Градината

Зошто постои варосуване на овошни дрвја во пролет, времето на неговото спроведување

Задолжителен настан за градинарот е варосуването на овошни дрвја во пролетта, а климата го диктира нејзиниот распоред. Важно е во рана пролет да се избере суво време и да се спроведе заштитен и превентивен третман на овошни дрвја. Пролетното варење на растенија е знак за почеток на борбата за убавина и здравје на градината, битка за жетва.

Зошто се избелуваат стеблата на овошни дрвја

Знак на здраво дрво е кората на расата специфична боја, која нема пукнатини и постигнувања. Но, само едно младо дрво може да се пофали со апсолутно чиста облека на трупот. Подоцна се појавуваат грубости, микрокраки, во кои штетниците можат да лежат јајца, а спорите можат да воведат габи и лишаи.

Белење на стебла од овошни дрвја со посебен состав:

  • дезинфицира рани на стебла и основи на скелетни гранки;
  • штити од нерамномерно загревање на дрво во текот на денот, спречува изгореници од сонце.

Маршкото сонце многу добро ги загрева темните стебла, нарушувајќи го биолошкиот ритам. Сè уште снегот лежи на земја, а првиот пајак од пукнатината веќе се искачи и напорно се спушта на кабелот надолу. Неопходно е да се оградат штетниците под густ слој на варосуване, во кој се додаваат заштитни препарати. Затоа времето на варосуване на овошни дрвја во пролет треба да биде рано.

Ако дрвото не е исчистено од штетници на кората уште од падот, остануваат пукнатини и вдлабнатини, додека варосуваме во облачно време, кората се мие од нечистотија и се чистат сомнителните места. По постапката за хигиена, кората треба да се исуши.

Снежно-белата боја на кората ги рефлектира сончевите зраци и дрвото се загрева многу помалку. Разликите во ноќните и дневните температури во пролетта се значајни и можат да доведат до пукање на кората. Издржлив слој на варосуване на овошни дрвја во пролетта е заштита од болести и штетници, од прегревање на трупот до есен.

Состав на пролетен варосуваме

Предуслов за кој било состав е неговата максимална рефлективност - белина! Најдобра основа за варење на возрасни дрвја е свежо гасена вар. Неговите својства за дезинфекција се поврзани со алкална суспензија. По сушењето, силна кора од CaCO се формира на барел3што не се раствора во вода. Варосуването ќе трае и во текот на летото.

Ако е тешко да се најде трнлив вар, можете да користите акрилна бела боја, популарно се нарекува емулзија. Овие компоненти се основа на составот на варосуване за овошни дрвја. За подобра лепење, претходно растворен катран или сапун за перење од 5 g на 1 литар суспензија може да се додаде во корпата.

Останатите компоненти може да се додадат по потреба врз основа на 10 l раствор:

  • свежо ѓубриво 1 кг + бакар сулфат 200 g;
  • масна глина 1 кг + свежо ѓубриво 1кг + бакар сулфат 250 гр

Во растворот може да се додадат 100 гр малатион или уреа.

Не мешајте сè во една кофа. Неопходно е да се фокусираме на популацијата на дрвото со штетници.

За млади дрвја со тенка кора без оштетување, решението мора да се подготви врз основа на креда. Ако добиете пената, неговите средства за дезинфекција се слаби, веќе се распаѓаат во воздухот, ќе ви треба бакар сулфат, малатион, уреа.

Операција низа

Пролетното варење на овошни дрвја се состои од задолжителни активности:

  • подготовка на трупот за боење;
  • варосуване;
  • чистење.

Околу дрвото има лист на кој мртва кора, застрелана со стругалка, паѓа, струготини и прашина од лента за метална жица. Ако дрвото е оштетено на камбиум и подлабоко, раната мора да се затвори со градинарски вар.

Дебела суспензија најдобро е насликана со четка, рамномерно затворање на пукнатини и излези од долните скелетни гранки. Ако дрвото е младо, насликајте го само трупот до првите гранки.

После тоа, ѓубрето се собира и гори заедно со содржината. Ова е важно за да се спречи ширењето на инсекти и болести.

Совети за градинар

Не сите земјоделци сметаат дека е правилно да се мешаат хемиските состојки во еден сад. Некои се сигурни дека варосуването на овошни дрвја во пролет во раните фази врши само естетски функции, што е од мала корист за развој на дрво. Како алтернатива, тие предлагаат, по чистењето на дрвото, да го обработат од шишето со спреј со мешавина од Бордо или бакар сулфат. Важно е да се спречи исцедување на течноста во кругот близу до стеблото.

Наместо варење, се предлага да се заштитат стеблата со премаз од слама, свежо ѓубриво и глина. Искусните градинари користат неколку минути инфузија од 3 кг пепел во 10 литри вода. За придржување, струготините од сапун за перење се додаваат во составот. Се верува дека елементи во трагови пронајдени во пепел од печка ја негуваат кората на дрво.

Со искуство доаѓа до разбирање за тоа кои земјоделски мерки во одредена климатска зона се посоодветни за заштитни мерки. Главната работа е дека градината е здрава и плодна.