Градината

Сорти јаболкници

Во митовите и легендите за различни земји и народи, јаболкото има разноврсно симболично значење. Во христијанската традиција, историјата на човештвото започнува со јаболкница - на крајот на краиштата, според библиската легенда, тоа беше тоа рајско дрво на знаење за добро и зло, плодови на кои нашите предци ја вкусија својата несреќа, давајќи му на искушението на лукавиот змија. За што беа избркани од Рајот: Адам - ​​за да го набави лебот со пот, Ева - во болка да ги роди своите деца.

Но, јаболкото, како митски плод, е познато не само во христијанството. Го знаеме „јаболкото на раздорот“ во грчката легенда за Париз и златните „јаболка на Хеспериди“ од експлоатациите на Херкулес.

На свадбата на Пелеус и морската нимфа Тетис, божицата на расправијата Ерис, во знак на одмазда за тоа што не ја покани, фрли јаболко со натпис „Најубава“ меѓу гостите. Божицата Хера, Афродита и Атина влегоа во расправија за него. Тројанскиот принц Париз беше избран за судија во овој спор. Париз го предаде јаболкото на Афродита, кој вети дека ќе му помогне да ја добие спартанската принцеза Елена. Откако ја киднапирала Елена, Париз ја одвела во Троја, што служело како повод за Тројанската војна.

Според античкиот грчки мит за Херкулес, неговиот најтежок подвиг во служба на Евристеј бил последниот, дванаесетти подвиг: тој морал да најде на работ на земјата златно дрво заштитено од изразените Хеспериди со стоглав змеј кој никогаш не спиел, и да добие три златни јаболка.

Едно од најголемите научни откритија на модерното време, според легендата, е исто така поврзано со јаболкото. Се верува дека tonутн дошол до законот на гравитација, обрнувајќи внимание на јаболко кое паднало од гранка, и за прв пат размислувајќи зошто, всушност, предметите паѓаат.

Митовите и легендите за јаболката се меѓу Словените. Русите, како и некои други нации, имаат митови за јаболката со јаболка. Според легендата, овие чудесни плодови често биле придружени со жива вода. За далечните земји, во кралството од педесеттите години има градина со јајца за подмладување и бунар со вода за живеење. Ако го јадете ова јаболко на старецот - тој ќе биде помлад, а слепиот ќе ги измие очите со вода од бунарот - ќе види ...

Во Русија, девојките претпоставуваа јаболка за идната убов. И меѓу народот постои легенда дека јаболката имаат посебна моќ за исполнување на желбите на празникот на Преображение Господово, прославено на 19 август. Луѓето го нарекуваат Спасител на Јаболко, затоа што на денешен ден во Русија беше вообичаено да се грабнат и осветуваат јаболка и други плодови од новата култура.


© Адам Е. Кол

Јаболкница (лат. Málus) - род на листопадни дрвја и грмушки од семејството Пинк со сферично слатко или кисело-слатко овошје.

Родот има 36 видови. Најчести се: домашно или култивирано јаболко (Malus domestica), кое вклучува најголем дел од сорти одгледувани во светот, сапувуд, кинески (Malus prunifolia) и ниско јаболко (Malus pumila).

Многу видови јаболкници се одгледуваат како украсни растенија во градините и парковите, што се користат во пошумување со шумски полиња. Сите видови се добри мелифорни. Дрвото на јаболкницата е густо, силно, лесно се сече и добро полирано; Погоден за вртење и столарија, мали занаети.

Расте

Во централна Русија, јаболкница може да се сади во пролет на почетокот на мај или на есен во септември. За успешно слетување, важно е да се земат предвид неколку едноставни препораки. Големината на јамата за садење треба да биде доволна за слободно да ги собере корените на расад. При садење, почвата е внимателно попрскана, покривајќи ги корените, до ниво на земја. За да не ги изгорите корените, не треба да ги посипете со ѓубрива. Важно е дека коренскиот врат на расад е 4-5 см над нивото на земјата. Кога додавате почва, од време на време внимателно нанесете ја почвата во јамата со вашите раце за да го осигурите нејзиниот добар контакт со корените. По садењето, расад се напои по стапка од 3-4 кофи вода под јаболкницата. Садници што се пресадени на залихите на М9, М26 и М27 мора да бидат поврзани со удел во текот на целиот живот на дрвото. Влоговите треба да бидат силни, по можност даб, со дијаметар од околу 5 см и висина до 1,8 m. Влогот се вметнува во јамата за садење, така што околу 60 см од нејзината должина останува над земјата и дека јазот помеѓу столбот и трупот на расад е околу 15 см. Расад до клада е врзан со мек канап со интервал од 30 см. Не користете жица или други материјали што можат да ја оштетат кората на дрвото. Во првите две години, потребно е периодично да се провери дали канап не е цврсто затегнат околу стеблото и не се сече на кората додека се згуснува. Повеќе енергични сорти бараат приврзаност кон влоговите во првите две години по садењето. Тогаш влоговите можат да се отстранат.

Како да се грижите за јаболкниците

Со исклучок на градинарски работи, грижата за јаболкница не бара многу труд и време. Главното внимание треба да се посвети на истенчување на јајниците и овошјето. Ако тоа не се стори, тогаш плодовите ќе растат неразвиени, зелени, со слаб вкус. Покрај тоа, преоптоварувањето на дрвото со овошје може да доведе до периодично плодување, кога следната година ќе се одмори по голема жетва. Штом се формираат јајниците или плодовите изгледаат добро формирани, извадете го централното овошје од секој куп овошја (обично има пет во еден куп). Централното овошје е често пониско по квалитет и има нередовна форма. Исто така, отстранете ги сите овошни плодови со недостатоци или нередовни форми. Ако јаболкницата е преоптоварена, исцедете го секој куп, оставајќи едно или две плодови во неа. Растојанието помеѓу гредите треба да биде најмалку 10 см. Кордоните и дрвјата на коренот М9 имаат потреба од минимално опаѓање. Ако, и покрај слабеењето, товарот на дрвото останува голем, постои ризик од кршење под тежината на јаболките што ги истураат. Гледајте ја ситуацијата и, доколку е потребно, повторно исцрпете, или зајакнете ги гранките со реквизити.


© amandabhslater

Сорти

Оваа сеприсутност на ова дрво делумно се должи на огромната разновидност на сорти. За скоро секоја климатска зона и за кој било вид почва, се одгледуваат сорти на јаболка кои ќе се чувствуваат одлично и ќе вродат со плод во изобилство.

Одгледувачите неуморно работат на создавање нови сорти. Се верува дека животниот век на сортата со јаболка е 300 години. Но, постојат долговечни сорти, на пример, сортата Аорт е стара повеќе од 900 години, тоа беше познато во Киеван Рус, белата сорта Калвил се одгледува уште од антички Рим, повеќе од 2000 години.

Сите сорти можат да се поделат со зреење: летото зрее во август, рокот на траење на овошјето е многу мал - не повеќе од 3-7 дена, есенското зреење се случува на почетокот на септември, рокот на траење е 1,5-3 недели, зимските сорти зреат кон крајот на септември, овошје може да се чува доволно долго за неколку месеци.

Искусните градинари се во можност да изберат сорти на јаболка, така што ќе им се обезбедат јаболка во текот на целата година.

Новините градинари треба да бидат свесни дека постојат концепти за отстранување на зрелоста на овошјето и зрелоста на потрошувачите. Отстранлива зрелост е нивото на развој на фетусот, се карактеризира со целосно формирање на фетусот, можност за отстранување на овошјето од дрвото и ставање настрана за складирање.

Зрелоста на потрошувачите се јавува кога плодовите се здобиваат со боја, вкус, арома, типично за оваа сорта.

Во летните сорти, двете фази на зрелост се совпаѓаат. Овие плодови можеме да ги јадеме веднаш, но тие не можат да се чуваат. И плодовите на зимските сорти - напротив, се чуваат многу долго време, но во моментот на отстранување од дрвото невозможно е да ги јадете. Својствени на нивниот вкус и арома, овие плодови се стекнуваат во процес на продолжено созревање.

Исто така, сорти се поделени на рани, средни, доцни, во зависност од тоа во која година од животот дрвјата почнуваат да вроди со плод. Кај раните новороденчиња, ова е 3-5-та година од животот, кај умерено доенчиња е 6-8-та година, за доцната неплодност е 9-14-та година од животот.


© bobosh_t

Антоновка - ова име комбинира неколку сорти: Антоновка десерт, Тула, Краснобочка, Апороваја, Крупнаја и други. Овие се есенски и зимски сорти, овошјето може да се чува до 2-3 месеци. Антоновка злато - лето одделение. Тежина на овошјето - 120-150 g, формата е рамно-кружна или овално-конусна. Карактеризира со силна арома; зеленикаво жолта, сочна со пулпа, добар вкус. Антоновка има висока зимска цврстина и продуктивност.

Апорт - стара сорта. За московскиот регион зимските сорти Апор црвено, Апорт Пушкинки се зонирани. Дрвјата почнуваат да вроди со плод во 5-6-та година од животот. Овошје со тежина од повеќе од 125 грама, конусна форма, добар вкус. Зимската цврстина е добра.

Баба - доцна зимска оценка. Ова е стара разновидност на народна селекција. Плодот е со средна големина и има многу добар вкус. Се карактеризира со многу добра зимска цврстина.

Бело полнење - летна сорта, можете да ги отстраните јаболките на крајот на јули. Ако ја одложите колекцијата, плодовите брзо го губат својот вкус. Плодовите се со средна големина, многу добри по вкус. Добра зимска цврстина, но може да биде погодена од краста.

Бесемианка - разновидност на избор на I.V. Michurin. Ова е есенска сорта, плодовите се чуваат околу три месеци. Овошјето е со средна големина, срамнети со земја, со жолто-зелена боја, со светло црвена руменило. Месото е слатко и кисело. Дрвјата од оваа сорта почнуваат да вроди со плод во петтата или седмата година. Зимски тврди дрвја, имаат голема отпорност на краста.

Херој - зимска оценка. Плодовите се големи, обликот е срамнет со заоблени. Плодовите имаат пријатен сладок и кисел вкус. Плодовите се чуваат долго време, до девет месеци. Плодувањето започнува на 6-7 години. Оваа сорта има просечна зимска цврстина, висока отпорност на краста.

Боровинка - Стара руска разновидност на народна селекција, позната уште од крајот на 18 век. Во Русија, оваа сорта беше ценета пониска од, на пример, Антоновка. Есенска сорта, овошје со средна големина, светло зелена или жолта боја. Пулпата е сочна, сладок и кисел вкус. Јаболкниците од оваа сорта влегуваат во плод за 5-6 години, имаат висока зимска цврстина.

Ватутин е зимска сорта. Плодовите се големи, слатки со мала киселост. Тој започнува да носи од 5 - 6 години. Овошјето може да се чува до април. Зимската цврстина не е многу висока.

Корејка - Есенска разновидна десерт одгледувана во Институтот за истражување на одгледување овошје по име Мичурин во 1935 година. Јаболкниците од оваа сорта се отпорни на мраз, отпорни на краста. Овошјето е големо, рамно заоблено, жолта боја со темноцрвени ленти. Пулпата е сочна, кисело-слатка. Јаболката може да се чува околу два месеци.

Грушовка - Стара разновидност на народна селекција. Летна сорта, мали овошја со сочна ароматична пулпа од сладок и кисел вкус. Плодовите имаат жолтеникава боја со мала руменило. Јаболкниците од оваа сорта се отпорни на зима, но имаат слаба отпорност на краста.

Бонбони - лето одделение. Малите плодови созреваат во август, имаат сочна, многу слатка пулпа, зеленикаво-жолта боја со црвени допири. Зимската цврстина е добра.

Цимет ново - оваа сорта се карактеризира со големи плодови, со тежина од 130-160 g. Обликот на овошјето е тркалезно конусен, бојата е зеленикаво-жолта со црвени матни ленти. Пулпата е нежна, сочна, кисело-сладок вкус, ароматична. Есенска сорта, овошје може да се конзумира до јануари. Почеток на плодни на 6-7 години. Оваа сорта има добра зимска цврстина, висока отпорност на краста.

Лобо - канадска зимска сорта. Плодовите се големи, жолтеникаво-зелени со руменило од малина. Месото на овошјето е добар, сладок и кисел вкус. Јаболкниците од оваа сорта имаат просечна зимска цврстина и се слабо отпорни на краста и прашкаста мувла.

Цимет лента - рана есенска разновидност на народна селекција. Овошје со средна големина, карактеризирано со многу срамнети со земја репо форма. Месото на овошјето е нежно, кисело-слатко, со мирис на цимет. Овошјето може да се чува два до три месеци. Оваа сорта има најголема зимска цврстина меѓу сортите на централна Русија. Сортата е средна отпорна на краста. Меѓу недостатоците на сортата, одгледувачите забележуваат дека доцниот влез во сезоната на плодни и лесно се раздвојува дрво.

Мантет - канадска рана сорта. Дрво со средна зимска цврстина, отпорна на краста. Овошје со средна големина. Боење зеленикаво-жолта, со светло црвена, шарена руменило. Пулпата на овошјето е многу сочна, има силна арома, сладок и кисел вкус. Терминот за консумирање овошје е еден месец.


© bobosh_t

Лунгурт - лето одделение. Плодовите се со средна големина, но со многу добар мед-сладок вкус. Овошјето е жолто-зелено со црвени ленти, рамни. Сортата е зимско-тврда, отпорна на краста.

Мекинтош - зимска сорта, идентификувана во Канада во 1796 година. Плодовите се прилично големи, бојата е белу-жолта со темно виолетови ленти. Пулпата е сочна, одличен сладок и кисел вкус со зачин од бонбони. Овошјето може да се чува до крајот на февруари. Дрвјата со средна рана зрелост почнуваат да вроди со плод на возраст од 6-7 години. Зимската цврстина е средна, отпорност на краста е слаба.

Мелба - доцна лето сорта. Овошје со тежина од 130 - 150 g, заоблена конусна форма. Бојата е светло зелена со црвена шарена руменило. Вкусот е многу добар, сладок и кисел. Рок на траење 2 месеци. Зимска цврстина.

Зима во Москва - зимска сорта, одгледувана на државниот универзитет во Москва. М.В. Ломоносов С. Исаев во 1963 година. Плодовите се големи, зеленикаво-жолта боја, пулпата е со добар вкус со лесна арома. Јаболката може да се чува до април. Сортата се карактеризира со висока зимска цврстина, отпорност на краста.

Октомври - зимска оценка. Овошјето со средна големина се заоблени конусни, жолти, со темноцрвени ленти. Вкусот на овошјето е добар, кисело-сладок. Дрвото започнува да дава плод за 4 до 5 години. Зимската цврстина е задоволителна.

Фолк - доцна лето сорта. Овошјето е заоблено, златно жолта боја, со средна големина. Вкусот на овошјето е пријатен, кисело-сладок, со лесна арома. Јаболкницата влегува во сезоната на плодни за 4-5 години. Има добра зимска цврстина.

Москва подоцна - доцна зимска сорта, исто така одгледувана на државниот универзитет во Москва. М.В. Ломоносов С.И. Исаев во 1961 година. Големите плодови со златно жолта боја имаат добар сладок и кисел вкус. Овошјето може да се чува до следната жетва. Сортата има добра зимска цврстина.

Спомен на Мичурин - доцна зимска сорта. Овошје со средна големина, луковичен облик. Бојата на кожата е зеленикаво-жолта или златна со светло-црвен интеграл. Јаболката имаат многу добар вкус, се чуваат до јануари, но можат да бидат засегнати од гниење на срцето. Дрвјата имаат мала зимска цврстина, добра отпорност на краста.

Папиер - Заедничка летна сорта, слична на Белата масовна. Средно зеленикаво-жолто овошје има многу добар вино-сладок вкус. Плодовите се чуваат околу две недели. Зимската цврстина и отпорност на краста е просечна.

Студент - доцна зимска сорта одгледувана на државниот универзитет во Москва. МВ Ломоносов во 1951 година. Плодовите се големи, зеленикави со црвенило од малина, имаат многу добар сладок и кисел вкус. Плодувањето започнува во петтата година. Дрвото се карактеризира со висока зимска цврстина, отпорност на краста.

Шафран Пепин - една од најчестите зимски сорти на одгледување И.В. Мичурин на територијата на Руската Федерација. Плодовите со средна големина со зеленикаво-жолта боја со темноцрвена руменило имаат добар вкус на вино со зачинета нежна арома. Јаболката може да се чува до февруари - март. Јаболкниците од оваа сорта почнуваат да вроди со плод во петтата или седмата година. Во тешка зима, дрвото може да замрзне, но е добро обновено.

Спартан - зимски рана сорта на канадско потекло. Овошјето со средна големина, виолетово-црвено, може да се чува до април. Плодовите имаат добар, сладок вкус. Како недостатоци на сортата, одгледувачите забележуваат прилично ниска зимска цврстина на дрвото, бледнее на плодовите со возраста на дрвото.

Велси - зимска разновидност од американско потекло.Овошјето е мало, повторливо, златно нијанса со темноцрвени ленти. Пулпата на овошје е со добар сладок и кисел вкус, има нежна арома, но вкусот на овошјето зависи од временските услови и состојбата на дрвото. Сортата е средна отпорна, висока отпорност на краста.

Селини - зимска рана сорта, плодот започнува во 3-та година. Плодовите се големи, можат да се чуваат до крајот на јануари. Зимската цврстина е задоволителна, сортата е отпорна на краста. Пулпата е со добар вино-сладок вкус, ароматичен.

Шаропаи - Стара зимска руска сорта. Плодовите се големи, но со просечен кисел вкус. Оваа сорта има многу висока зимска цврстина. Затоа, тоа е широко користено како агент или скелетни агенси за слабо зимско цврсто сорти.


© Наоѓање на Josephозефин

Погледнете го видеото: Слави Трифонов - Кючек Асорти Slavi Trifonov - Kucek Asorty (Февруари 2020).