Градината

Карактеристики на одгледување компири: подготовка и садење

Главната грешка при започнувањето на градинарите при одгледување компири е дека сè што не се јаде мора да биде засадено и да се добие култура. Повеќето го прават тоа. И во есента тие за жал ги кренаа рацете ако културата е отсутна или толку скудна што нема никаква точка за копање. Втората грешка е садење сорта со мешавина. Некои грмушки се сè уште зелени, додека други исушија толку многу што не е можно да се утврди каде беше грмушката. Но, најневознемирувачко е што пире од компири испаруваат како прекрасни, а во салатата наместо коцки необразливи трошки. Другите клубени, од друга страна, во супата потсетуваат на облачно сини очила, а супата без мирис има чуден вкус.

Добивањето висока култура со одличен квалитет зависи од целта на компирот. За секој вид готов производ се одгледуваат сопствени сорти. Семе компир.

 • Од лошо семе не очекувајте добро племе
 • Карактеризација на компир
 • Самопреработка на семенски материјал
 • Набавка на саден материјал
 • Подготовка на клубени од компири за садење
 • Датуми за садење клубени од компири
 • Методи и шеми за садење компири

Од лошо семе не очекувајте добро племе

Оваа стара поговорка покосно и поконкретно одговара на сите прашања на почетните градинари и истовремено ги ослободува од основните грешки во градинарството со компири. Добивањето висока култура со одличен квалитет зависи од целта на компирот: за салати, винегрети, пире од компири, супи и бор. За секој вид готов производ се развиваат сопствени сорти, кои се поделени во групи со различни периоди на растење во текот на топлата сезона.

Карактеризација на компир

Компирите се поделени според должината на сезоната на растење:

 • на почетокот, формирајќи ја културата за 80-90 дена;
 • средно рано, бербата на клубени се добива за 100-115 дена;
 • средна, чија култура трае период од 115-125 дена;
 • средно доцна, со растечка сезона од 125-140 дена;
 • подоцна, формирање на култура на клубени што трае повеќе од 140 дена.

Должината на топлата сезона ја одредува групата компири сорти, кои се најпосакувани во областа. Нема смисла да растеме доцна компири во области каде што топлиот период трае 2-4 месеци. Но, поделбата во групи не ги решава прашањата за квалитетот на земјоделските култури и неговата употреба за подготовка на разни јадења. Во рамките на секоја група, приоритет се дава на сортите кои се разликуваат во економски (вкус, содржина на скроб, боја на месо) и биолошки карактеристики (принос, одржување на квалитет, форма на клубени, отпорност на штетници и болести итн.). Секоја сорта одговара на ботанички карактери (стебла, лисја, цвеќиња и сл.), Според кои на полето е можно јасно да се одвојат сорти и да се отстрани сортата.

Повеќе од 2000 сорти компири беа одгледувани во Руската Федерација и ЗНД, но околу 200 зонирани сорти и хибриди активно се користат во насадите. Сè уште нема универзална сорта што не зависи од климатските и почвените услови. Така што целата топла сезона да биде со вашите свежи компири во градината засадени 2-4 сорти со посакуваните економски карактеристики на различни периоди на зреење (рана средина, итн.).

Кога купувате семе компири, мора да се придржувате до неколку правила. Една од нив не е да купувате материјал од случајни продавачи. Спакувани семе компири.

Само-подготовка на семенски материјал

Искусните градинари честопати водат сопствено производство на семе. Со стекнување на одредени вештини и искуство, сопствениците произведуваат семенски материјал при бербата на компири. За да се избегне raznosortitsy нужно вршат сортирање. Ако, од различни причини, тие не беа спроведени, тогаш најтипичните грмушки (семе) се забележуваат на креветот, чии клубени се оставени веднаш до дупката. Бербата започнува со овие грмушки. Семенски клубени (хомогени, не повеќе од пилешки јајца, апсолутно здрави без надворешни лезии од болести, штетници, без рани добиени при нега и чистење) веднаш се земаат од гнездото.

Избрани тестиси веднаш одделно поставени за сушење и конечен избор за складирање до пролет. Можете претходно да ја пресметате количината на потребен саден материјал. Обично на 1 кв. 5-7 клубени компири со просечна тежина од 50 до 70, понекогаш 90-100 g, се засадени на метар квадратен.По бербата на семето, тие почнуваат да го завршуваат бербата. За да не се затрупа полето и да не се хранат штетниците, тие ги отстрануваат сите компири од полето, вклучувајќи ги и малите и заболените, како и врвовите. Здрава лежена на компостирање, а пациентот е изгорен, враќајќи ја пепелта на нивата. Кога креветите наменети за компири ќе бидат ослободени, тие ја започнуваат есенската подготовка на почвата.

Забележете дека процесот на одгледување компири од семе е опишан во статијата за одгледување компири од семе.

Набавка на саден материјал

Почетниците во градинарството обично ја купуваат првата година на материјал за садење. При купувањето, мора да се придржувате до неколку правила.

 • Не купувајте материјал од случајни продавачи.
 • Набавете само зониран саден материјал за семенски фарми.
 • Секоја набавка е придружена со краток опис на сортата (прашајте го продавачот за тоа).

Во прибелешката треба да се наведе групата и името на сортата на компири, регионот (регионот) на одгледување. Приближен датум на садење на отворено, времетраењето на сезоната на растење, продуктивноста. Карактеризација на својствата на пулпа за време на термичка обработка. Отпорност на болести и штетници. Одржување на квалитетот. Ако не, не ризикувајте да купувате семе. Едноставно можете да бидете измамени.

Во присуство на продавачот, анализирајте го квалитетот на купениот материјал и неговата важност со писмената прибелешка. Проверете ја униформноста на купениот материјал, големината на клубени од компири (со пилешко јајце). Надворешното боење на кора, обликот на клубенот. Карактеристична локација на окелите, нивната големина, форма (заоблена, триаголник, вовлечен, сингл, во групи). Во спротивно, ќе купите разновиден одделение.

Сортирање и преглед на семе

Дома, купените клубени од компири се подложени на темелен преглед по претходното миење од нечистотија (доколку е потребно). На преглед, пациентите кои се оштетени, оштетени и се разликуваат по изглед (издолжена, тркалезна), бојата на месото (бела, розова, жолта. Интензивно сина, црвена, итн.) Веднаш се отфрлаат. Здравите клубени од компири се сортираат на мали (30-50 g), средни (50-80 g) и големи (повеќе од 80 g). Секоја категорија на тежина во иднина ќе има повеќе униформни садници, сопствена брзина на развој и ќе го олесни одржувањето насадите и нивните третмани. Покрај тоа, големи клубени може да се поделат на неколку фрагменти пред садењето.

Подготовка на клубени од компири за садење

Во зависност од состојбата на клубени од компири (длабоки, очи за спиење или обратно, очите се никнат, но етиолирани, итн.), Материјалот за садење е подложен на дополнителна подготовка за садење на отворено тло. Очите за спиење на клубени се стимулираат или будат на различни начини. Излеани очи зелени. Подготовката на саден материјал овозможува да се намали периодот на производство на расад за време на садење, и, според тоа, да се добие порано култура.

Подготовката на саден материјал овозможува да се намали периодот на производство на расад за време на садење, и, според тоа, да се добие порано култура. Засадени семе компири.

Лесна vernalization

Со етиолирани извиткани очи, клубени се уредуваат, што се нарекува и лесна vernalization. Подготвените клубени од компири се поставени на прозорски прагови, во транспарентни садови, во кутии со грозје во 1 слој под умерено осветлување 20-30 дена пред садењето. Систематски, клубени се навлажнуваат и се превртуваат. Температурата во просторијата се одржува во рамките на + 12 ... + 17 ° C. Подготвените клубени треба да имаат униформа градинарство. Тие не можат да се користат како храна.

Обработка на клубени

Доколку е потребно, лесната вернализација на компирот се комбинира со третман на клубени со хранливи и средства за дезинфекција за да се стимулира растот на очите и да се заштити од оштетување на болести. На исцрпена почва, препорачливо е да се засадат клубени дополнително третирани со хранливи материи. Обработката се изведува во различни решенија. Секој градинар има свои докажани методи за подготвување материјал за садење и обично ги користи. Написот дава два вида решенија за градинари почетници и тие не се догма за задолжителна употреба.

1 начин. Околу 4-6 недели пред садењето, клубени од компири се натопени 20-30 минути во раствор за собна температура. За да не се плеткаме со пресметките, при подготвување на раствори од неколку компоненти, препорачливо е да се користат готови сложени ѓубрива кристалин, вуксал, кои содржат во прилог на главните хранливи материи 8 микроелементи. 20-25 g ѓубриво и 1-2 лажички стимулатор за раст на очите на биоглобинот се раствораат во 10 l вода. Преработените клубени од компири се ставаат во кутии во 1 или 2 слоја. Кутиите се извлекуваат во темна просторија 2 недели, со температура од + 12 ... + 17 ° С. По темната фаза на ртење, кутии или други контејнери со клубени се изложени за уредување.

2 начин. Ако заболените клубени се најдат во купениот семенски материјал, тогаш сите сортирани групи (мали, средни, големи клубени) се обработуваат во раствор кој содржи препарати кои промовираат забрзана ртење на очите, поставување на корен од туберкули и истовремена заштита од габични и бактериски заболувања. 20-25 g комплексно ѓубриво се разредува во 10 l вода, се додаваат 50-100 g дрво пепел, 5 g бакар сулфат и нотка на калиум перманганат (1-2 g). Во растворот се додаваат биоглобин, корен и триходермин (антифунгален биофунгицид). Смесата се меша темелно. Клубени се испрскаат или спуштаат 2-4 минути во подготвени кутии со раствори со компири. Во следните 10-20 дена, клубени се испрскаат со подготвениот раствор по 1-3 дена. Потоа, со доволен развој и зеленило на очите на клубени, тие се засадени во земјата.

Комбинирајте ја стимулацијата за раст на очите со уредување на околината. Засадени семе компири.

Темна ртење на корени на зеле

Некои градинари претпочитаат да садат клубени на отворено со зрел корен систем на зеле. Овој метод ја зголемува брзината, моќта и бројот на идните клубени на украдените компири. Подготовката на клубени се изведува во контејнери со влажно полнење без пристап до светлина. Слој од иглолисни чипови, пилевина, тресет се истура со слој од 2-3 см на дното на пластични или дрвени контејнери наредени со филм. Доволно е да се навлажни со хранлив раствор подготвен според горенаведениот метод. Можете да подготвите решенија користејќи 10 лажички вода, 3 лажички нитрофосфат, уреа или ѓубриво од Ефон. Невозможно е да се прецени концентрацијата. За да се заштити од оштетување на клубени од габични заболувања, платриз, триходермин и други биофунгициди кои се безопасни за почвата, здравјето на луѓето и домашните животни се додаваат во хранливиот раствор. Клубени од компири се цврсто поставени на третираното легло. Последователните редови се испреплетени, како и првите. Горниот ред треба да биде покриен со филер. Навлажнете го филер после 4-6 дена. За да се зачува влагата, контејнерите се покриени со филм и се инсталираат во простории без пристап до светлина. Со овој метод на подготовка, клубени од компири се поставени за ртење веднаш пред садење на отворено тло, чија температура во слојот од 10-15 см е близу до температурата на филер (во рамките на + 8 ... + 12 ° C). Корени се формираат на зеле за 7-10 дена. По достигнување на должината на коренот од 1-2 см, клубени веднаш се садат. Клубени со вкоренети очи се подготвени за садење за 1,5-2,0 недели.

Датуми за садење клубени од компири

Нерационално е да се врзуваат садење компири на отворено до одреден датум. Времето зависи од многу фактори, а со текот на годините разликата во појавата на топло време без мраз може да варира во голема мерка (10-30 дена).
Затоа, во различни региони започнува садењето компири:

 • по почетокот на пролетниот мраз период кој е карактеристичен за регионот. Обично се означува на календари, пријавени на синоптички телевизиски канали, итн.
 • Во периодот без мраз, садењето на клубени се врши кога почвата се загрева во слој од 10-12 см до + 5 ... + 7 ° C, а за не-ртење + 8 ... + 10 ° C, температурата на воздухот не е пониска од + 10 ° C. Садењето со никнувачки саден материјал го забрзува бербата на култури за 1,5-2,0 недели.

На температура на воздухот од + 10 ... + 12 ° С, компирите се појавуваат за 20-25 дена. Кога температурата се искачува на + 18 ° C - на 12-13 дена. Младите растенија можат да издржат краткорочно намалување на температурата на воздухот до -1,5ºС. Спуштањето на температурата на почвата на -1,0 ° C предизвикува смрт на клубени. Оттука, заклучокот: премногу раните слетувања не се ефикасни. Тие го одложуваат појавувањето на садници до 30 дена. Формирањето на надземна маса започнува на + 11 ° С. За време на сезоната на растење, оптималната температура на почвата за интензивен раст на клубени од компири е + 16 ... + 19 ° С. Повисоки го забавува нивниот развој. Пониска температура на почвата со вечер наводнување и мулчирање.

Садење подготвени клубени од компири се врши на различни начини, во зависност од видот на почвата.

Методи и шеми за садење компири

Во зависност од видот на почвата, климатските услови, садењето на клубени од компири се врши на различни начини.

Најчестите 3 методи:

 • мазна во дупки и ленти (едноставна и двојна),
 • чешел со зголемена влага во почвата,
 • ров во суви области.

Пред да започнете да садите подготвени компири со стандардни големини, прочитајте ги општите препораки за садење земјоделска технологија (табела).

 • Со отстапување на големината на клубени од компири од стандардното растојание, тие можат да варираат, но не повеќе од 3-5 см.Сите видови на садење додека почвата не е целосно покриена со обраснати врвови мора да се прекриваат.
 • Слетувања за униформност на осветлувањето секогаш имаат од север кон југ.
 • Со кој било метод на садење, неопходно е да се одржи растојанието помеѓу редовите и клубени по ред, препорачливо за различни групи компири.
 • Секогаш одржувајте ја длабочината на садење, што зависи од видот на почвата,
 • Задебелување е прифатливо само со одреден метод на садење и при садење со мал саден материјал.

Агротехнички барања за садење стандардни клубени од компири.

Рани зрели сорти компири:

 • Растојанието помеѓу редовите, гребени 45-50 см
 • Растојанието помеѓу клубени во ред од 25-30 см
 • Длабочина на садење клубенот:
  • лесна почва, 10-12 см
  • тежок глинест, 8-10 см
  • тешка глина 4-5 см

Сорти со компири од средната сезона:

 • Растојанието помеѓу редовите, гребени 50-60 см
 • Растојанието помеѓу клубени по ред 30-35 см
 • Длабочина на садење клубенот:
  • лесна почва 10-12 см
  • тежок глинест 08-10 см
  • тешка глина 04-05 см

Доцна сорти на компири што созреваат:

 • Растојанието помеѓу редовите, гребени 60-70 см
 • Растојанието помеѓу клубени во ред од 35-40 см
 • Длабочина на садење клубенот:
  • лесна почва 10-12 см
  • тежок глинест 08-10 см
  • тешка глина 04-05 см

Зеле компири.

Садење компири на мазно поле

На култивирани почви што се доволно вода-интензивни и дишат, можете да засадите компири директно во дупки или бразди. Дупките се ископани длабоки 8-12 см со ред на растојание од 50-70 см.Со овој метод на садење може да се користат неколку шеми.

Метод на ред со еднакво растојание од редови низ целата страница.

Двоен ленти од два реда.Растојанието помеѓу редовите во лентата е 40 см, а помеѓу панделките е 80-90 см. Во редот, клубени се засадени по 30-40 см со помош на контролна табла дистрибуција на клубени во редови на лентата. Интересна шема е дека наводнување се изведува во лентата помеѓу редовите, а почвата од растојанието помеѓу редови се користи за ритчување. Ридот се изведува на секои 8-10 дена и плевелите немаат време да растат. Плевелите и другиот отпад се исфрлаат во широки пазови, а ѓубривата се додаваат во есен. Тие не ја копаат почвата, туку ја олабавуваат на длабочина од 10-15 см. Следната година, ова распоредување на редови служи како главна лента со два реда. На местото на ланската лента, формирајте широк широк.

На рамна површина, погодно е да се користи шема за слетување со квадрат-вгнездена. Особено е погоден за садење доцни и грмушки сорти на компири.

Компири од компири

На израмнето подрачје, сртови од 15-20 см се направени со мотика, растојание од 50-70 см е помеѓу гребени. За груба грмушка, растојанието се зголемува во прифатливи големини. Премногу ретко, засадените компири активно ќе пораснат со плевели. На врвот на сртовите направете дупки во кои се засадени клубени. Овој метод на садење се препорачува во региони со доволно природна влага и во области со голема појава на подземни води. Покрај тоа, се препорачува и за тешки почви, бидејќи тие полека пливаат и се кондензираат во сртови. Порозноста трае подолго во сртови, што ја подобрува размената на воздухот во почвата, што придонесува за подобро формирање на клубени.

Патем! Во старите времиња и сега, во многу села и села за време на формирањето на клубени, размената на воздухот се подобрува со пробивање на почвата со пикадо или нож. Алатките се заглавени вертикално на неколку места во близина на грмушките, замавнувајќи малку за да не се оштетат украдените.

Садење компир за ровови

Во суви области и на лесни почви, подобро е да се засадат компири во ровови. Со овој метод, во садењето се губи помалку влага; количината на наводнување може да се намали. Ровови се ископани 2-3 см подлабоко, препорачливо за садење клубени. Горниот капак со слој почва, не повисок од работ на ровот. Со овој метод на одгледување, неопходно е да се прекрие почвата додека почвата не биде целосно покриена со врвови.

Детално за земјоделско одгледување компирот е напишан во статијата: Карактеристики на одгледување компири: земјоделска технологија.

Алтернативни методи на одгледување компири

Покрај општоприфатените, денес градинарите нудат голем број на оригинални начини на култивирање кои помагаат да се отстрани доволна компир-култура од мало подрачје: под црн филм, под слама, сено, во кутии, буриња, торби, кофи, во бараки и др.

Погледнете го видеото: Stojan Gligorov Sovet za odgleduvanje kompir (Февруари 2020).