.

Карактеристики на цреши одгледувани од јами

Во споредба со најблискиот роднина, црешите, црешите се помалку зимско-тврди и во дива форма не се наоѓаат северно од југот на Украина, Молдавија, Кубан. Со цел да се „скроти“ јужната убавина, да се научи да носи плод на области со поостра клима и да дава стабилни култури, одгледувачи создадоа сорти и хибриди, вклучително и растенија што ги комбинираат својствата на цреши и цреши. Само-стерилитетот стана плаќање за стекнување на корисни својства. Тоа е, за опрашување во градината засадени неколку дрвја одеднаш, погодни за времето на цветни сорти.

Дали е можно да се одгледува слатка цреша од камен? Да, но ќе биде многу тешко да се одреди нејзината разновидност. Можно е семе од голема слатка Бери на крајот да се претвори во дива птица со курва мали плодови.

Сепак, таквата расад, во споредба со купените садници, има многу предности што ќе му помогнат на градинарот да добие харди, а последователно и плодна фабрика:

  • со зголемена зимска цврстина;
  • со одлична прилагодливост кон локалните услови;
  • со намалена подложност на вообичаени заболувања на камени плодови.

Младата слатка цреша ќе произведува овошје, но благодарение на овие квалитети, дрвјата се многу попрофитабилни за употреба како залихи за сорти и хибриди.

Две сорти понекогаш се пресадуваат на растенија одеднаш. Ова ја зголемува веројатноста за опрашување, овозможувајќи без зголемување на трошоците за садење опрашувачи да се зголеми приносот.

Избор и подготовка на слатки цреши семе

Ртење кај повеќето камени плодови е многу добро. Од 10 пијалаци, црешите 7-8 формираат силен, одржлив никне. Дали црешите растат од семе зависи во голема мера од квалитетот на семето и нејзината соодветна подготовка.

За да ги зголемите шансите, подобро е да земете пијалоци од целосно зрели или веќе изгубени продажни плодови. Колку е посвежа коска, толку полесно ќе се изврши. Сувото семе што се чува од минатата сезона не е соодветно. Но, што да се прави, затоа што садењето во втората половина на летото ќе доведе до слабеење на зеле, што во текот на зимата ризикува да се истегне, па дури и да умре?

Можно е да се зачуваат ртењето и јачината на семето со ставање во едвај навлажнет и претходно калциниран песок. Покрај тоа, во оваа форма, Друпе е погодно да се испрати за стратификација, што симулира зимување во природни услови и ќе ги подготви ембрионите во внатрешноста на школки за пријателска ртење.

Зацврстувајќи пиперки од слатка цреша пред садењето

Во различни региони, подготовката на семки од слатка цреша пред да ги сади во земјата има значителни разлики. Што подалеку од југ, толку е пократок периодот на стратификација и се поголеми шансите да добиете силни пука за време на есента отколку пролетно сеење:

  1. Во Крим, на југот на Украина, во Кубан и во територијата Краснодар, садењето на заливите се чува во влажен песок до есен. Потоа добро се напива зимата под природни услови, а во пролетта се појавуваат пука.
  2. На југот на регионот на Црна Земја, во Ростовскиот регион и во територијата на Ставропол, пијаните веќе 5 месеци се наоѓаат во влажна подлога. И од доцна есен, коските се подложени на зацврстување во природни услови.
  3. Во средната лента на зимата, тие се премногу груби за семе, затоа се чуваат 6 месеци на температура од 1-5 ° C во песок, мешавина од песок-почва или вермикулит, а сее во почва откако ќе се стопи снегот.

Пред семето да оди на стврднување, тие се третираат со фунгициди. Оваа мерка го зголемува нивното зачувување, спречувајќи развој на калапи кои лесно се одгледуваат во затворен сад со голема влажност.

Пред да никне семе, црешите редовно се прегледуваат, сортираат и се емитуваат. Во раната пролет, контејнерите со семе се изнесени на балконот или во дворот, каде што се попрскани со снег.

Како да засадите слатка цреша?

Кога школки се разминуваат и ќе се појави никне, ќе дојде време за садење. За да одгледувате слатка цреша од камен дома, ќе ви требаат:

  • пластична или керамичка тенџере со капацитет од најмалку 0,5 литри;
  • дренажа, која се истура на дното со слој од 3-4 см;
  • лесна хранлива почва за овошни култури.

Семињата се засадени во влажна, малку набиена почва до длабочина од 1 см, а потоа попрскана со подлога и повторно навлажнета. Ако дупките садници се засадени во заеднички сад, меѓу нив се прави јаз од најмалку 10-15 см.Како што растат садници, тие се нуркаат и потоа се префрлаат во поголем сад.

До една година, на младите дрвја не им е потребна посебна грижа, освен за наводнување и редовно, но внимателно олабавување на почвата. Почвата треба да се навлажни бидејќи површината се суши, а ако садници растат на отворено, тогаш еднаш на 2-3 недели.

Формирањето на круната започнува во втората година, што е особено важно ако растението ќе продолжи да се одгледува во тенџере. Растеното цреша е повторно пренесено во голем сад.

Инокулација на слатка цреша

Растењето на расад се претвора во младо дрво, кое за 4 - 5 години може да цвета и да го формира првиот јајник. Сепак, ниту по квалитет ниту во количина не може да се спореди со родителот. Како да одгледуваме слатка цреша од камен, кој секое лето ќе му даде на летна куќа расејување на слатки плодови?

Единствениот начин е вакцинацијата. Може да се спроведе во трета година по сеидба. Како нацрт, можете по избор да изберете која било од достапните сорти, зонирана за одредена област.

На стебла со мал дијаметар, најлесно е да се вакцинираат на раскол. За да го направите ова, подгответе однапред култивирана рачка со неколку здрави бубрези и отсечете ја, правејќи чист коси сече. Залихите се скратуваат, оставајќи 15-18 см од површината на почвата.

За да може вакцинацијата на нивните слатки цреши да успее, важно е да се одржуваат чисти. Пред работа, алатите се мијат и се стерилизираат со алкохол. Почвата не треба да паѓа на мазни делови.

Отстранувањето во трупот на коренот се прави до длабочина од 3-4 см, што ќе обезбеди сигурен контакт и подобар опстанок. Веднаш штом дрвото се комбинира, страницата за калемење е фиксирана со изолациска лента, леплива страна или друг сличен материјал. Следна е обработката на градинарски вар.

Фактот дека важна операција беше успешна, се сигнализира со појава на млади зеленило над местото на вакцинација. Од овој момент, треба да ја следите напнатоста на температурата и постепено да го скроти дрвото за да остане на отворено. Калемената цреша се пресадува во есен или пролет, во зависност од резиденцијата на градинарот.

Погледнете го видеото: SCP-261 Pan-dimensional Vending Machine. Safe class. Food drink appliance scp (Февруари 2020).