Цвеќиња

Како да растете глоксинија од семе од дома

Глоксинија е многу убав цвет што го растат повеќето луѓе. Тој има прилично разновидна боја и форма на цветот. Глоксинија е популарно име, научно звучи како Синингија. Фабрика од семејството Геснериев, која има околу 60 видови. Размислете како да го одгледувате семе од дома.

Најчестиот вид

Најраспространета беше само еден вид - убава Сининија. Видот е предок за создавање на најсовремени хибриди, кој има многу цветни бои.

Можете да купите таков цвет во речиси секоја продавница за цвеќиња или градинарски центар. Сепак, тоа не е евтино. Но, постои алтернатива. Може растат овој неверојатен цвет од семе, особено затоа што хибридните од глоксинија во центарот на градината се многу поголеми од веќе растенијата за возрасни.

Тоа е сортата Глоксинија Совршено што ја основа основата на многу хибриди на овој цвет

Покрај тоа, во еден пакет ќе има неколку семиња од 3 до 5, во зависност од производителот. Затоа, секој може да избере глоксинија по ваш вкус. И ако сакате да поминете време со цвеќиња, тогаш растете глоксинија е скоро совршен.

Вегетативно размножување на Глоксинија

Репродукцијата на цвет со помош на овој метод е наједноставна, како и удобна за домашна употреба. За време на вегетативното размножување, се зема одреден дел од растението и, во зависност од методот, може да се пропагира со сечи на лисја, стебла на стебла, поделба на педанџа и клубени.

Овој метод на репродукција е продуктивен, бидејќи во наредната сезона можете да видите цветни. Ова се должи на фактот дека веќе во формираниот дел од растението јадете доволно хранливи материикако и макро и микронутриенти.

Кога ќе се постигне удобен дел од цветот, веднаш започнува да формира мал корен систем и да расте. Затоа, методот е погоден за скоро сите, па дури и за почетници градинари и само аматери.

Лисја на лаптоп

За овој метод, треба да се земат долните лисја, тие се подобро формирани од млади. Колку е подебелен плотуч, толку побрзо и подобро ќе се вкорени. Бидејќи има многу хранливи материи. Исто така, формирањето на големината на клубенот ќе зависи од дебелината на лаптопот.

Постојат два начина да се размножуваат со употреба на лист petiole.

Во вода

За да го направите ова, ѓубриво мора да се потопи во вода, но не повеќе од 1-2 сантиметри, бидејќи во отсуство на доволно количество кислород во водата, ѓубриво може едноставно да започне да изгние. Значи, плитолето треба да застане додека не формира мал корен систем, тогаш треба да се сади во хранлива почва до длабочина од не повеќе од 2-3 сантиметри.

Забележете дека прекумерното потопување во вода ќе доведе до распаѓање на сечињата.

Неопходно е внимателно да се следи влагата во почвата, бидејќи идните млади растенија, сè уште слабо формирани корени, и тие можат да се исушат. Во овој случај, подобро е да го покриете тенџерето со ѓубриво со про transparentирна торба или тегла.

Ова во голема мера ќе ја олесни грижата во почетниот период и ќе се создаде оптимална микроклима за растението.

Во почвата

Во вториот метод, ѓубриво може да се натопи во некој вид корен стимуланс (корен, хетероаксин, итн.) Или јаглен во форма на прав и да се сади во почвата. Од горе е исто така можно покријте со торба или тегла.

За да може корењето и формирањето на клубени да се појават што е можно поефикасно, неопходно е да се набудува режимот на температурата. Температурата треба да биде од 22 Целзиусови степени. Предмет на ова правило, ткивото на ѓубриво може да се вкорени во текот на првите две до три недели, тогаш конзервата може да се отстрани.

Покривањето на цветот со пакетот создава неопходна стабилност на температурата
Ако сакате да добиете од ѓубриво не едно, туку две растенија, тогаш тоа е потребно подели надолжно на два. Но, во исто време, добиените нодули ќе бидат помали, иако по одредено време тие ќе ја добијат потребната маса, главното трпение.

Како да растете од сечи на стебла

Клубени со глоксинија се во можност да формираат странични пука. Кога се појавуваат вакви пука, најсилните се оставени и избиваат. Таквото стебло од стебла е во суштина посебен погон, но само без коренски систем.

Коренот се изведува на ист начин како ливчињата од лисја. Со соодветно искоренување и соодветна грижа, цветни може да се постигне оваа година.

Сечиво со лисја

Може да се направи на следниве начини:

  • Отсечени еден од големите лисја при преминот кон ѓубриво. Превртувајќи го сечилото на листот, треба да направите засеци на големи вени. Таквиот лист треба да се стави во влажна почва и да се создаде оптимална температура (+ 25) и висока влажност (не пониска од 70%).

На местата на парчиња, со текот на времето се формираат мали корени, а потоа и нодули.

  • Исечете го најголемиот лист и поделете го на два или три дела. Полесно е да се оддели сечилото на лисјата по должината на вените. Потоа добиените делови од листот се садат во мешавина од почва или почва и се покриваат со контејнери за да се одржи стабилна влажност и температура.

За искоренување може да биде во почвата додадете тресет, кокос, вермикулит или перлит. Тие се додаваат со цел почвата да дише, создавајќи пори со саканата големина. Тие се стерилни почви, а разни микроорганизми можат да живеат во почвата, што може да предизвика распаѓање на сечилото на листот во почвата.

Цветни стебла

Со овој метод на размножување се користи педункле, што веќе избледе. Неопходно е да ја исечете педуншката во основата и да ја ставите во сад со вода. Длабочината не треба да надминува 1-1,5 сантиметри. Просторот на цвеќето не треба да ги допира theидовите на садот.

По сместувањето во вода, педанџата исто така е засадена во земјата во согласност со сите услови

Под овие услови, педанџата може да произведе корени, а потоа треба да направите со тоа на ист начин како и со лизгачот. Ставете во почвата и создадете ги сите потребни услови.

Треба да се напомене дека далеку од сите сорти и хибриди на глоксинија поседуваат репродукција на овој начин. Затоа, размножување од педункле бара искуство и набудување.

Тубер

Ако клубенот на цветот е доволно голем, тогаш може да се подели на неколку делови, но почесто на два. Предуслов ќе биде присуството на авантуристички пука на клубенот. Најмалку 1 таков бегство мора да биде присутен на поделениот дел.

Подготовка на тубер

Место на разделувањеНеопходно е да се посипете со прав од јаглен и да почекате додека не се исуши. До оваа постапка ќе трае околу 3-5 дена
СкладирањеНа темно место на собна температура
Отстранување и грижаПосле тоа, клубенот со пука е засаден во хранлива почва. Понатамошна грижа како растение за возрасни.

Генерално размножување - одгледување семе

Овој метод на размножување вклучува одгледување од семе. Се спроведува во следнава низа:

Подготовка на семе

За подобра ртење, семето може да се натопи во вода, во кое можете да додадете едно од познатите препарати за стимулација на растенија.

Може да се впие во топла вода со температура до 40 Целзиусови степени. Ваквата операција ќе ја омекне лушпата на семето и ќе придонесе за стимулирање на животните процеси. Семињата не треба целосно да се потопат во вода. Во отсуство на кислород, тие можат да мувла и изгние. Затоа, можете да користите памучни влошки или газа.

Сеење

Ако имате фитоламп, кој е специјално дизајниран за осветлување на растенијата, тогаш сеењето може да се направи кон крајот на јануари или почетокот на февруари. Во друг случај оваа операција се спроведува во март.

Семето се сее рачно. Бидејќи тие се прилично мали, тие треба да се сеат на површината на почвата. Семињата 'ртат на светлина. Подлогата за сеидба треба да биде во влажна состојба, а за да се подобри контакт со семето со почвата, треба да се притисне малку. Потоа покријте со про transparentирна торба или филм.

Во овој случај, тенџерето може да се покрие и со целофан за да се одржи посакуваната температура.

Семињата се ставаат на светло и топло место. Температурата треба да биде помеѓу 24 и 25 степени. Во такви услови, ртење на семе започнува за околу 1,5 до 2 недели. Ако температурата е пониска од потребното, тогаш ртење може да дојде само еден месец подоцна и повеќе.

Изберете

Првиот избор на глоксинија се изведува приближно еден месец по појавата на ембрионските лисја (котиледони). Оптималната шема за берење растенија е 2 од 2 сантиметри. Почвата за ова треба да биде лесна и порозна.

Вториот избор е извршен еден месец по првотокога ќе се појават вистински летоци. Ако садници се згуснат, тогаш садници треба веднаш да се пресадат во посебни мали садови. Погодни садови за кактуси.

Одлична опција за втор нурне - мали транспарентни садови

Температурата не треба да биде пониска од 20 степени. По појавата на неколку пара вистински летоци, можете да трансплантирате веќе на постојано место.

За да не направите избор во фазата на листот од котледон, на семето треба сее на растојание од 4 сантиметри за разлика од едни со други. Кога се појавуваат неколку пара вистински лисја, глоксинија веднаш може да се сади во голем тенџере на постојано место.

Услови по сеидба

Последователната грижа за глоксинија се состои во набудување на температурниот режим, додека е неопходно да се следи состојбата на почвата, секогаш мора да биде влажна. Не дозволувајте почвата да се исуши за време на таков период на развој на растенијата, инаку садници може да умрат. Тие се многу чувствителни.

За да не никне садници, земјоделските култури треба да бидат на прилично светло место. Воздушниот дел на глоксинија во почетниот период на раст може да не покаже силен раст, бидејќи клубенот расте со тоа, Ова исто така мора да се земе предвид кога расте.

Преголемата моќност ќе предизвика цвеќето да се разболи од гниење или фусариум

Листовите не треба да стапат во контакт со почвата, а клубенот треба да изгледа малку надвор од него. Наводнување под корените, избегнување на паѓање на лисјата. Почвата не треба да биде превлажнета и да се избегнува директна сончева светлина на лисјата на глоксинија.

Период на одмор на Глоксинија

Една од главните точки во растот на глоксинија е периодот на одмор на цветот. Ако главниот услов не е исполнет, тогаш фабриката ќе даде одговор (само може да не цвета).

Зимувањето кај глоксинија започнува околу есента, откако ќе згасне. Во овој момент, цветот остро го забавува својот раст, листовите се претвораат во жолта и суво. Пупките не се врзани.

Не обидувајте се да ја победите паниката ако лисјата на цветот паднаа - можеби фабриката е во мирување

За да се создадат оптимални услови, неопходно е да се исечат лисјата, така што сите сили на цветот ќе бидат насочени кон акумулација на хранливи материи во клубенот, што ќе придонесе за добро зимување.

Најдобро време за извршување на оваа операција е средината на октомври и почетокот на ноември.

Некои глоксинија кои достигнале повеќе од една година, не секогаш сакаат да одат на одмор. Во овој случај, треба да му помогнете на растението. Неопходно е да се намали количината на наводнување, да се стави растението на поладно и малку засенчено место.

Кога растението го забавува растот, може да се стави на чување. Чувајте го клубенот на растенијата на 12-16 степени Целзиусови.

Будење на тубер

Глоксинија може да биде во мирување од 1 до 5 месеци. Откако ќе го поминат овој момент, клубени почнуваат да се будат и од него никнуваат пука. Вообичаеното време за будење на глоксинија е февруари-март.

На будењето, цвеќињата почнуваат да никнуваат нови пука

Во случај кога клубенот со глоксинија не се разбуди (на пример, до мај), тогаш е неопходно да се направи ова на вештачки начин. Клучот на цветот треба да се стави во про transparentирна кеса, истурајќи хранлива почва таму во навлажнета состојба.

Торбата треба да се стави на доволно осветлено место, не треба да се дозволува директна сончева светлина.. Во текот на следните 1-2 недели, младите пука ќе се појават на клубенот.

Откако клубенот се разбуди, може да се измие во раствор од калиум перманганат за дезинфекција, да ги отстраните старите корени, но треба да ги оставите најгустите од нив. Потоа засадете веќе во почвата на постојано место.

Како што споменавме порано, клубенот не може целосно да се попрска со земја, само 1 см. На почетокот, наводнување треба да биде умерено, така што клубенот не изгние.

Ако се појават неколку пука, се препорачува да се избере најсилниот, а остатокот - да се отстрани за искоренување
Ако клубенот формирал не еден, туку неколку пука, тогаш е подобро да се остави најсилниот. Фабриката ќе биде покомпактна, а цвеќињата се поголеми. Отсечените зеле може да бидат вкоренети со стебла од стебла според методот опишан погоре.

Rsубовниците главно растат глоксинија за да добијат растенија со убави цвеќиња и за понатамошно размножување со помош на вегетативниот метод. Професионалци кога растат цвет можат да ги добијат своите растителни семињана тој начин водејќи го својот избор на глоксинија.

Во исто време, професионалците веќе ги знаат сите карактеристики и суптилностите на одгледување и репродукција и лесно можат да ги решат проблемите во движење. За растенијата, ваквите мали моменти можат да играат значајна улога, за нив сè треба да се направи навремено, а понекогаш и малку очекување на настани.

Одгледувањето семе не е за почетници, бидејќи бара повеќе знаење и вештини во грижата за цвеќето

Растењето од семе е пософистициран и одзема време процес отколку кога се одгледува со употреба на вегетативно размножување. Ако има клубенот на моменти намалено време за развој на нови пукакако и намалена грижа за растенијата.

Ако цвеќарството е навистина близу до вас, дознајте за одгледување други цвеќиња. На пример, разговаравме за тоа како да се одгледува Дракаена дома. Расте семето глоксинија бара одредено знаење и вештини. Но, ако сте градинар на срце, тогаш за вас тоа ќе биде само пријатно слободно време.

Погледнете го видеото: Размножение ГЛОКСИНИЙ фрагментами листа. Море деток (Април 2020).