Градината

Расте петунија Сурфинија: грижа и репродукција на цвет, фотографија

Петунија е една од најбараните растенија на пазарот за цвеќиња. На крајот на краиштата, неговите сорти и видови се многу различни по форма и боја. До денес, познати се четири групи на петунии: големи цветни и мали цветни, џуџиња и ампелозни. Вторите вклучуваат петунија Сурфинија.

Поволни услови за одгледување на петунии Сурфинија

Секоја фабрика има свои преференци во услови. Петунија Сурфинија - цветот не е многу расположеен, но повеќе бара во грижата отколку обичната петунија. За да го зголемиме здраво и цветно, ќе биде потребно одредено знаење.

Поволни услови придонесуваат за успешно одгледување и изобилство цветни на Surfinia petunia:

 • топла температура (цветот доаѓа од тропските предели, студот доведува до губење на inflorescences);
 • добро осветлување на локацијата на растението;
 • редовно и обилно наводнување во врелата сезона (цветот е толерантен кон суша, но во лето корените бараат голема количина на вода);
 • неутрална или малку кисела песочна кирпична почва;
 • ѓубрење со минерални ѓубрива во пролет и есен;
 • заштита од дождови и ветрови.

Правилна грижа

На петунија сурфинија му треба пука од градинарски работи. Кога гранките на цвет растат до 20-30 сантиметри, треба да се кинат. Овој пристап ќе помогне да се формира грмушка и да се даде можност да стане повеќе меки. Pinиркањето се изведува само во раните фази на раст на петунија во Сурфинија, бидејќи градинарски одложува цветни две недели.

Основни правила за нега:

 • од крајот на пролетта до крајот на есента да се воведат сложени ѓубрива;
 • редовно отстранувајте ги inflorescences кои избледени;
 • за зима, ставете Surfinia petunia во просторија со температура на воздухот од 15-18 степени Целзиусови;
 • трансплантација на цвет ако кореновиот систем е премногу збунет.

Размножување на семето

Во природата, постојат два начина на размножување на Сурфинија петунија:

 • вегетативно;
 • семе.

Многу е важно да се купат висококвалитетен саден материјал. Во процесот на одгледување на петунија, сурфинија не треба да се сади дома. Тие имаат лоша ртење, и како резултат ќе растат "дивјак цвеќиња". Најдобро е да купите хибридни семиња Ф1, и во специјализирана продавница во професионално пакување. На пакувањата секогаш има фотографија на сурфинија петунија, што овозможува да се избере бојата на цветот. Исто така, при купување семе, важно е да се обрне внимание на производителот. На пример, FloraNova, Kitano, Kouel, PanAmerican и многу други се многу популарни.

Пропагирање со сечи

За репродукција на сурфинија петунија со вегетативен метод (сечи), се бара однапред да се подготви.

Кои материјали треба да бидат при рака:

 • добро заострени ножици или градинари;
 • специјален сад за искоренување (може да се купи во продавница за специјалитети за цвеќиња или во онлајн продавница);
 • мини стаклена градина со микроклима, позадинско осветлување и топло дно;
 • бел тресет за сеидба (купено);
 • почва.

Остри ножици (секундарни) го пресекоа дршката од височина од три до седум сантиметри. Зафаќа корен во влажна почва. Потоа, садот со рачката се става во мини-стаклена градина за неколку недели. По ова време, саден материјал ќе биде подготвен за пресадување во тенџере.

Улогата на органски ѓубрива

Ако растението редовно се храни со органски материи, тогаш великодушно ќе се врати со светли и убави цвеќиња. Оплоди најмалку еднаш на секои седум до десет дена. За хранење користете лопен инфузија или вермистим.

Во процесот на одгледување Surfinia petunia, органски ѓубрива се додаваат во текот на целиот цветни период на растението. Со редовно хранење, цветот ќе стане бујна и разгранет. Резултатот е немири во боја!

Погледнете го видеото: CUDO RASTVOR! Za kucne biljke (Февруари 2020).