Градината

Како да се справите со прашкаста мувла на грозје

Ако порано габични заболувања на грозје не биле премногу често се потсетувале на себе, сега овој проблем станува сè поважен. Една од најчестите беше заболената од грозје оидиум, која влијае на поголем број растенија во сите региони во земјата, предизвикувајќи многу проблеми на лозарите.

Што е одиум?

Одиумот е најчеста габична болест, која има и други имиња - пепел или прашкаста мувла. Неговиот патоген живее исклучиво на живи и зелени ткива. Прашкаста мувла ги прави бобинките од грозје несоодветни за консумирање и за производство на вино од нив.

Најголемата епидемија на оидиум се јавува после зимските мразови (температурата не треба да паѓа под -30 ° C). Спорите на болести опстојуваат под скалата на очите и кога температурата се искачува на + 18 ° C ... + 25 ° C, тие почнуваат да 'ртат. Промовира развој на габа и висока влажност. Но, дождовите можат значително да забават, а во некои случаи да престанат да се шират.

За да се намалат шансите за инфекција кај грозјето, неопходно е да се изберат сорти кои имаат висока отпорност на болеста, да се отстранат вишокот пука, да се отсечат заболените делови на растенијата и да се изгорат. Не користете ѓубрива со вишок азот.

Знаци на болеста

Симптомите на оидиум, манифестирани во различни периоди од годината, се различни.

Во пролетта, се појавуваат следниве симптоми:

  • Пожолтување на млади пука и лисја покриени со валкана бела обвивка, слична на брашно.
  • Рабовите на листовите се исушат и се наведнуваат.
  • Под бела обвивка на кафеави пука почнуваат да се појавуваат кафеави дамки. Ако се обидете да ја избришете плакетата, тогаш се појавува мирис на расипана риба.
  • Со сериозен пораз, растот на пука е нарушен, а нивните ткива почнуваат да умираат.

Во лето, овие симптоми се малку различни:

  • Цветовите и младите јата се исушат, а листовите на лисјата стануваат кревки.
  • Како што растат, младите бобинки се прекриваат со темни дамки, а подоцна се појавува мрежа на нив и се тестира.
  • Бобинки почнуваат да попуштат и изгниеат. Развојот на болеста врз нив може да продолжи до жетвата.

Превенција и контрола на болести

Ако прашкаста мувла беше откриена на грозје - како да се справиме со тоа станува многу итно прашање. Постојат неколку начини да се ослободите од оваа габична болест.

Употреба на сулфур и сулфур препарати

Бидејќи е во дисперзирана форма, сулфурот многу ефикасно се апсорбира од габата, каде се претвора во водород сулфид, што го убива. Сулфурот најдобро се третира наутро или навечер, бидејќи со екстремна топлина, изгореници може да се појават на лисја и овошје. Обработката се повторува на секои 10-20 дена. За превенција, неопходно е да се раствори 25-40 грама сулфур во 10 литри вода, а за третман 80-100 грама.

Пред да прскате грозје, треба да се земе предвид дека третманот со сулфур е ефикасен само на температура на воздухот повеќе од + 20 ° С, при пониски температури е неефикасен. Ако температурата падне подолу, тогаш треба да се третира со колоиден сулфур или со еден од препаратите на сулфур.

Контакт и системски лекови

Не користете хемикалии за време на зреењето. Затоа, раствор на калиум перманганат се користи за да се одложи развојот на болеста. За третман, комплексни препарати кои се дозволени за употреба за време на зреењето се најпогодни.

Биолошки методи против оидиум

Најпристапно од сите методи е да се подготви концентрирана сапрофитска микрофлора од хумус во пролет. Се прави на следниов начин: една третина од сто-литарски барел е покриена со хумус и се истура со вода загреана на 25 ° C, потоа се покрива со провалници и чека 6 дена во топлината, редовно мешајќи.

Вирус на добиената супстанција преку cheesecloth и се прелива во распрскувач. За време на профилакса, се прска врз свежо расцутените лисја од грозје. Дејството се заснова на навлегување на микрофлора под вагата на бубрезите и нејзиниот контакт со габични спори, кои се хранлива материја за тоа. Обработката се изведува на облачен ден или навечер.

Повторната обработка треба да се направи по седум дена, а уште еден - пред цветни. Со силен развој на инфекција, на крајот на цветни, неопходно е да се обработи растението уште неколку пати со интервал од една недела.

Народни начини на заштита

  1. Во текот на денот, инсистирајте половина кофа пепел во седум литри вода. Пред обработката, треба да се разреди со вода во сооднос 1: 1 и да се додадат 10 грама зелен сапун. Со недостаток на време, пепелта може да се вари 20 минути.
  2. Истурете слама во сооднос 1: 3 со слама или свежо ѓубриво. Инсистирајте три дена. Разредете со уште три делови од вода и третирајте вечери за секое време.